środa, 30 marca 2016

Marchewka smażona z jajkiem (ninjin shirishiri)

Marchewka smażona z jajkiem (ninjin shirishiri)

Marchewka z jajkiem
Marchewka smażona z jajkiem
Kilkakrotnie w bento pojawiła się marchewka smażona z jajkiem. To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Jeśli jesteście miłośnikami tego pomarańczowego warzywa, to zapewne ninjin shirishiri przypadnie Wam do gustu. 

Usmażoną marchewkę miesza się z rozdrobionym tuńczykiem i jajkiem, a samą potrawę doprawia do smaku sosem sojowym. Proporcje pomiędzy marchewką, jajkiem i rybą dostosujcie do własnych preferencji. Można też pokusić się o przygotowanie wersji wegetariańskiej i pominąć w przepisie dodatek tuńczyka i katsuobushi. 

Marchewka smażona z jajkiem doskonale sprawdza się jako dodatek do bento i dość często przewija na zdjęciach z japońskimi pojemnikami. Stanowi fajny wizualnie akcent w bento, a przy okazji jest bardzo smaczna. 

Shiri shiri z marchewki

W najbliższych dniach znajdziecie na blogu kilka innych japońskich przepisów. Do ich przygotowania będziecie potrzebować kilku typowych dla tej kuchni produktów, m.in. japońskiego sosu sojowego (czytajcie etykiety, dobry sos sojowy składa się z wody, soi, soli i pszenicy, w wersji bezglutenowej tylko z wody, soi i soli), mirinu, sosu hoisin. 

 Marchewka smażona z jajkiem

MARCHEWKA SMAŻONA Z JAJKIEM
(JAPONIA)

Składniki:
  • 2 duże marchewki
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (waga po odcieku około 125 g)
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki japońskiego sosu sojowego
  • 1 łyżka płatków ryby bonito (katsuobushi); opcjonalnie
Przygotowanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tartce do julienne. Ja używam obieraczki do julienne (długie pasma julienne  kroję później na mniejsze kawałki). Można również posiekać marchewki nożem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy marchewki, smażymy przez kilka minut do preferowanej miękkości marchewki. Możecie na patelnię wlać odrobinę wody, aby marchewka szybciej zmiękła. Należy pamiętać, aby pod koniec ją odparować. Ja smażę marchewkę przez około 7 minut, nie dodaję też na patelnię wody. 

Gdy marchewka się smaży, roztrzepujemy jajka. Na patelnię dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, mieszamy. Wlewamy sos sojowy, jajka, mieszamy z marchewką do ścięcia. Robimy to stosunkowo szybko, aby nie przesuszyć jajek. Ja czasem dodaję dodatkowo 1 łyżeczkę sosu rybnego. Przed zdjęciem z patelni dodajemy płatki ryby bonito (jeśli używamy), mieszamy i nakładamy na talerz. Potrawę można dodatkowo posypać drobno posiekanym szczypiorem.  

 Marchewka z tuńczykiem
Marchewka smażona z jajkiem


    Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

    6 komentarzy :

    1. Jakiś czas temu próbowałam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Przepadam za takimi prostymi przepisami. A marchewka pokrojona w ten sposób prezentuje się bardzo 'azjatycko', wypróbuję tę metodę do swojego chow mein. :)

      OdpowiedzUsuń
    3. genialne w swej prostocie, wypróbuję na drugie śniadanie albo kolację :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Anonimowy23 maja, 2016

      Moja wersja nie prezentowała się tak ładnie, ale była pyyyszna! Dzięki za ten przepis, na pewno nie raz jeszcze u mnie zagości :)

      OdpowiedzUsuń
    5. gdzie można kupić taką tarkę?

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .