czwartek, 11 lutego 2016

Kotleciki cielęce z rozmarynem

Kotleciki cielęce z rozmarynem

Kotleciki cielęce z rozmarynem
Dziś dla odmiany mam dla Was przepis na kotleciki cielęce. Możecie przygotować je na bazie już poporcjowanych kotletów lub kupić ładny kawałek górki cielęcej i samodzielnie podzielić ją na części. Samo mięso najlepiej marynować przez minimum kilka godzin, aby przeszło aromatem przypraw. Pamiętajcie też o tym, aby przed smażeniem ocieplić kotleciki w temperaturze pokojowej. Jako dodatek do kotletów cielęcych podałam puree ziemniaczane z jarmużem i bazylią oraz blanszowany groszek. Fajnie sprawdzą się również pieczone warzywa i lekka sałatka z rukoli z dodatkiem parmezanu. 


KOTLECIKI CIELĘCE Z ROZMARYNEM

Składniki (na 4 porcje):
  • 8 kotletów z górki cielęcej o grubości około 2,5 cm
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól morska i kolorowy pieprz w młynku
  • klarowane masło do smażenia
Do podania: puree ziemniaczane z jarmużem i blanszowany groszek lub dodatki wg własnego uznania

Przygotowanie:

Kotleciki umieszczamy w pojemniku spożywczym, oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Dodajemy rozmaryn i czosnek, polewamy 2 łyżeczkami oliwy lub oleju, dokładnie mieszamy. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. 

Na około 30-40 minut przed planowanym smażeniem należy wyjąć mięso z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej. W tym czasie przygotowujemy dodatki do kotletów. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło. Kotleciki oprószamy solą. Smażymy z obu stron przez około 3-4 minuty lub dłużej, jeśli chcecie otrzymać wysmażone mięso. Podajemy z dodatkiem puree z jarmużem oraz groszku.


Wypróbuj inne przepisy z użyciem cielęciny:

Cielęcina w pomidorach
Cielęcina w sosie pomidorowym
Gulasz z cielęciny i grzybów
Gulasz cielęcy z grzybami
Kotlety mielone z cielęciny
Kotlety mielone z cielęciny



Kotleciki cielęce z rozmarynem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

2 komentarze :

  1. Kotleciki, jak kotleciki. Kochana ja musze Ci coś ważnego powiedzieć. Ty odczarowałaś mi mrożony groszek. Dzięki tobie stał się on moim ulubionym dodatkiem do lunchboxów i obiadów. Uwielbiam Cię za to i nie tylko, ale za to będę wielbić pod niebiosa :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.