środa, 23 marca 2016

Muffiny jajeczne z łososiem

Muffiny jajeczne z łososiem

Mini babeczki z łososiem
Muffiny jajeczne z łososiem 
Muffiny jajeczne z łososiem to pomysł na mniej tradycyjną, ale w dalszym ciągu smaczną i fajną potrawę, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Warto przygotować je na wielkanocne śniadanie. Być może taka forma podania jajek będzie czymś nowym i ciekawym dla bliskich Wam osób. 

Moje babeczki jajeczne skrywają w środku wędzonego łososia oraz zielone dodatki, takie jak cukinia i jarmuż. Lekko pikantnego akcentu dodaje tu wcześniej usmażony por. Samo przygotowanie muffinek jajecznych nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu. 

Babeczki jajeczne z łososiem

BABECZKI JAJECZNE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #309

Składniki (na 6 sztuk):
  • 4 duże jajka (L)
  • 2 łyżki mleka
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 liść jarmużu
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • 50 g wędzonego łososia na zimno
  • 50 g cukinii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem. Dodajemy oregano, sól i pieprz do smaku. Jarmuż oddzielamy od twardej łodygi i rwiemy na mniejsze kawałki. Pora kroimy wzdłuż na pół, siekamy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy dalej przez 4-5 minut.

Przygotowujemy foremki silikonowe na muffiny (+/- 6 sztuk). Do każdej wkładamy jarmuż, pora, cukinię i łososia. Zalewamy masą jajeczną (na 3/4 wysokości foremek). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 20 minut lub dłużej, aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. W trakcie pieczenia babeczki jajeczne mocno urosną, po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Podajemy na ciepło lub na zimno. 

Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

5 komentarzy :

  1. Robiłam ostatnio podobne, wychodzą pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne muffiny :) super, że dodatkowo zawierają jarmuż :)

    OdpowiedzUsuń
  3. myślałam, żeby zaserwować je zamiast pieczywa na wielkanocnym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny pomysł na rozpoczęcie dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa propozycja. Uwielbiam wytrawne muffiny. Już nie mogę doczekać się, jak będę szaleć w kuchni. Tymczasem skrzętnie zapisuję przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.