środa, 17 lutego 2016

Biszkopt na mące kokosowej z galaretką

Biszkopt na mące kokosowej z galaretką

 Biszkopt kokosowy
Biszkopt na mące kokosowej z galaretką 

Po placuszkach kokosowych pora na kolejny przepis z wykorzystaniem mąki kokosowej. To naprawdę fajna, bardzo smaczna mąka, która rewelacyjnie sprawdza się przy słodkich wypiekach i deserach. Nie należy do najtańszych (ja za 500 g mąki płaciłam około 10 zł), jest jednak bardzo wydajna. W najbliższych tygodniach na blogu pojawi się sporo przepisów z jej użyciem, głównie tych śniadaniowych. 

Biszkopt na mące kokosowej jest delikatniejszy i bardziej wilgotny, aniżeli ten na mące pszennej. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, aby upiekł się "z górką". Zawsze wychodzi idealnie równy. Kokosowy biszkopt zestawiłam z domową galaretką pomarańczową, którą zagęściłam agarem. Przyznaję, że do najrówniejszych moja galaretka nie należy, ale zapewniam Was, że smakuje świetnie. Przy okazji miałam niespodziankę, bo nie wiedziałam, że pomarańcze które kupił ostatnio Połówek to pomarańcze sycylijskie. Wyglądają tak fajnie, że chyba pokuszę się o przygotowanie dżemu na ich bazie. O ile uda mi się jeszcze je kupić. 

Zajrzyjcie również do Gin i zobaczcie jej wersję biszkoptu z galaretką

 Biszkopt kokosowy bezglutenowy

BISZKOPT NA MĄCE KOKOSOWEJ Z GALARETKĄ

Składniki (na foremkę tortową o średnicy 20 cm):

Biszkopt na mące kokosowej:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki erytrolu lub ksylitolu (ewentualnie po prostu drobnego cukru)
  • 40 g mąki kokosowej
  • pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 20 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Kolejno dodajemy stopniowo erytrol lub ksylitol i dalej miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Mąkę kokosową razem z proszkiem przesiewamy do miski z jajkami. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. 

Ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut do suchego patyczka. Ciasto przekładamy na metalową kratkę i odstawiamy do przestygnięcia. 

Galaretka pomarańczowa z agarem:
    • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (500 ml)
    • 4-5 łyżek ksylitolu lub erytrolu (lub więcej do smaku)
    • 2 płaskie łyżeczki agaru* 
    Dodatkowo owoce: u mnie gorzkie pomarańcze

    Przygotowanie:

    Sok umieszczamy w garnku, dodajemy erytrol/ksylitol i agar. Mieszamy. Podgrzewamy, mieszając od czasu do czasu. Zagotowujemy, gotujemy przez kilkadziesiąt sekund, po czym zestawiamy garnek na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia. 

    Na cieście układamy owoce (ja zrobiłam to, gdy biszkopt był jeszcze ciepły, dzięki czemu część soku z owoców wchłonęła się w ciasto. Jeśli chcecie, możecie nasączyć ciasto dodatkowo kilkoma łyżkami soku). Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewamy ją na owoce i foremkę z ciastem wkładamy do lodówki. Po kilkunastu minutach galaretka powinna całkowicie zastygnąć.

    *najlepiej zobaczcie, co na opakowaniu sugeruje producent. Mój agar w proporcjach mniej niż łyżeczka na 250 ml żeluje zbyt słabo, aby wylać taką galaretkę na ciasto. 

     Biszkopt bez glutenu

     Mąka kokosowa biszkpt

     Jak zrobić biszkopt kokosowy
    Biszkopt na mące kokosowej z galaretką 

    Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

    31 komentarzy :

    1. U mnie, na rynku za 500g placilam dotad 6zl, wiec calkiem niezle, choc ostatnio widzialam juz paczki 400g za te sama cene... :/
      Bardzo sie ciesze, ze kolejne wpisy beda kokosowe, na zapas mi juz slinka leci ;P
      Ja jak robie np. placki biszkoptowe z ta maką, to podczas łączenia z nią białka całkowicie są wchłaniane! Czy w tym biszkopcie też tak miałaś? ;)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To naprawdę bardzo dobra cena. U mnie niestety taniej niż po 10 zł nie widziałam. Przy tych proporcjach ciasto jest gęstości takiej, jak na normalny biszkopt (ubite białka mocno zwiększają swoją objętość).

