wtorek, 26 kwietnia 2016

Makaron z boczniakami i groszkiem

Makaron z boczniakami i groszkiem

Boczniaki przepisy
Makaron z boczniakami i groszkiem 
Odnoszę wrażenie, że wiele osób nie ma pomysłu na przyrządzenie boczniaków. Chyba najczęściej podaje się je w formie panierowanych "kotletów", a w wersji ambitniejszej przerabia się je na "flaczki". Ja mam dla Was troszkę inny przepis na te smaczne grzyby. Dość często lądują one w moim lunchboxie jako jeden ze składników bardzo smacznego makaronu. 

Soba z boczniakami to danie niezwykle szybkie w przygotowaniu. Smak grzybów fajnie podkreśla sos sojowy i sos hoisin. Ten ostatni bardzo dobrze komponuje się z grzybami wszelkiej maści. Zakupicie go w większych marketach lub sklepach z produktami kuchni azjatyckiej.  

Soba z boczniakami

MAKARON Z BOCZNIAKAMI I GROSZKIEM 

Składniki (na 2 duże porcje lub 3 średniej wielkości):
  • 150 g makaronu soba 
  • pół papryczki chili 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • 1 większa czerwona cebula
  • 300 g boczniaków 
  • 200 g cukinii (niedużej i nieprzerośniętej)
  • 60 g mrożonego groszku
  • kilka marynowanych kolb kukurydzy 
  • 3-4 łyżki japońskiego sosu sojowego 
  • 3 łyżeczki sosu hoisin
  • prażony sezam do posypania
  • posiekana dymka do posypania
Przygotowanie:

Pozbawione pestek chili drobno siekamy. Obrany czosnek także drobno kroimy. Cebulę siekamy w piórka. Boczniaki kroimy w cienkie podłużne paski. Cukinię kroimy w kawałki w kształcie zapałki. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy po 5 minutach. Kolby kukurydzy kroimy w mniejsze kawałki. 

Na patelni rozgrzewamy olej (używam oleju ryżowego). Patelnia musi być dobrze rozgrzana, będziemy bowiem smażyć dość szybko na średnim ogniu (metodą stir-fry). Wrzucamy chili, czosnek, imbir i cebulę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy boczniaki, smażymy przez około 4-5 minut. W trakcie smażenia potrząsamy patelnią, by przemieszać co jakiś czas składniki (ewentualnie robimy to łopatką, szczypcami). Kolejno dorzucamy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 4 minuty. Pamiętacie, by płomień pod patelnią był odpowiednio duży. Gdy grzyby się smażą, gotujemy makaron soba. Po łącznie 8-9 minutach smażenia boczniaki powinny być już dobre. Dodajemy wówczas groszek, kolby kukurydzy, sos hoisin i sos sojowy. Całość mieszamy, trzymamy dosłownie chwilę na ogniu i nakładamy do miseczek. Posypujemy posiekaną dymką, prażonym sezamem. Podajemy. 

Makaron z boczniakami przepis

Boczniaki przepisy

Boczniaki przepisy

Makaron z boczniakami i groszkiem 


Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

4 komentarze :

  1. dawno nie jadłam boczniaków. Najbardziej smakują mi jak "schabowe" dla wegetarian ;) ale Twoje danie też brzmi i wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda :D Zresztą jak wszystko na tym blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda to danie! Boczniaków już nie robiłam jakiś czas, a to dobrze zapowiadający się przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.