sobota, 20 lutego 2016

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem

 Naleśniki z łososiem wędzonym przepis
Naleśniki z łososiem
Naleśniki z łososiem i serkiem to dość popularne danie. Chciałabym pokazać Wam moją wersję takich naleśników. Jest pyszna, obłędnie zielona i do tego zdrowa. Bazę stanowią naleśniki szpinakowe, które przygotowałam na mące owsianej. Do farszu wykorzystałam serek kanapkowy o smaku naturalnym, który wzbogaciłam o drobno posiekany koperek, cytrynę, chrzan i kapary. Zamiast serka kanapkowego można użyć sera ricotta. Należy pamiętać o odsączeniu go na sicie z nadmiaru serwatki. 

Naleśniki z łososiem dobrze sprawdzą się jako śniadanie lub kolacja. Po zawinięciu ich i pokrojeniu w mniejsze kawałki, można włożyć je do lunchboxu i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Naleśniki z łososiem jak zrobić

NALEŚNIKI Z ŁOSOSIEM I SERKIEM
Śniadanie Mistrzów #304

Szpinakowe naleśniki owsiane 

Składniki (na 5 sztuk):
  • 100 g mąki owsianej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka liści szpinaku
  • 300 ml mleka
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do połączenia przez kilka minut. Ciasta nie odstawiamy, smażymy od razu po przygotowaniu go. Jeśli będzie zbyt gęste, wówczas dolewamy do niego odrobinę mleka. Patelnię do naleśników smarujemy olejem i nagrzewamy. Na patelnię wylewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po dnie. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Usmażonego naleśnika odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. 

Farsz ze łososiem do naleśników:
  • 150 g kremowego serka na kanapki
  • 75 g wędzonego łososia na zimno
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżeczki koperku, bardzo drobno posiekanego
  • odrobina skórki otartej z cytryny
  • kilka łyżeczek soku z cytryny 
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • odrobina mleka (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Łososia i kapary drobno siekamy. W misce umieszczamy serek, dodajemy łososia, kapary, chrzan, koperek, sok i skórkę z cytryny. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i niewielką ilością soli. Jeśli farsz jest zbyt gęsty, rozrzedzamy go niewielką ilością mleka. 

Na naleśniki szpinakowe nakładamy farsz z łososiem. Naleśniki składamy w kopertę lub zwijamy. Takie naleśniki nadziane łososiem po zwinięciu można pokroić w mniejsze kawałki, wbić w nie wykałaczkę i podać na spotkaniu z przyjaciółmi jako przekąskę. 

Uwagi:

- zamiast serka kanapkowego można użyć odsączonej z nadmiaru serwatki ricotty
- jeśli nie macie mąki owsianej, polecam przepis na szpinakowe naleśniki na mące pszennej

 Farsz do naleśnikow z łososiem

Łosoś farsz do naleśników

 Naleśniki z łososiem blog
Naleśniki z łososiem


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

11 komentarzy :

  1. Uwielbiam blogi kulinarne...za te zdjęcia cudowne, pachnące, cieszą oko zanim zadowolą podniebienie:) I te nazwy... naleśniki z łososiem... nie można nie podjąć wyzwania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia... potrawa też z pewnością smaczna. Serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne zdjęcia! Czy Ty jakoś profesjonalnie się tym zajmujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne! Dokładnie tak, jak lubię :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne! Z pewnością smaczne bardzo. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Powinno być ok. Tylko wcześniej należy go rozmrozić. Oczywiście ilość zdecydowanie mniejsza, aniżeli 1 szklanka. Kilka szpinakowych tubek wystarczy :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.