wtorek, 2 lutego 2016

Tartinki - mini kanapki na imprezę

Tartinki - mini kanapki na imprezę

Tartinki - mini kanapki na imprezę
Tartinki - mini kanapki na imprezę
Najczęściej na spotkaniach z przyjaciółmi serwuję sporą ilość przystawek typu finger food. Są małe, niezobowiązujące i znikają ze stołu w oka mgnieniu. Jedną z tego typu przekąsek są tartinki, czyli niewielkich rozmiarów kanapki koktajlowe. Robi się je stosunkowo szybko. Najlepiej przygotować je w kilku wersjach, aby nasi goście mieli możliwość wyboru.

Mam dziś dla Was trzy przepisy na mini kanapki na imprezę. Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu.

 Tartinki z łososiem
Tartinki z wędzonym łososiem

TARTINKI Z ŁOSOSIEM 

Składniki:

  • okrągły mini pumpernikiel
  • kremowy serek kanapkowy 
  • wędzony łosoś na zimno w plastrach
  • kapary
  • koperek
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
Przygotowanie:

Kromki chleba smarujemy kremowym serkiem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, kropimy sokiem z cytryny. Rybę układamy na serku, dokładamy kapara, gałązkę koperku, oprószamy kolorowym pieprzem.  Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy. 


Kanapki z kawiorem
Tartinki z pastą jajeczną i kawiorem

TARTINKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I KAWIOREM

Składniki:

  • okrągły mini pumpernikeil
  • pasta jajeczna: 2 jajka ugotowane na twardo, pół łyżeczki gładkiej musztardy, majonez, 1-2 dymki wraz ze szczypiorem, sól i pieprz do smaku
  • kawior
Przygotowanie:

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w niedużą kostkę. Dymkę i szczypior drobno siekamy. Do jajek dodajemy cebulkę ze szczypiorem, musztardę i kilka łyżeczek majonezu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na pumpernikiel nakładamy pastę jajeczną i kawior. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy. 

Kanapki z serem pleśniowym
Tartinki z burakiem i serem pleśniowym

TARTINKI Z SEREM PLEŚNIOWYM I BURAKIEM

Składniki:
Przygotowanie:

Chlebek smarujemy cienką warstwą masła, Buraczki kroimy w plastry, ser w mniejsze kawałki. Na chlebie układamy kilka listków roszponki, plaster sera i buraka. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

10 komentarzy :

  1. Smakowicie! Bardzo lubię połączenie łososia z serkiem i koperkiem, a ser pleśniowy z burakiem zapowiada się świetnie (do tej pory najbardziej smakował mi kozi w tej konfiguracji), przygotuję przy okazji następnej imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w najbliższym czasie na stronie pojawi się przepis na pieczony naleśnik jaglany? Po grudniowej zapowiedzi-nie mogę się doczekać, kiedy poznam tajemnicę tego dania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis powinien się pojawić na blogu jeszcze w lutym.

      Usuń
  4. Z nieba mi spadłaś! Mąż ma niedługo urodziny i takie małe fikuśne kanapeczki za mną chodziły. Już zacieram ręce z radości :) Aneta

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe :) Idealne na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój faworyt to te z serem pleśniowym i burakiem, są niebanalne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Blogujesz? No popatrz ja też. Smakowite te Twoje przepisy.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochałam się. Są cudne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Ja już zapisuję i robię na urodzinki dziecka. Oczywiście w części dla dorosłych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.

.