niedziela, 6 marca 2016

Omlet na mące kokosowej

Omlet na mące kokosowej

Omlet kokosowy
Omlet na mące kokosowej
Omlet na mące kokosowej to kolejny smaczny pomysł na rozpoczęcie dnia. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżych owoców lub ulubionej konfitury. Ja podałam go z dodatkiem wiśniowej frużeliny, miodu, pestek granatu, a do samego ciasta dorzuciłam mrożone borówki. Powstało prawdziwie mistrzowskie śniadanie, idealne na niedzielny poranek. Częstujcie się przepisem.


Omlet z kokosem

OMLET NA MĄCE KOKOSOWEJ
Śniadanie Mistrzów #307

Składniki (na patelnię o średnicy 24 cm):
  • 3 jajka, białko i żółtko oddzielnie
  • 3 łyżki erytrolu/ksylitolu/cukru
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 30 g mąki kokosowej
  • ulubione owoce lub konfitura (użyłam frużeliny wiśniowej)
Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo erytrol/ksylitol lub cukier, dalej miksując. Dodajemy po 1 żółtku krótko miksując na najmniejszych obrotach tylko do połączenia. Przesiewamy mąkę kokosową wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy łopatką do połączenia. Ciasta nie należy odstawiać. Od razu po przygotowaniu należy usmażyć omlet. 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na patelni (o średnicy 22-24 cm) rozgrzewamy olej kokosowy (lub zwykły olej), przekładamy na nią ciasto. Smażymy przez około 2-3 minuty, następnie na wierzchu układamy owoce i patelnię wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 8-10 minut, aż wierzch lekko się zrumieni, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy po wyciągnięciu. 

Patelnię ostrożnie wyciągamy z piekarnika (pamiętajcie o rękawicy, rączka będzie mocno nagrzana). Przy pomocy łopatki wyjmujemy omlet na talerz. Podajemy na ciepło lub na zimno.


Wypróbuj inne przepisy z mąką kokosową:

Naleśniki z mąką kokosową
Naleśniki kokosowe
 Placki kokosowe
Placuszki kokosowe
Omlet kokosowy przepis

Omlet kokosowy
Omlet na mące kokosowej

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

14 komentarzy :

  1. Ale cudownie wygląda! Zjadłabym kawałeczek, albo nawet wszystkie 4 ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny omlet !Idealny na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. och... zjadłabym kawałeczek albo dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam i jak dla mnie strasznie słodki, a dodałam mniej ksylitolu niż w przepisie:( po prostu nie byłam w stanie zjeść:( ale ogólnie uwielbiam twoje przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dwa razy próbowałam przyrządzić tego omleta i dwa razy nie wyszedł. Wszystko tak jak w przepsie ale jak juz dodaję mąkę i powoli mieszam tworzy się twarda breja która nie spływa ale spada na patelnię. Nie wiem co zle robię. Moze z paluszkami mi się uda.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Korzystam z mąki z tej samej firmy, więc to nie tu tkwi problem. Składniki odmierzasz na wadze czy łyżką? Bo tu każdy gram ma znaczenie (zbyt duża ilość mąki spowoduje, że masa będzie bardzo gęsta). I czy w ogóle próbowałaś usmażyć ten omlet?

      Usuń
  7. Próbowałam i byl bardzo twardy. Moze faktycznie niedokładnie odmierzalam skladniki, uzywalam lyzki. I jajka byly dość małe. Do trzech razy sztuka :-) sprobuje jeszcze raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa ma inną wagę, aniżeli zwykła pszenna mąka. Nie pamiętam teraz dokładnie, ale 10 g mąki kokosowej to będzie chyba +/- płaska łyżka mąki. Jajka powinny być standardowej wielkości (L- 60 g).

      Usuń
    2. Ok. Dziękuję za rady. Następnym razem się uda :-)

      Usuń
  8. a co z rączką od patelni po wlozeniu do piekarnika? nie rozpuści się ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście używamy patelni, którą można włożyć do piekarnika. Jeśli takowej nie posiadamy, to po kilku minutach odwracamy omlet na drugą stronę.

      Usuń
  9. Ja dodaje mleka migdałowego do tej masy z żółtkami i mąką. Mi wtedy wychodzi idealny ������

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.