niedziela, 13 marca 2016

Jajka pieczone z łososiem

Jajka pieczone z łososiem

 Jajka z łososiem
Jajka pieczone z łososiem
Jajka w kokilkach to jedno ze smaczniejszych śniadań, które można przygotować na setki sposobów. Moja propozycja utrzymana jest w wiosennym klimacie za sprawą zielonych dodatków w postaci szpinaku i młodego szczypiorku. Do naczynek dorzuciłam także wyrazisty w smaku kozi serek i łososia wędzonego na zimno. To połączenie jest zdecydowanie warte odtworzenia we własnej kuchni. 

 Jajka z łososiem przepisy

JAJKA PIECZONE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #308

Składniki (na 4 porcje):
  • 4 jajka
  • 5-centymetrowy kawałek pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g szpinaku miniaturowego
  • 60 g wędzonego łososia na zimno
  • 30 g miękkiego koziego serka w talarkach
  • sól do smaku
  • posiekany szczypiorek do posypania
Przygotowanie:

Pora kroimy wzdłuż na pół a następnie w cienkie półplasterki. Czosnek drobno siekamy. Łososia rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy pora, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, przesmażamy przez 30 sekund. Dodajemy liście szpinaku, smażymy przez 1-2 minuty, aż zwiędną. 

Zawartość patelni przekładamy do 4 kokilek. Dokładamy do każdej kawałki łososia i pokruszony kozi ser. W środku robimy wgłębienie, wbijamy jajko i oprószamy je solą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 12-15 minut, aż białko się zetnie. Kokilki ostrożnie wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na deskę. Przed podaniem jajka posypujemy  drobno posiekanym szczypiorkiem. 


Wypróbuj inne przepisy na jajka w kokilkach:

Jajka w kokilkach z pomidorami
Jajka z pomidorami i fetą
 Jajka z awokado
Jajka z awokado
 Jajka ze szpinakiem
Jajka ze szpinakiem


 Jajka zapiekane z łososiem

 Jajka w kokilkach z łososiem
Jajka pieczone z łososiem
Całkowity czas przygotowania: 25 minut.

8 komentarzy :

  1. Fajne połączenie łososia, którego uwielbiam i jajek. W sumie dość klasycznie, ale nie robiłam jeszcze czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak to cudownie wygląda! już się robię głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście apetycznie się prezentuje.Czy można dowiedzieć się jaką objętość mają kokilki zaprezentowane w poście?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają, świeżo,wiosennie i smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.