środa, 10 lutego 2016

Placki warzywne

Placki warzywne

Placki z warzyw
Placki warzywne
Placki warzywne smażę ostatnio dość często, jakby nie patrzeć, nawet częściej niż placki z ziemniaków. Wzbogacam je o dodatek imbiru, czosnku i ostrej papryki w płatkach. Zamiast tej ostatniej można użyć drobno posiekanego świeżego chili lub ostrej papryki w proszku. Takie placki najlepiej podawać z ulubionym dipem, np. czosnkowym, bazyliowym lub po prostu z dobrej jakości ketchupem lub kwaśną śmietaną. 

Po inne smakowite przepisy na placki warzywne odsyłam Was na blog Ani i Marty.

Placki z mieszanych warzyw

PLACKI WARZYWNE

Składniki:
  • 350 g ziemniaków, waga po obraniu (najlepiej typ BC lub C)
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 1/4 selera korzeniowego (150 g)
  • pół pora (biała część)
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki ostrej tureckiej papryki w płatkach
  • 2 jajka
  • 1-3 łyżki mąki pszennej (lub więcej w razie potrzeby, ilość dodanej mąki zależy od użytych ziemniaków); w wersji bezglutenowej może to być mąka gryczana, kukurydziana lub ryżowa

Przygotowanie:

Marchewkę i selera obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Pora kroimy wzdłuż na pół, kolejno każdą połówkę na cztery podłużne części, po czym drobno siekamy. Ziemniaki ścieramy na małych oczkach tartki i dodajemy do startych uprzednio warzyw wraz z puszczonym sokiem. Do warzyw dodajemy imbir, czosnek, paprykę ostrą, natkę, doprawiamy do smaku solą i sporą ilością zmielonego pieprzu. 

Jajka roztrzepujemy widelcem i wlewamy do warzyw. Dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając do połączenia. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki (ilość dodanej mąki będzie uzależniona od użytych ziemniaków, ja na tę ilość warzyw dodałam 2 płaskie łyżki mąki gryczanej).

Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje ciasta, spłaszczamy je spodem łyżki formując okrągłe placki. Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z obu stron do zrumienienia. Usmażone placki warzywne odkładamy na papierowy ręcznik. Placki warzywne podajemy z ulubionym dipem lub z kwaśną śmietaną.


 Placuszki warzywne przepis
Placki warzywne

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

10 komentarzy :

  1. Ciekawy pomysł :) Muszę wypróbować i przemycić mężowi do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje to danie :D Muszę kiedyś takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Właśnie usmażyłam placki z ziemniaków, buraków i marchewki :) Muszę spróbować z selerem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie chodzą za mną placki warzywne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj wyglądają wspaniale. Na pewno zrobię ich bezglutenową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy piecze się je w głębokim oleju? Czy można nasmarować patelnię delikatnie olejem i piec raczej na sucho, oczywiście na patelni z nieprzywieralnym dnem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placki, by były chrupiące potrzebują troszkę więcej oleju. Ja smażę je na 2-3 łyżeczkach oleju. Jeśli chcesz je odchudzić, to po prostu upiecz je w piekarniku :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.