niedziela, 21 lutego 2016

Naleśniki na mące kokosowej

Naleśniki z mąki kokosowej
Naleśniki na mące kokosowej
Zaopatrzyliście się już w mąkę kokosową? Mam nadzieję, że tak, bo mam dla Was kolejny smakowity przepis z jej użyciem. Po plackach kokosowych i kokosowym biszkopcie przyszła kolej na naleśniki kokosowe.  Przygotowanie ich wymaga odrobiny wprawy i posiadania dobrej patelni do naleśników. Wylewam na nią troszkę więcej oleju, aniżeli wtedy, gdy smażę zwykłe naleśniki. Należy je przewracać bardzo ostrożnie, gdy spodnia warstwa ładnie się zrumieni. Podkreślam słowo ostrożnie, ponieważ mają w zwyczaju się rwać.

Z czym podawać naleśniki kokosowe? Oczywiście ze słodkimi dodatkami w postaci świeżych owoców, ulubionej konfitury, kremu czekoladowego itp. Choć myślę, że i z ostrym curry będą smakować dobrze.

Naleśniki kokosowe przepis

NALEŚNIKI NA MĄCE KOKOSOWEJ
Śniadanie Mistrzów #305

Składniki (na około 6 naleśników kokosowych):
  • 5 jajek
  • 50 g mąki kokosowej
  • szczypta soli 
  • 1 łyżka (15 g) stopionego oleju kokosowego
  • 1 szklanki mleka (250 ml)
Do podania: świeże owoce, ulubiona konfitura, jogurt

Uwaga! To przepis trudny i wymagający wprawy. Na początek radzę smażyć mniejsze naleśniki (3 naleśniki na patelnię). 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Miksujemy przy pomocy elektrycznego miksera do połączenia. Dno patelni do naleśników dokładnie natłuszczamy (wlewam troszkę więcej tłuszczu, niż zazwyczaj). Patelnię nagrzewamy, wylewamy na nią porcję ciasta. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż spód ładnie się zrumieni. Ostrożnie odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy przez około minutę. Usmażonego naleśnika zdejmujemy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ciasta naleśnikowego. 

Naleśniki kokosowe podajemy z dodatkiem owoców lub konfitury.


Wypróbuj inne przepisy z mąką kokosową:

Biszkopt kokosowy przepis
Biszkopt kokosowy
 Placki na mące kokosowej
Placuszki kokosowe

 Naleśniki na mące kokosowej jak zrobić

Mąka kokosowa naleśniki
Naleśniki na mące kokosowej

Lunchbox: Naleśniki kokosowe, frużelina z czarnej porzeczki, owoce

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

53 komentarze:

  1. aż 5 jajek?????????

    OdpowiedzUsuń
  2. Od takiej ilosci jajek,to te nalesniki chyba sa sztywne i gumowate. U mnie max 2 jajka. No ale w koncu,nikt nie wstawia przepisu,ktory nie jest wart wyprobowania:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są mięciutkie. Proszę pamiętać, że mąka kokosowa zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli mąka pszenna. Nie ma tu glutenu, potrzeba więc troszkę więcej jaj do związania całości.

      Usuń
    2. potwierdzam i żałuję, że nie weszłam wczoraj na Twojego bloga, tylko sama próbowałam zrobić taki przepis >] Skończyło sie tak, że zamiast naleśników mam placek, bo inaczej się tego odratować nie dało :P

      Usuń
  3. Ja jeszcze się nie wyposażyłam, ale chyba muszę to zrobić, bo już któryś z kolei cudny przepis z jej wykorzystaniem. A naleśniki pięknie się komponują z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobimy z pewnością. ciekawe, czy z cieciorki też wyjdą... cudne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszą być obłędne .... uwielbiam smak kokosa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chociaz zrobione dokladnie wg przepisu byly niedobre, kruche, mdłe. Dla mnie zdecydowanie na nie:(tylko jajek szkoda : (

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro się kruszą, spędziły zbyt wiele czasu na patelni. Te naleśniki są miękkie i elastyczne (choć troszkę mniej, aniżeli klasyczne cienkie naleśniki na mące pszennej).

      Usuń
    2. I smakują jak jajecznica....szkoda zachodu

      Usuń
  7. Czy można użyć mleka migdałowego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ma konsystencję zwykłego mleka, to oczywiście.

