piątek, 26 lutego 2016

Gulasz wołowy z Korfu

Gulasz wołowy z Korfu

Grecki gulasz z wołowiny
Gulasz wołowy z Korfu
Kilka miesięcy temu Mikołaj vel Połówek podarował mi wymarzoną od dawna książkę "Vefa's Kitchen". To prawdziwa skarbnica wiedzy o kuchni greckiej. Póki co, udało mi się zrealizować tylko jeden przepis z tej pozycji. To niezwykle apetyczny gulasz wołowy z dodatkiem korzennych przypraw. Mamy tu i cynamon, i goździki, i ziele angielskie. 


Receptura związana jest regionalnie z górzystą wyspą Korfu. Przeglądając greckie strony, zauważyłam sporo różnic pomiędzy poszczególnymi przepisami. W niektórych pojawia się wino (czasem białe, czasem czerwone), w innych ten element jest pomijany. Ja, pomimo braku wina w oryginalnym przepisie, zdecydowałam się na jego dodatek. Odrobina alkoholu zawsze fajnie podkręca smak sosu.

Sam gulasz podaje się dość nietypowo, bo z dodatkiem makaronu, najczęściej bucatini. Po nałożeniu na talerze, potrawę posypuje się tartym serem kefalotiri. Jest on trudno dostępny w naszym kraju, ale z powodzeniem można go zastąpić popularnym parmezanem.

Gulasz z łopatki wołowej

GULASZ WOŁOWY Z KORFU
(GRECJA)

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 600 g wołowiny na gulasz (np. łopatka, udziec)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki czerwonego półwytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 400 g posiekanych pomidorów (bez skóry) z puszki lub kartonika
  • 2 goździki
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 nieduża laska cynamonu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
Do podania: ugotowany makaron bucatini
Do posypania: tarty ser kefalotiri, twardy ser mizithra lub parmezan

Przygotowanie:

Oczyszczoną wołowinę kroimy w kawałki wielkości kęsa. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy mięso partiami przez kilka minut do zamknięcia włókien. Przesmażone mięso przekładamy do szerokiego rondla. Na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. W razie potrzeby dolewamy odrobinę tłuszczu. Smażymy przez 3-4 minuty i dokładamy do mięsa. Wlewamy wino (jeśli używamy), zagotowujemy i przekładamy zawartość patelni do mięsa. Do rondla wlewamy pomidory, dokładamy goździki, cynamon, ziele angielskie, liść laurowy, ocet z czerwonego wina, cukier, bazylię i 1/3 szklanki wody (lub więcej, mięso ma być zakryte płynem). Na rondlu kładziemy uchylnie pokrywkę. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub dłużej, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy do rondla wodę, jeśli sos zbyt mocno się zredukuje. Pod koniec doprawiamy gulasz solą i pieprzem do smaku. 

Gulasz wołowy z Korfu podajemy tradycyjnie z ugotowanym makaronem (bucatini, ewentualnie spaghetti). Przed podaniem wierzch potrawy posypujemy tartym serem. Gulasz dobrze komponuje się również z ugotowanym białym ryżem.

Grecki gulasz z wołowiny
Gulasz wołowy z Korfu


Całkowity czas przygotowania: 2 godziny .

15 komentarzy :

  1. najbardziej w greckiej kuchni lubię dodatek cynamonu do mięsnych dań. mniam! cudne zdjęcie <3 makaron jak malowany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem czy kuchnia grecka mi wybaczy, bo jako dodatek planuję bulgur :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że wybaczy ;) Sama najchętniej ten gulasz podałabym z kremową polentą.

      Usuń
    2. Masz gdzieś na blogu przepis na kremowa polentę? zabrzmiało dobrze, chciałabym spróbować :)

      Usuń
    3. No właśnie nie mam. Ale wpiszę na listę do zrobienia w najbliższym czasie.

      Usuń
  3. Wjebałbym 😎

    OdpowiedzUsuń
  4. A cynamon w całości dodajemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wrzucamy całą niedużą laskę cynamonu do sosu.

      Usuń
  5. Dziękuję za szybką odpowiedź, właśnie wstawiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło pyszne, następnym razem zamiast parmezanu spróbuję z fetą.

      Usuń
  6. Wygląda bardzo, bardzo apetycznie Kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam tofu dodawać wszędzie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy będzie pasować jagnięcina?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.