piątek, 12 lutego 2016

Masło z orzechów laskowych

Masło z orzechów laskowych

Masło laskowe
Masło z orzechów laskowych
Lubicie masło orzechowe? Jeśli tak, to mam dla Was prawdziwy rarytas w postaci masła z orzechów laskowych. Proces przygotowania takiego masła jest taki sam, jak w przypadku popularnego masła z orzechów ziemnych. Niestety miksowanie orzechów leszczyny zajmuje o wiele więcej czasu, aniżeli blendowanie fistaszków. Pamiętajcie o tym, aby w trakcie robić przerwy, by nie przegrzać zbytnio urządzenia. Samo masło jest przepyszne. A jeszcze pyszniejsze, gdy na jego bazie zrobimy zdrową domową nutellę. Oczywiście przepisem na taką nutellę podzielę się z Wami już niedługo. Tymczasem zachęcam do ukręcenia sobie masła laskowego.


Masło laskowe jak zrobić

MASŁO Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Składniki:
  • orzechy laskowe (ilość dowolna, minimum 200 g)
  • olej (opcjonalnie), np. z orzechów laskowych
  • szczypta soli, odrobina słodzidła (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Orzechy wysypujemy w jednej warstwie na blachę do pieczenia. Wkładamy do piernika nagrzanego do 180 stopni i prażymy przez około 8-12 minut. W trakcie pieczenia warto przemieszać orzechy. Pamiętajcie, by nie przepiec orzechów. Przypalone orzechy będą miały gorzki posmak. Na dłonie przywdziewamy rękawice kuchenne i obieramy jeszcze ciepłe orzechy z łupinek. Nie musimy robić tego aż tak dokładnie. Mimo wszystko zalecam jednak obieranie, ponieważ w przypadku zupełnie nieobranych orzechów możemy mieć do czynienia z lekką goryczką masła. 

Orzechy wsypujemy do rozdrabniacza/malaksera. Miksujemy na najwięjszych obrotach do otrzymania gładkiej konsystencji. Co kilka minut należy robić przerwę, aby nie przegrzać urządzenia. Orzechy najpierw zostaną zmielone na mąkę, później zaczną się zbijać w grudki. Na tym etapie można dolać do orzechów niewielką ilość oleju. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę i szybciej otrzymamy masło orzechowe. Ja na około 200 g orzechów wlewam 1 łyżkę oleju. W tym przypadku wybrałam olej z orzechów laskowych. Możecie wybrać olej sezamowy, olej z orzechów włoskich lub jakiś neutralny w smaku olej (np. ryżowy). W trakcie miksowania do orzechów dodajemy szczyptę soli. Jeśli macie ochotę, możecie dodać też ulubione słodzidło do smaku.  Proces miksowania potrwa kilkanaście-kilkadziesiąt minut (będzie uzależniony od mocy urządzenia oraz samych orzechów; orzechy nie mogą być przesuszone!). Zdecydowanie łatwiej miksuje się masło z większej ilości orzechów.

Gotowe masło z orzechów laskowych będzie miało płynną konsystencję, po włożeniu do lodówki zgęstnieje. Masło z orzechów laskowych przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce lub w kuchennej szafce przez kilka miesięcy. Moje masło stoi cały czas w szafce w kuchni.

Wypróbuj inne przepisy na masło orzechowe:

Masło z fistaszków
Masło z fistaszków
 Masło kokosowe przepis
Masło kokosowe
Masło orzechowe
Masło z orzechów laskowych


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie masła. Robiłam już sezamowe i oczywiście z orzechów ziemnych. Mam niestety tylko blender żyrafę i nie jestem w stanie zrobić przyzwoitej ilości na raz, na dodatek trwa to wieki :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co kupować masło orzechowe jak ożna zrobić samemu...i to zdecydowanie lepsze!

    Zapraszam do siebie:-D make-life-green.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory robiłam masło z orzeszków ziemnych, ale to bardzo kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia jak zwykle cudne. Jako fanka orzechów laskowych już wiem, że jak tylko przejdzie mi infekcja biegnę do spożywczaka po orzechy i poczynię swoje masełko. Ach i piękna łyżeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę sobie, że smakowałoby mi bardziej niż to z fistaszków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.