      Usuń
  8. Czy w przepisie można uzyć samych bialek jak? czy koniecznie potrzebne sa żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samymi białkami ciasto będzie bardzo suche. Możesz spróbować, ale nie mam bladego pojęcia, co z tego wyjdzie.

      Usuń
  9. Czy można w przepisie użyć mleka kokosowego ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko kokosowe będzie miało zbyt gęstą konsystencję. Napój kokosowy o konsystencji zwykłego mleka będzie ok.

      Usuń
  10. Bardzo smaczne, delikatne, mocno kokosowe. Muszę jeszcze popracować nad techniką smażenia, bo łatwo je rozerwać przy przewracaniu. Na pewno warte dalszego eksperymentowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za 2-3 razem nabiera się wprawy przy smażeniu ich :)

      Usuń
  11. Super! Wychodzą miękkie i smaczne :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. 50 gram mąki kokosowej?tylko 50 gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest aż 50 g. Proszę pamiętać, że mąka kokosowa bardzo szybko chłonie płyny i zachowuje się zupełnie inaczej, aniżeli mąka pszenna.

      Usuń
  13. Moje sie zrobily na patelni jak ciapa a robilam wg przepisu szkoda tylko zmarnowanych skladnikow :(

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy tłuszcz z przepisu też mieszamy ze składnikami?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja to jestem beztalencie do robienia naleśników z mąki kokosowej. Ale trening czyni mistrza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zupelnie nieudany przepis nie dalo sie ich przelozyc na druga strone czuc tylko jajka :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trudny przepis, który wymaga od gotującego wprawy i przede wszystkim posiadania dobrej patelni do naleśników.

      Usuń
  17. A gdzie cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz ochotę, możesz dodać do ciasta 1-2 łyżki drobnego cukru.

      Usuń
  18. ile potrzeba skladnikow na polowe czyli na ok 3 nalesniki? probowalam jakos zmniejszyć tę porcje no ale niestety ciasto okazalo sie nie wypałem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 25 g mąki, 125 ml mleka, 2 łyżeczki oleju kokosowego, szczypta soli i 3 jajka rozmiar M. To trudny w wykonaniu przepis, dlatego radzę zacząć od smażenia małych naleśników, aż dojdzie się do wprawy. Smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż spód ładnie się zrumieni i delikatnie odwracamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy z drugiej strony tylko do ścięcia warstwy ciasta (kilka-kilkanaście sekund, nie dłużej, bo naleśniki będą suche i twarde).

      Usuń
  19. Dalem trzy jajka i nie wyszlo ;) Ale i tak smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobilam :)
    i moim zdaniem przepis wymaga dużej modyfikacji
    Zacznę od jajek-ich ilość wydawała mi się przegięciem ale trzymam się zasady że pierwszy raz robie z oryginalnego przepisu pozniej ewentualnie zmieniam-no ale dałam 4 to te 5 nie mogły mi przejsc i zrobilam bardzo dobrze-jajek jest za duzo,scinaja się czuć jakby to byl omlet nie naleśnik
    mleko-ja dałam go wiecej,po usmazeniu 2 nalesnikow zaczelam przerabiac ciasto,dolalam wiecej mleka,troche wody-zawsze dodaje zamiast czesci melka wode,ciasto bylo geste nalesniki wychodzily grube starsznie

    Nalesniki same w sobie sa smaczne ;) ale to nie bedzie moj przepis n nalesniki a szkoda ;)
    szukam wiec dalej
    Pozdarwiam
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, dziękuję za podzielenie się swoimi radami. Jajka czuć będzie tylko wtedy, gdy ich dobrze nie zmiksujemy. Najlepiej robić to mikserem. Naleśniki tylko na mące kokosowej wymagają większej ilości jaj, ponieważ to one są tu spoiwem. Nie ma tu glutenu. Jeśli naleśniki były grube, to obstawiam, że mogłaś wylewać zbyt duże porcje ciasta na patelnię. U mnie wychodzą zawsze takie, jak na zdjęciach powyżej.

