piątek, 26 lutego 2016

Gulasz wołowy z Korfu

Gulasz wołowy z Korfu

Grecki gulasz z wołowiny
Gulasz wołowy z Korfu
Kilka miesięcy temu Mikołaj vel Połówek podarował mi wymarzoną od dawna książkę "Vefa's Kitchen". To prawdziwa skarbnica wiedzy o kuchni greckiej. Póki co, udało mi się zrealizować tylko jeden przepis z tej pozycji. To niezwykle apetyczny gulasz wołowy z dodatkiem korzennych przypraw. Mamy tu i cynamon, i goździki, i ziele angielskie. 


Receptura związana jest regionalnie z górzystą wyspą Korfu. Przeglądając greckie strony, zauważyłam sporo różnic pomiędzy poszczególnymi przepisami. W niektórych pojawia się wino (czasem białe, czasem czerwone), w innych ten element jest pomijany. Ja, pomimo braku wina w oryginalnym przepisie, zdecydowałam się na jego dodatek. Odrobina alkoholu zawsze fajnie podkręca smak sosu.

Sam gulasz podaje się dość nietypowo, bo z dodatkiem makaronu, najczęściej bucatini. Po nałożeniu na talerze, potrawę posypuje się tartym serem kefalotiri. Jest on trudno dostępny w naszym kraju, ale z powodzeniem można go zastąpić popularnym parmezanem.

Gulasz z łopatki wołowej

GULASZ WOŁOWY Z KORFU
(GRECJA)

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 600 g wołowiny na gulasz (np. łopatka, udziec)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 400 g posiekanych pomidorów (bez skóry) z puszki lub kartonika
  • 2 goździki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 nieduża laska cynamonu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Do podania: ugotowany makaron bucatini
Do posypania: tarty ser kefalotiri, twardy ser mizithra lub parmezan

Przygotowanie:

Oczyszczoną wołowinę kroimy w kawałki wielkości kęsa. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso partiami przez kilka minut do zamknięcia włókien. Przesmażone mięso przekładamy do szerokiego rondla. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. W razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu. Smażymy przez 3-4 minuty i dokładamy do mięsa. Wlewamy wino (jeśli używamy), zagotowujemy i przekładamy zawartość patelni do mięsa. Do rondla wlewamy pomidory, dokładamy goździki, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, ocet z czerwonego wina, cukier, bazylię i 1/3 szklanki wody (lub więcej, mięso ma być zakryte płynem). Na rondlu kładziemy uchylnie pokrywkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy do rondla wodę, jeśli sos zbyt mocno się zredukuje. Pod koniec doprawiamy gulasz solą i pieprzem do smaku. 

Gulasz wołowy z Korfu podajemy tradycyjnie z ugotowanym makaronem (bucatini, ewentualnie spaghetti). Przed podaniem wierzch potrawy posypujemy tartym serem. Gulasz dobrze komponuje się również z ugotowanym białym ryżem.

Grecki gulasz z wołowiny
Gulasz wołowy z Korfu


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny .

13 komentarzy :

  1. najbardziej w greckiej kuchni lubię dodatek cynamonu do mięsnych dań. mniam! cudne zdjęcie <3 makaron jak malowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy kuchnia grecka mi wybaczy, bo jako dodatek planuję bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że wybaczy ;) Sama najchętniej ten gulasz podałabym z kremową polentą.

      Usuń
    2. Masz gdzieś na blogu przepis na kremowa polentę? zabrzmiało dobrze, chciałabym spróbować :)

      Usuń
    3. No właśnie nie mam. Ale wpiszę na listę do zrobienia w najbliższym czasie.

      Usuń
  3. Wjebałbym 😎

    OdpowiedzUsuń
  4. A cynamon w całości dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wrzucamy całą niedużą laskę cynamonu do sosu.

      Usuń
  5. Dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie wstawiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło pyszne, następnym razem zamiast parmezanu spróbuję z fetą.

      Usuń
  6. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam tofu dodawać wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.