wtorek, 8 marca 2016

Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem

Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem

Sałatka z kuskusu i brokuła
Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem
Perłowy kuskus, czyli inaczej moghrabieh, to produkt stosunkowo mało znany w naszym kraju. Ma postać zgrabnych makaronowych kuleczek, które są doskonałą bazą do sałatek, ale i nie tylko. Nazwa tego produktu pochodzi od słowa Maghreb, czyli północnego rejonu Afryki. Może się ona odnosić zarówno do samego produktu, czyli perełek kuskusu, jak i gotowej potrawy na bazie jagnięciny z dodatkiem kuskusu.

Perłowy kuskus może różnić się między sobą wielkością, w zależności od regionu, z którego pochodzi. Marokański kuskus jest dość drobny, libański o wiele grubszy. Oba przygotowuje się na bazie semoliny. Istnieje jeszcze kuskus palestyński, który wykonuje się z bulguru i mąki o nazwie maftool. Jest drobniejszy od kuskusu libańskiego i większy od marokańskiego. Gdzie kupić moghrabieh? Szukajcie go w sklepach internetowych z produktami arabskimi lub żywnością orientalną.

Na bazie wspomnianego kuskusu perłowego przygotowałam niezwykle smaczną sałatkę, która dobrze sprawdzi się jako posiłek w szkole lub pracy. Razem ze mną sałatkę z moghrabieh zrobiła również Emilia z blogu Turcja od kuchni. Koniecznie zobaczcie jej wersję sałatki z kuskusem.

Sałatka z kuskusu do pracy

SAŁATKA Z KUSKUSEM PERŁOWYM I BROKUŁEM

Składniki (na 2 porcje):
  • 150 g kuskusu perłowego (moghrabieh)
  • 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebulki
  • 6 połówek suszonych pomidorów w oliwie
  • 200 g różyczek brokułów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2-3 łyżki pestek granatu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki sumaku
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Różyczki brokułów gotujemy na parze przez kilka minut. Brokuł powinien pozostać jędrny i sprężysty, nie rozgotowany. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu (jak każdy makaron wrzucamy go na wrzącą osoloną wodę i gotujemy, aż będzie al dente. Zajmie to od kilku do kilkunastu minut, w zależności od wielkości kuleczek. Mój kuskus gotuje się średnio przez 15-17 minut). Moghrabieh odcedzamy na gęstym sicie i przelewamy zimną wodą. Suszone pomidory wyjmujemy z oliwy, drobno siekamy. Czosnek siekamy drobno. 

Do perłowego kuskusu dodajemy czerwoną cebulkę, suszone pomidory, brokuły, czosnek, natkę pietruszki, pestki granatu. Posypujemy sumakiem i kminem rzymskim, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Kolejno polewamy sałatkę oliwą i kropimy sokiem z cytryny. Ponownie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. Sałatka dobrze sprawdzi się jako posiłek w pracy lub szkole. Można ją przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 2 dni.


Uwagi:

- Zamiast kuskusu perłowego można dodać do sałatki bulgur, drobny makaron, kaszę pęczak lub kaszę jaglaną.

Sałatka z kuskusem izraelskim
Sałatka z kuskusem perłowym i brokułem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

6 komentarzy :

  1. Dzięki, że mnie namówiłaś na spróbowanie tego kuskusu, bo jest naprawdę pyszny :) Ja też u siebie połączyłam go z brokułem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :) a gdzie można dostać ten kuskus? pozdrawiam Beata J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, ja zamawiam go w sklepie arabskie.pl.

      Usuń
  3. Dzięki kochana
    Beata J.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka jest przepyszna :)
    Mimo, że z braku laku zamiast kuskusu wykorzystałam kaszę pęczak i użyłam troszeczkę mniej kminu rzymskiego (ma tak intensywny aromat, że zawsze boję się z nim przesadzić) to kombinacja składników okazała się wyborna.
    Dziękuję za przepis.
    Klaudia B.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała! Koniecznie muszę spróbować tej kaszy :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.