      Pozdrawiam
      Malwina

      Usuń
    2. również dziękuje za uwagi :)
      po przerobieniu cioasta-gdy było rzadsze naleśniki równiez wychodziły cienutkie :)
      o odwracaniu nie piszebo to kwestia wprawy i raz sie udawalo a raz nie
      wiem ze tu nie ma glutenu,ja gluten musze wyeliminowac,jednak dla mnie i tak za duzo jaj no nic bede szukac i modyfikowac :)
      a napewno dzis upeike biszkopt z twojego przepisu na mące kokosowej poniewaz zakupilam ja to teraz musze zuzyc hehe :)

      Usuń
    3. Niedługo wrzucę fajne naleśniki kokosowo-ryżowe. Polecam też wszelkiej maści placuszki z mąką kokosową. Są pyszne :)

      Usuń
    4. Moje naleśniki również mają konsystencję placka. Faktycznie bardzo czuć jajka tak jakby to była jajecznica smażona na oleju kokosowym. Robiłam i po raz pierwszy nie zna mąki Kokosowej więc to może być mój błąd. Aczkolwiek naleśniki podejrzewam że były pyszne

      Usuń
    5. Trzeba pamiętać o tym, by ciasto przygotować przy pomocy miksera. Jajka muszą być dobrze rozbite. To podobnie jak z ciastem, w którym masz ileś tam jajek. Nie smakuje ono jak jajecznica. Mąka kokosowa jest dość trudna we współpracy (tym bardziej, że mąka mące nierówna i np. źle przechowywana staje się mocno wysuszona). Dodatkowo przy wykonywaniu przepisów z mąką kokosową liczy się czas. Im dłużej takie ciasto będzie stało, tym będzie coraz gęstsze.

      Usuń
  21. Niestety klapa.... nie dało się tego wcale przewrócić :(((
    musiałam dodać banana i mąkę kukurydzianą aby ratować obiad..
    Przepis uważam za słaby :(
    Don't like....

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaką konsystencję musi mieć ciasto? I czy musi byś gładkie czy może mieć gródki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gładkie, ale nie jakoś super gładkie, jak przy pszennych. Należy je dobrze zmiksować przy pomocy blendera lub elektrycznego miksera.

      Usuń
  23. Swietny przepis - testowany juz kilka razy :) z racji iz jestem na Ketozie zastapilam mleko smietanka kremowka 30% i tez wyszly puchate i mieciutkie!

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłem, wyszły ok, 30 min później rewolucja żołądkowa taka że październikowa to pokaz fajerwerków na sylwestra. Albo jestem ofermą eko kuchni albo po prostu to zbyt szlachetne danie na mój prosty męski żołądek. :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duże prawdopodobieństwo, że (zakładając, iż nie masz za wiele tłuszczu w diecie) taka jednorazowa dawka tłuszczu (ponad 60 g na całą porcję jakby nie patrzeć)skończyła się tak, a nie inaczej. Ewentualnie coś nadpsutego lub alergia na jakiś składnik (sama mam silną alergię na kokos).

      Usuń
  25. Super placuszki, bo nie robiłam dużych naleśników. Super smak. Smażyłam na patelni elektrycznej bez tłuszczu. Trzeba pamiętać żeby skłądniki były w temperturze pokojowej. Ja wyjęłam z lodówki i z oleju kokosowgo zrobiły się grudki, które potem topiły się na patelni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oleju kokosowego nie trzymamy w lodówce.

      Usuń
  26. Zachciało mi się mąki kokosowej zamiast pszennej. Zrobiłam jak robię zwykle tylko podmieniłam mąkę. Zamiast części mleka dodalam wodę gazowaną (na m.psz. wychodzą wtedy bardziej elastyczne). Na patelni ciasto bulgotało i nie chciało się smażyć,robiły się dziury. Czy to może być wina wody,że jednak do m.kok. sie nie nadaje? W efekcie dorzucilam jajka,mąkę kok. i zrobiłam ciasto w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie były w ogóle proporcje składników, bo rozumiem, że nie korzystałaś z mojego przepisu.

      Usuń
  27. Nie, nie robiłam z tego przepisu ani z innego, gotowego z proporcjami. Z m. psz. nigdy nie robię z proporcji tylko sprawdzam konsystencję a później smak. Następnym razem zrobię z gotowego przepisu. Tym razem chciałam tylko poradę czy to źle dobrane składniki (woda gazowana) czy proporcje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy naleśnikach z mąki kokosowej należy dodać więcej jajek (ja przyjmuję 10 g na 1 jajko), aby mogły się związać. Warto też dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, która dodatkowo zwiąże ciasto. Z wodą ciasto będzie się gorzej wiązało, aniżeli z mlekiem.

      Usuń
    2. Dziękuję. Teraz już wszystko jasne. Jak tylko wypróbuję przepis dam znać. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

TOP