sobota, 13 lutego 2016

Placuszki kokosowe (na mące kokosowej)

Placuszki kokosowe (na mące kokosowej)

Placuszki kokosowe

Leniwy sobotni poranek proponuję rozpocząć od placuszków na mące kokosowej. Są delikatne, puszyste i obłędnie kokosowe w smaku. W trakcie smażenia dość szybko się rumienią, dlatego najlepiej smażyć je na patelni z grubym dnem. Takie kokosowe placuszki podajcie z dodatkiem świeżych owoców lub ulubionej konfitury. Ja postawiłam na dżem z pomarańczy, który robiłam kilka dni temu, ale myślę, że  z domową frużeliną wiśniową będą smakować jeszcze lepiej. 


Placuszki kokosowe

PLACUSZKI KOKOSOWE
Śniadanie Mistrzów #303

Składniki (na około 10 placuszków):
  • 3 jajka
  • 40 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2-3 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego (w stanie płynnym)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka (45 ml)
Do podania: ulubiona konfitura lub dżem, świeże owoce

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, miksujemy dokładnie przy pomocy elektrycznego miksera. Patelnię do naleśników smarujemy olejem kokosowym. Na rozgrzaną patelnię przy pomocy łyżki kładziemy porcje ciasta. Smażymy na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Jeśli placuszki będą się zbyt szybko przypiekać, zdejmujemy patelnię z ognia i po około minucie ponownie stawiamy ją na gazie. Usmażone placuszki kokosowe odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy je z dodatkiem ulubionej konfitury i świeżych owoców. Ja do placuszków podałam konfiturę pomarańczową.

Uwagi:

- Mąkę kokosową należy dokładnie odważać. Wystarczy dosłownie kilka gramów za dużo i przepis nie wyjdzie.
- Ciasto smażymy od razu po przygotowaniu. Nie wolno go odstawiać.

Dżem pomarańczowy
Dżem z pomarańczy
Placuszki na mące kokosowej


Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

44 komentarze :

  1. Placzuszki są świetne :) A na mące kokosowej to jeszcze nie robiłam nigdy... Chyba muszę w końcu się w nią zaopatrzyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają genialnie i wypróbuję na pewno tylko dziwi mnie taka mała ilość płynów, bo mąka kokosowa chłonie ich duuuuuuuużo :) Ale mąki mam zapas, więc spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy aż taka mała? 45 ml płynu na 30 g mąki przy tej ilości jaj i oleju jest jak najbardziej ok. Ciasto ma konsystencję kwaśnej śmietany. Przy większej ilości bardzo się rozlewają, przez co nie wyglądają zbyt apetycznie.

      Usuń
    2. Malwinno - w składnikach podałaś - 40 g mąki kokosowej, a w odpowiedzi Ani S z 13.02. piszesz o 30 g mąki. Więc ile ma być faktycznie tej mąki, bo chcę wypróbować Twój przepis. Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Machnęłam się ;) Chodzi oczywiście o 40 g mąki kokosowej.

      Usuń
  3. Wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki świetne, a zdjęcia przepiękne

    OdpowiedzUsuń
  5. Ze składników nie pasuje mi tylko proszek do pieczenia. Czy można czymś go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz go pominąć w przepisie. Placuszki nie będą tak puszyste, jednak w dalszym ciągu będą smaczne. Przy okazji łatwiej będą się smażyć.

      Usuń
  6. Ależ smakowicie wyglądają!
    Może odwiedzisz i mój blog? Zapraszam. :) http://wytrawnaslodycz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Miałam kilka podejść do mąki kokosowej, ale musze przyznać, że Twoje placuszki są świetne i cały czas zadziwia mnie ich przyjemna konsystencja. W każdym razie dziękuję za smakowity przepis! Pozdrawia Tola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tolu, cieszę się, że smakują. Niedługo na blogu pojawi się jeszcze kilka przepisów z wykorzystaniem tej mąki, m.in. omlet, muffinki i ciasto z owocami.

      Usuń
  9. Można nie dodawać wcale słodzidła (ksylitolu) lub zastąpić miodem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez słodzidła nie będą słodkie. Można wtedy podać je z płynnym miodem lub owocowym sosem. Z miodem placuszki będą się szybciej przypiekać.

      Usuń
  10. Właśnie zrobiłam placuszki, są bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  11. genialny przepis, właśnie go wypróbowałam i placuszki lądują w moim piątkowym bento:)
    cieszę się, że regularnie dodajesz jakieś bezglutenowe przepisy, ułatwia mi to komponowanie posiłków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się :) U nas te placuszki były wczoraj na kolację.

      Usuń
  12. Dobre, tylko dla mnie trochę za suche. Sporo owoców albo dżemu trzeba dodać.

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy07 maja, 2016

    Wyszły okropne. Wszystkie do kosza. Wszystko co do grama idealnie odmierzone. Smażone od razu. W środku zero puszystości, tylko zbita masa.

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy11 maja, 2016

    Wychodzą świetne, kokosowe w smaku i konsystencja także ciekawa. Przyjemne nawet bez proszku do pieczenia, choć nie tak grube jak na zdjęciach. Jak dla mnie rewelacja! W poście powyżej - może zawiniła mąka? Moja jest z miąższu kokosa, ekologiczna.

