sobota, 6 lutego 2016

Tosty francuskie z łososiem

Tosty francuskie z łososiem

Tosty z łososiem
Tosty francuskie z łososiem
Jeśli macie w domu nie pierwszej już świeżości pieczywo, wówczas najlepiej wykorzystać je jako bazę do tostów francuskich. Takie tosty podaję zarówno na słodko, np. z truskawkami i bitą śmietaną, jak i wytrawnie, np. nadziewając je szynką i serem

Tym razem zestawiłam je z wędzoną rybą, rukolą i kilkoma innymi dodatkami. Nawet nadziewane tosty mogą się schować przy tych podanych z łososiem. Polecam rozpocząć leniwy poranek właśnie od tostów w mistrzowskim wydaniu. 


 Kanapki z łososiem

TOSTY FRANCUSKIE Z ŁOSOSIEM
Śniadanie Mistrzów #301

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 6 kromek pieczywa (najlepiej kilkudniowego)
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • klarowane masło do smażenia
Dodatki: łosoś wędzony na zimno, kiełki (użyłam miksu pikantnych kiełków, fajnie sprawdzą się tu np. kiełki z rzodkiewki), koperek, rukola, sok z cytryny, kwaśna śmietana lub gęsty jogurt naturalny, ogórek

Przygotowanie:

Jajka dokładnie roztrzepujemy z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku, nać pietruszki. Mieszamy. Kromki chleba zanurzamy w jajecznej miksturze. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy kromki z obu stron i odkładamy na talerz. 

Na każdym toście kładziemy kilka listków rukoli, kawałek łososia skropiony wcześniej sokiem z cytryny, ogórka, troszkę kiełków, kleks z kwaśnej śmietany i koperek. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy od razu po przygotowaniu.

Tosty z rukolą i łososiem

Wędzony łosoś śniadanie
Tosty francuskie z łososiem

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

    7 komentarzy :

    1. Taka wersja tostów francuskich podoba mi się nawet bardziej od tych na słodko :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Klasyka z dzieciństwa. Gdy zostawało czerstee pieczywo, mama smażyła je w jajku, a myśmy wcinali z mało zdrowym ketchupem :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wygląda apetycznie! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Mmmm, jakie genialne! Wyglądają bardzo zachęcająco :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Bardzo lubię tosty francuskie i ich teraz mi brak. Największym powodzeniem u mnie i mojego Młodego cieszą się te na słodko. Najczęściej posypane cukrem pudrem.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .