wtorek, 2 lutego 2016

Tartinki - mini kanapki na imprezę

Tartinki - mini kanapki na imprezę

Tartinki - mini kanapki na imprezę
Tartinki - mini kanapki na imprezę
Najczęściej na spotkaniach z przyjaciółmi serwuję sporą ilość przystawek typu finger food. Są małe, niezobowiązujące i znikają ze stołu w oka mgnieniu. Jedną z tego typu przekąsek są tartinki, czyli niewielkich rozmiarów kanapki koktajlowe. Robi się je stosunkowo szybko. Najlepiej przygotować je w kilku wersjach, aby nasi goście mieli możliwość wyboru.

Mam dziś dla Was trzy przepisy na mini kanapki na imprezę. Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu.

 Tartinki z łososiem
Tartinki z wędzonym łososiem

TARTINKI Z ŁOSOSIEM 

Składniki:

  • okrągły mini pumpernikiel
  • kremowy serek kanapkowy 
  • wędzony łosoś na zimno w plastrach
  • kapary
  • koperek
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny
Przygotowanie:

Kromki chleba smarujemy kremowym serkiem. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, kropimy sokiem z cytryny. Rybę układamy na serku, dokładamy kapara, gałązkę koperku, oprószamy kolorowym pieprzem.  Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy. 


Kanapki z kawiorem
Tartinki z pastą jajeczną i kawiorem

TARTINKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I KAWIOREM

Składniki:

  • okrągły mini pumpernikeil
  • pasta jajeczna: 2 jajka ugotowane na twardo, pół łyżeczki gładkiej musztardy, majonez, 1-2 dymki wraz ze szczypiorem, sól i pieprz do smaku
  • kawior
Przygotowanie:

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w niedużą kostkę. Dymkę i szczypior drobno siekamy. Do jajek dodajemy cebulkę ze szczypiorem, musztardę i kilka łyżeczek majonezu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na pumpernikiel nakładamy pastę jajeczną i kawior. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy. 

Kanapki z serem pleśniowym
Tartinki z burakiem i serem pleśniowym

TARTINKI Z SEREM PLEŚNIOWYM I BURAKIEM

Składniki:
Przygotowanie:

Chlebek smarujemy cienką warstwą masła, Buraczki kroimy w plastry, ser w mniejsze kawałki. Na chlebie układamy kilka listków roszponki, plaster sera i buraka. Układamy na desce lub dużym talerzu i podajemy. 

Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

9 komentarzy :

  1. Smakowicie! Bardzo lubię połączenie łososia z serkiem i koperkiem, a ser pleśniowy z burakiem zapowiada się świetnie (do tej pory najbardziej smakował mi kozi w tej konfiguracji), przygotuję przy okazji następnej imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w najbliższym czasie na stronie pojawi się przepis na pieczony naleśnik jaglany? Po grudniowej zapowiedzi-nie mogę się doczekać, kiedy poznam tajemnicę tego dania...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis powinien się pojawić na blogu jeszcze w lutym.

      Usuń
  4. Z nieba mi spadłaś! Mąż ma niedługo urodziny i takie małe fikuśne kanapeczki za mną chodziły. Już zacieram ręce z radości :) Aneta

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe :) Idealne na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój faworyt to te z serem pleśniowym i burakiem, są niebanalne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Blogujesz? No popatrz ja też. Smakowite te Twoje przepisy.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zakochałam się. Są cudne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.