niedziela, 13 marca 2016

Jajka pieczone z łososiem

 Jajka z łososiem
Jajka pieczone z łososiem
Jajka w kokilkach to jedno ze smaczniejszych śniadań, które można przygotować na setki sposobów. Moja propozycja utrzymana jest w wiosennym klimacie za sprawą zielonych dodatków w postaci szpinaku i młodego szczypiorku. Do naczynek dorzuciłam także wyrazisty w smaku kozi serek i łososia wędzonego na zimno. To połączenie jest zdecydowanie warte odtworzenia we własnej kuchni. 

 Jajka z łososiem przepisy

JAJKA PIECZONE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #308

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 jajka
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szpinaku miniaturowego
  • 60 g wędzonego łososia na zimno
  • 30 g miękkiego koziego serka w talarkach
  • sól do smaku
  • posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:

Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Dodajemy liście szpinaku, smażymy przez 1-2 minuty, aż zwiędną. 

Zawartość patelni przekładamy do 4 kokilek. Dokładamy do każdej kawałki łososia i pokruszony kozi ser. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko i oprószamy je solą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12-15 minut, aż białko się zetnie. Kokilki ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na deskę. Przed podaniem jajka posypujemy  drobno posiekanym szczypiorkiem. 


Wypróbuj inne przepisy na jajka w kokilkach:

Jajka w kokilkach z pomidorami
Jajka z pomidorami i fetą
 Jajka z awokado
Jajka z awokado
 Jajka ze szpinakiem
Jajka ze szpinakiem


 Jajka zapiekane z łososiem

 Jajka w kokilkach z łososiem
Jajka pieczone z łososiem
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

12 komentarzy:

  1. Fajne połączenie łososia, którego uwielbiam i jajek. W sumie dość klasycznie, ale nie robiłam jeszcze czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to cudownie wygląda! już się robię głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście apetycznie się prezentuje.Czy można dowiedzieć się jaką objętość mają kokilki zaprezentowane w poście?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, świeżo,wiosennie i smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie mam kokilek...czy można upiec w czymś innym? np. 3 lub cztery jajka na raz w jednorazowej małej foremce na pasztet..? Bardzo proszę o odpowiedź....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec w większej formie większą porcję. Mała foremka na pasztet będzie ok (byle nie metalowa). Na przyszłość polecam zakup kokilek. Są teraz stosunkowo niedrogie (można je kupić nawet za 4-5 zł), a przydają się w kuchni bardzo często.

      Usuń
    2. Anonimowy03 maja, 2017

      foremka jest pewnie głębsza niż kokilka...jak to potem przeliczyć na czas pieczenia żeby nie za bardzo wysuszyć jajek? bo to by się tak piekło nierównomiernie.. z jednej strony szybciej niż z drugiej itp.. Bardzo proszę o pomoc..

      Usuń
    3. Jeśli nie będziesz wbijać jajka na jajko, to czas pieczenia raczej nie ulegnie zmianie. Zazwyczaj zajmuje 12-15 minut. Jajka są gotowe, gdy białko będzie ścięte. Wówczas danie można już wykładać (chyba, że wolisz jajka na twardo, wówczas należy piec jajka chwilkę dłużej. Nałóż do foremki 2-3 cm nadzienia, wbij na wierzch jajka i upiecz :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP