niedziela, 21 lutego 2016

Naleśniki na mące kokosowej

Naleśniki na mące kokosowej

Naleśniki z mąki kokosowej
Naleśniki na mące kokosowej
Zaopatrzyliście się już w mąkę kokosową? Mam nadzieję, że tak, bo mam dla Was kolejny smakowity przepis z jej użyciem. Po plackach kokosowych i kokosowym biszkopcie przyszła kolej na naleśniki kokosowe.  Przygotowanie ich wymaga odrobiny wprawy i posiadania dobrej patelni do naleśników. Wylewam na nią troszkę więcej oleju, aniżeli wtedy, gdy smażę zwykłe naleśniki. Należy je przewracać bardzo ostrożnie, gdy spodnia warstwa ładnie się zrumieni. Podkreślam słowo ostrożnie, ponieważ mają w zwyczaju się rwać.

Z czym podawać naleśniki kokosowe? Oczywiście ze słodkimi dodatkami w postaci świeżych owoców, ulubionej konfitury, kremu czekoladowego itp. Choć myślę, że i z ostrym curry będą smakować dobrze.

Naleśniki kokosowe przepis

NALEŚNIKI NA MĄCE KOKOSOWEJ
Śniadanie Mistrzów #305

Składniki (na około 6 naleśników kokosowych):
  • 5 jajek
  • 50 g mąki kokosowej
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka (15 g) stopionego oleju kokosowego
  • 1 szklanki mleka (250 ml)
Do podania: świeże owoce, ulubiona konfitura, jogurt

Uwaga! To przepis trudny i wymagający wprawy. Na początek radzę smażyć mniejsze naleśniki (3 naleśniki na patelnię). 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Miksujemy przy pomocy elektrycznego miksera do połączenia. Dno patelni do naleśników dokładnie natłuszczamy (wlewam troszkę więcej tłuszczu, niż zazwyczaj). Patelnię nagrzewamy, wylewamy na nią porcję ciasta. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż spód ładnie się zrumieni. Ostrożnie odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy przez około minutę. Usmażonego naleśnika zdejmujemy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego. 

Naleśniki kokosowe podajemy z dodatkiem owoców lub konfitury.


Wypróbuj inne przepisy z mąką kokosową:

Biszkopt kokosowy przepis
Biszkopt kokosowy
 Placki na mące kokosowej
Placuszki kokosowe

 Naleśniki na mące kokosowej jak zrobić

Mąka kokosowa naleśniki
Naleśniki na mące kokosowej

Lunchbox: Naleśniki kokosowe, frużelina z czarnej porzeczki, owoce

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

42 komentarze :

  1. aż 5 jajek?????????

    OdpowiedzUsuń
  2. Od takiej ilosci jajek,to te nalesniki chyba sa sztywne i gumowate. U mnie max 2 jajka. No ale w koncu,nikt nie wstawia przepisu,ktory nie jest wart wyprobowania:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mięciutkie. Proszę pamiętać, że mąka kokosowa zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli mąka pszenna. Nie ma tu glutenu, potrzeba więc troszkę więcej jaj do związania całości.

      Usuń
    2. potwierdzam i żałuję, że nie weszłam wczoraj na Twojego bloga, tylko sama próbowałam zrobić taki przepis >] Skończyło sie tak, że zamiast naleśników mam placek, bo inaczej się tego odratować nie dało :P

      Usuń
  3. Ja jeszcze się nie wyposażyłam, ale chyba muszę to zrobić, bo już któryś z kolei cudny przepis z jej wykorzystaniem. A naleśniki pięknie się komponują z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobimy z pewnością. ciekawe, czy z cieciorki też wyjdą... cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być obłędne .... uwielbiam smak kokosa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chociaz zrobione dokladnie wg przepisu byly niedobre, kruche, mdłe. Dla mnie zdecydowanie na nie:(tylko jajek szkoda : (

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro się kruszą, spędziły zbyt wiele czasu na patelni. Te naleśniki są miękkie i elastyczne (choć troszkę mniej, aniżeli klasyczne cienkie naleśniki na mące pszennej).

      Usuń
    2. I smakują jak jajecznica....szkoda zachodu

      Usuń
  7. Czy można użyć mleka migdałowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma konsystencję zwykłego mleka, to oczywiście.

      Usuń
  8. Czy w przepisie można uzyć samych bialek jak? czy koniecznie potrzebne sa żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samymi białkami ciasto będzie bardzo suche. Możesz spróbować, ale nie mam bladego pojęcia, co z tego wyjdzie.

      Usuń
  9. Czy można w przepisie użyć mleka kokosowego ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe będzie miało zbyt gęstą konsystencję. Napój kokosowy o konsystencji zwykłego mleka będzie ok.

      Usuń
  10. Bardzo smaczne, delikatne, mocno kokosowe. Muszę jeszcze popracować nad techniką smażenia, bo łatwo je rozerwać przy przewracaniu. Na pewno warte dalszego eksperymentowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za 2-3 razem nabiera się wprawy przy smażeniu ich :)

      Usuń
  11. Super! Wychodzą miękkie i smaczne :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 50 gram mąki kokosowej?tylko 50 gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest aż 50 g. Proszę pamiętać, że mąka kokosowa bardzo szybko chłonie płyny i zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli mąka pszenna.

      Usuń
  13. Moje sie zrobily na patelni jak ciapa a robilam wg przepisu szkoda tylko zmarnowanych skladnikow :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy tłuszcz z przepisu też mieszamy ze składnikami?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja to jestem beztalencie do robienia naleśników z mąki kokosowej. Ale trening czyni mistrza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupelnie nieudany przepis nie dalo sie ich przelozyc na druga strone czuc tylko jajka :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trudny przepis, który wymaga od gotującego wprawy i przede wszystkim posiadania dobrej patelni do naleśników.

      Usuń
  17. A gdzie cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do ciasta 1-2 łyżki drobnego cukru.

      Usuń
  18. ile potrzeba skladnikow na polowe czyli na ok 3 nalesniki? probowalam jakos zmniejszyć tę porcje no ale niestety ciasto okazalo sie nie wypałem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 g mąki, 125 ml mleka, 2 łyżeczki oleju kokosowego, szczypta soli i 3 jajka rozmiar M. To trudny w wykonaniu przepis, dlatego radzę zacząć od smażenia małych naleśników, aż dojdzie się do wprawy. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż spód ładnie się zrumieni i delikatnie odwracamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy z drugiej strony tylko do ścięcia warstwy ciasta (kilka-kilkanaście sekund, nie dłużej, bo naleśniki będą suche i twarde).

      Usuń
  19. Dalem trzy jajka i nie wyszlo ;) Ale i tak smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobilam :)
    i moim zdaniem przepis wymaga dużej modyfikacji
    Zacznę od jajek-ich ilość wydawała mi się przegięciem ale trzymam się zasady że pierwszy raz robie z oryginalnego przepisu pozniej ewentualnie zmieniam-no ale dałam 4 to te 5 nie mogły mi przejsc i zrobilam bardzo dobrze-jajek jest za duzo,scinaja się czuć jakby to byl omlet nie naleśnik
    mleko-ja dałam go wiecej,po usmazeniu 2 nalesnikow zaczelam przerabiac ciasto,dolalam wiecej mleka,troche wody-zawsze dodaje zamiast czesci melka wode,ciasto bylo geste nalesniki wychodzily grube starsznie

    Nalesniki same w sobie sa smaczne ;) ale to nie bedzie moj przepis n nalesniki a szkoda ;)
    szukam wiec dalej
    Pozdarwiam
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, dziękuję za podzielenie się swoimi radami. Jajka czuć będzie tylko wtedy, gdy ich dobrze nie zmiksujemy. Najlepiej robić to mikserem. Naleśniki tylko na mące kokosowej wymagają większej ilości jaj, ponieważ to one są tu spoiwem. Nie ma tu glutenu. Jeśli naleśniki były grube, to obstawiam, że mogłaś wylewać zbyt duże porcje ciasta na patelnię. U mnie wychodzą zawsze takie, jak na zdjęciach powyżej.

      Pozdrawiam
      Malwina

      Usuń
    2. również dziękuje za uwagi :)
      po przerobieniu cioasta-gdy było rzadsze naleśniki równiez wychodziły cienutkie :)
      o odwracaniu nie piszebo to kwestia wprawy i raz sie udawalo a raz nie
      wiem ze tu nie ma glutenu,ja gluten musze wyeliminowac,jednak dla mnie i tak za duzo jaj no nic bede szukac i modyfikowac :)
      a napewno dzis upeike biszkopt z twojego przepisu na mące kokosowej poniewaz zakupilam ja to teraz musze zuzyc hehe :)

      Usuń
    3. Niedługo wrzucę fajne naleśniki kokosowo-ryżowe. Polecam też wszelkiej maści placuszki z mąką kokosową. Są pyszne :)

      Usuń
  21. Niestety klapa.... nie dało się tego wcale przewrócić :(((
    musiałam dodać banana i mąkę kukurydzianą aby ratować obiad..
    Przepis uważam za słaby :(
    Don't like....

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaką konsystencję musi mieć ciasto? I czy musi byś gładkie czy może mieć gródki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gładkie, ale nie jakoś super gładkie, jak przy pszennych. Należy je dobrze zmiksować przy pomocy blendera lub elektrycznego miksera.

      Usuń
  23. Swietny przepis - testowany juz kilka razy :) z racji iz jestem na Ketozie zastapilam mleko smietanka kremowka 30% i tez wyszly puchate i mieciutkie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.