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy16 maja, 2016

    Mąkę kupiłam naprawdę bardzo dobrą, eko. Nie wiem gdzie tkwi błąd.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To, co przychodzi mi do głowy: czy na pewno płynu było 45 ml (łyżka łyżce nierówna), czy jajka to standardowo L (M będą za małe)? Ja ostatnio nawet pomijam w nich dodatek oleju, bo mam wrażenie, że lepiej mi się smażą. Wydaje mi się, że błąd tkwi w tym pierwszym etapie. Może Twoja mąka chłonie więcej płynu? Ja obecnie korzystam z mąki Symbio. Widziałam wczoraj u mnie jakąś inną kokosową (bardzo tania, 8 zł za 1 kg), zapewne niedługo ją kupię i też wypróbuję. Ewentualnie placki spędzają zbyt dużo czasu na patelni. Następnym razem dolej więcej mleka do ciasta, powinno to załatwić sprawę.

      Usuń
  16. maadeleine.k19 maja, 2016

    Dałam jedno jajko mniej, odjęłam słodzidło i dodałam banana! Boskie! Puszyste i akie mniami, że jutro też smażę :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne, puszyste i delikatnie kokosowe! W końcu placuszki z mąki kokosowej które smakują i wyglądają jak prawdziwe pancakes! :) Świetny ten przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Placuszki są genialne. W końcu jakiś fajny przepis z zastosowaniem mąki kokosowej. Ja jako słodzika użyłam syropu z agawy. Gorąco polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można dodać do nich jabłka? czy raczej nie wyjdą

    OdpowiedzUsuń
  20. Super ! Dzieci i ja zachwycone. Są puszyste i piękne jak z obrazka ;) ja robie dzieciom w gofrownicy o kształtach zwierzątek i wyglądają cudownie ;) a sobie do lunch boxA. Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne placuszki aczkolwiek moje miały bardzo bardzo gęstą konsystencję,po usmażeniu puszyste w środku i trochę jak takie kruche ciastka z maszynki. Pycha,ale max dam radę tylko 4 wcisnąć, są takie syte.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dalam 2 jajka na 35 g maki i wyszly idealnie rowniez :P dodalam troche syropu klonowego zamiast ksyolitu i wkroilam brzoskwinie :D

    OdpowiedzUsuń
  23. polecam zamiast mleka użyć wody mineralnej (u mnie Muszynianka) wychodzą wtedy puszyste jak poduszki ! :D przepis świetny, polecam !

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale wody mineralnej z gazem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewne Michalina miała na myśli wodę gazowaną.

      Usuń
  25. Mleko można zastąpić mlekiem roślinnym albo wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ale na roślinnym będzie smaczniej (np. na migdałowym).

      Usuń
  26. Dzisiaj rano zrobiłam na śniadanie. Wyszło sześć placków średniej wielkości - w sam raz dla mnie i dla córci:) Dałam 3 łyżki ksylitolu, ale to za dużo. Dwie byłyby chyba w sam raz, więc dodatkiem były mrożone, kwaśne wiśnie dla równowagi. Ciasto wyszło bardzo gęste, same placki puszyste i dość lekkie jak na same jajka z tłustą mąką kokosową. Niewiarygodne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Właśnie zrobiłam młodemu do przedszkola. Wyszły super, dałam łyżkę mniej ksylitolu i wodę zamiast mleka a i tak są super :-) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  28. pyszne! właśnie się zajadam :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie rozumiem jakim cudem z tego przepisu mogą wyjść tak puszyste i duże placki jak na zdjęciu? Zrobiłam tak jak w przepisie (użyłam domowej roboty mleka kokosowego)masy wyszło bardzo mało, zero konsystencji tylko taka papka która po nałożeniu na patelnię dalej jest papką. Wszystko do kosza :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelikap19, wypieki na mące kokosowej wymagają wprawy i odrobiny cierpliwości, której u Ciebie najwidoczniej zabrakło. Ciasto powinno być gęste i "grudkowate". Należy je smażyć na malutkim ogniu. O wiele dłużej, aniżeli standardowe pankejki. Ja wszelkie bezglutenowe placki smażę na patelni z dnem 10mm. Na kiepskiej i cienkiej patelni szybko zaczynają się palić.

      Usuń
  30. Wydawało mi się, że masa wyszła zbyt rzadka jak na takie puszyste placuszki (mimo że dodałam jeszcze pół łyżki kakaa) które miały z niej wyjść, więc stwierdziłam, że spróbuję właśnie je usmażyć. Na patelni do naleśników roztarłam papierem łyżkę oleju rzepakowego o i dziwo nawet sprawnie udało mi się je przewrócić, wyszły bardzo dobre :) Poza tym zamiast cukru/innego slodzika dalam lyzke prawdziwego miodu. Następnym razem dam troszke wiecej mąki, nałoże mniejsze porcje i dam im więcej czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od mąki. Ja ostatnio kupiłam jakąś tanią mąkę kokosową nieznanej mi firmy, która była potwornie wysuszona i w ogóle nie chciała pęcznieć. Najlepiej odczekać chwilkę, bo ciasto powinno dość szybko zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, dodać dosłownie odrobinę dodatkowej mąki.

      Usuń
  31. Mi tez nie wyszło, wszystko do kosza 😪

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.