czwartek, 3 marca 2016

Potrawka z ciecierzycy i batatów

Potrawka z ciecierzycy i batatów

Batat gulasz
Potrawka z ciecierzycy i batatów

Po pilawie z ciecierzycą i marchewką, kolej na smaczną potrawkę z tym strączkiem. Tym razem to warzywny gulasz wzbogacony o dodatek batatów i słodkiej papryki. Smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Lubię takie nieskomplikowane dania, które robią się praktycznie same.

Potrawkę z batatem najlepiej serwować z dodatkiem kuskusu lub bulguru. Sprawdzi się także kasza jaglana w wersji bezglutenowej. Po raz kolejny inspirowałam się przepisem pochodzącym z książki "Veggiestan". Razem ze mną wypróbowała go Emilia z blogu Turcja od kuchni

Bataty przepisy

POTRAWKA Z CIECIERZYCY I BATATÓW

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekany
  • 1-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
  • 1 batat (około 350 g waga przed obraniem)
  • pół papryki (czerwonej lub żółtej)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku (lub więcej do smaku)
  • 150 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej (waga po ugotowaniu)
  • sól do smaku
  • 30 g rodzynek
Do posypania: natka pietruszki
Do podania: kuskus lub bulgur, w wersji bezglutenowej kasza jaglana

    Przygotowanie:

    Słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, imbir, smażymy przez 3-4 minuty. Dorzucamy batata, obsmażamy przez 3-4 minuty. Dodajemy paprykę, wlewamy pomidory, około 1/3 szklanki wody, dodajemy curry w proszku. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż batat będzie miękki. W trakcie gotowania dolewamy w razie potrzeby odrobinę wody na patelnię. Pod koniec dorzucamy ciecierzycę (odsączoną), rodzynki, doprawiamy sos solą do smaku. 

    Gdy potrawka się gotuje, przygotowujemy kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kuskus nakładamy na talerze, polewamy potrawką z batatem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy. 

    Batat gulasz
    Potrawka z ciecierzycy i batatów

    Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

    9 komentarzy :

    1. Bardzo fajny przepis. Wprowadzę go do domowych obiadów :-)

      OdpowiedzUsuń
    2. Proste i szybkie, nic tylko trzeba wypróbować:-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zrobiłam i mogę tylko dopisać do mojego poprzedniego komentarza, że jest nie tylko proste i szybkie, ale też bardzo smaczne:)

        Usuń
    3. Orientalne smaki :) Ale połączenie składników zachęca ;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Wspaniała potrawka, zajadaliśmy się całą rodziną. Dziękujemy za wspaniałe dania! :)
      Właściwie zjadłabym wszystko, co jest na Twojej stronie :D

      OdpowiedzUsuń
    5. Ja też kocham takie warzywne gulasze! Pominęłabym tylko dodatek rodzynek, bo ich nie znoszę.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja z kolei nie wyobrażam sobie tego, orientalnego, dania bez rodzynek, Dodają wspaniałej, subtelnej słodyczy do pomidorów :))

        Usuń
    6. Po prosu obłędne danie!!!! Polecam gorąco!!!

      OdpowiedzUsuń
    7. Zrobiłam dzisiaj i nie zostawię tego bez komentarza. Pyszne danie. Na początku dość niechętnie patrzyłam na te rodzynki i przyznam, że wsypałam ich mniej... to był mój błąd. Rodzynki odgrywają tutaj bardzo dużą rolę. Danie pierwsza klasa!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .