czwartek, 21 kwietnia 2016

Kinpira z marchewki

Kinpira z marchewki

 Smażona marchewka
Kinpira z marchewki
Kinpira to japoński sposób gotowania, polegający na smażeniu oraz gotowaniu. Nazwa ta odnosi się również do dania przygotowanego tą techniką. Najpopularniejsza jest kinipra gobo na bazie korzenia łopianu. Bez obaw, by wykonać dzisiejszą potrawę, nie będziecie musieli biegać z łopatą po polach w poszukiwaniu tajemniczego łopianu. Przygotowałam dla Was przepis na bazie popularnej i lubianej przez wiele osób marchewki.

Jak smakuje kinpira? Marchewka jest w dalszym ciągu jędrna i na ząb, w smaku słodko-słona z lekko pikantną nutą (o ile użyjemy płatków ostrej papryki). Taka kinpira dobrze smakuje na zimno, dlatego fajnie sprawdza się w bento.

 Marchewka stir fry

KINPIRA Z MARCHEWKI
(JAPONIA)

Składniki:
  • 2 duże marchewki (300 g)
  • 1,5 łyżeczki cukru (lub zamiennika cukru- erytrolu, ksylitolu)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • pół łyżeczki płatków ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sezamu, podprażonego na suchej patelni
Przygotowanie:

Marchewki obieramy, siekamy w kawałki wielkości zapałki. Można to zrobić ręcznie, użyć specjalnej tarki do julienne lub obieraczki do julienne, tak jak zrobiłam to ja (potem wystarczy posiekać pasma marchewek na mniejsze kawałki). 

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewkę, smażymy metodą stir-fry na średnim ogniu przez około 2 minuty. W trakcie smażenia co jakiś czas należy podrzucać zawartością patelni. Kolejno dodajemy cukier, sos sojowy, mirin. Szybko mieszamy. Gotujemy przez kolejne 2 minuty, aż płyn praktycznie w całości wyparuje. Marchewka powinna pozostać w dalszym ciągu jędrna. Wyłączamy płomień pod patelnią, marchewkę posypujemy sezamem, płatkami papryki, mieszamy i przekładamy do miseczki. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do dań.


Miłośnikom marchewki i kuchni japońskiej polecam także
shirishiri z marchewki:

 Shiri shiri z marchewki
Shirishiri z marchewki

 Smażona marchewka przepis
Kinpira z marchewki
Bento: ryż, tonkatsu, kinpira z marchewki

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.