sobota, 6 lutego 2016

Tosty francuskie z łososiem

Tosty francuskie z łososiem

Tosty z łososiem
Tosty francuskie z łososiem
Jeśli macie w domu nie pierwszej już świeżości pieczywo, wówczas najlepiej wykorzystać je jako bazę do tostów francuskich. Takie tosty podaję zarówno na słodko, np. z truskawkami i bitą śmietaną, jak i wytrawnie, np. nadziewając je szynką i serem

Tym razem zestawiłam je z wędzoną rybą, rukolą i kilkoma innymi dodatkami. Nawet nadziewane tosty mogą się schować przy tych podanych z łososiem. Polecam rozpocząć leniwy poranek właśnie od tostów w mistrzowskim wydaniu. 


 Kanapki z łososiem

TOSTY FRANCUSKIE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #301

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 6 kromek pieczywa (najlepiej kilkudniowego)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia
Dodatki: łosoś wędzony na zimno, kiełki (użyłam miksu pikantnych kiełków, fajnie sprawdzą się tu np. kiełki z rzodkiewki), koperek, rukola, sok z cytryny, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny, ogórek

Przygotowanie:

Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku, nać pietruszki. Mieszamy. Kromki chleba zanurzamy w jajecznej miksturze. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy kromki z obu stron i odkładamy na talerz. 

Na każdym toście kładziemy kilka listków rukoli, kawałek łososia skropiony wcześniej sokiem z cytryny, ogórka, troszkę kiełków, kleks z kwaśnej śmietany i koperek. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy od razu po przygotowaniu.

Tosty z rukolą i łososiem

Wędzony łosoś śniadanie
Tosty francuskie z łososiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

    7 komentarzy :

    1. Taka wersja tostów francuskich podoba mi się nawet bardziej od tych na słodko :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Klasyka z dzieciństwa. Gdy zostawało czerstee pieczywo, mama smażyła je w jajku, a myśmy wcinali z mało zdrowym ketchupem :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wygląda apetycznie! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Mmmm, jakie genialne! Wyglądają bardzo zachęcająco :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Bardzo lubię tosty francuskie i ich teraz mi brak. Największym powodzeniem u mnie i mojego Młodego cieszą się te na słodko. Najczęściej posypane cukrem pudrem.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    .