        Usuń
    2. mąka kokosowa jest bardzo specyficzna i trzeba umieć się z nią obchodzić, żeby ciacho wyszło- Twoje wygląda genialnie!
      A jakby tak pominąć żółtka... masz pomysł co dodać zamiast nich?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Trzeba by dodać jakieś inne źródło tłuszczu, np. stopione masło.

        Usuń
    3. Chyba czas kupić w końcu mąkę kokosową i wypróbować to cudo, bo wygląda obłędnie! :)

      OdpowiedzUsuń
    4. Fajnie, że wzięłaś się za mąkę kokosową. Ja póki co jestem uzależniona od pancaków z mąki kokosowej z musem z mango. Biszkopt wypróbuje ale nie znoszę galaretki;-), więc może masz jakiś pomysł na inny wierzch? :-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Może bita śmietana z mleka kokosowego? Albo jakaś pianka owocowa?

        Usuń
    5. Delikatny i piękny, z pewnością pyszny :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Ciasto na pewno do wypróbowania, kokos uwielbiam :-) a czy ta galaretka z agarem zawsze taka nieprzezroczysta jest? Czy to może przez pomarańcze? Mam agar w domu, ale szczerze mówiąc nie miałam okazji go jeszcze wypróbować ;-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ostateczny efekt zależy od samego soku. Ten z sokowirówki wychodzi dość mętny.

        Usuń
    7. A tak przy okazji - zdjęcia powalające :-)

      OdpowiedzUsuń
    8. Skoro wyszło z ksylitolem,to z cukrem pewnie też wyjdzie biszkopt?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Jasne, że tak. Ja używam na co dzień erytrol, stąd też i on w przepisie.

        Usuń
    9. Słodki Jeżu, gdzie można kupić tak tanio mąkę kokosową? U mnie w okolicy nie znalazłam taniej jak po 16 zł za pół kilo, a przez internet produktów spożywczych kupować nie lubię.
      Chyba wykorzystam ten przepis w niedzielę.
      śliwka.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ja swoją za pierwszym razem kupiłam w promocji w Tesco (normalnie kosztuje w granicach 14-15 zł za opakowanie). W sklepie internetowym, w którym często zamawiam ceny mąki bezglutenowej są niższe niż w sklepach stacjonarnych (kokosowa jest tam też za 10 zł). Zamówienie robię razem z Mamą (zawsze dołączą się też jakieś koleżanki z pracy), więc wysyłka wychodzi gratis.

        Usuń
    10. Muszę spróbować tej mąki kokosowej :) Może głupie pytanie, ale czy pachnie kokosem?

      OdpowiedzUsuń
    11. Na pewno wykorzystam Twój przepis na galaretkę, bo nie jem żelatyny.

      OdpowiedzUsuń
    12. Musiał bardzo ciekawie smakować :)
      Podoba mi się ta pofalowana galaretka :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Biszkopt piecze się w jakiej temperaturze w piekarniku?

      OdpowiedzUsuń
    14. Zrobilam. Tej maki wydaje sie strasznie malo w porownaniu do ilosci masy jajecznej. Zobaczymy co wyjdzie.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mąka kokosowa zachowuje się inaczej, aniżeli mąka pszenna. Bardzo chłonie wilgoć, dlatego do ciasta zawsze dodaje się jej o wiele mniej. Daj znać, jak wyszło :)

        Usuń
    15. Upiekłam i wyszedł pyszny :) U mnie był z warstwą budyniu i jabłek z galaretką ;)

      OdpowiedzUsuń
    16. gdzie moge znaleźć agar agar?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Szukaj w sklepach ze zdrową żywnością. Zapewne będzie też na dziale z taką żywnością w Tesco i Auchan (mają sporo tego typu produktów). Ewentualnie możesz zamówić przez Internet (ja kupowałam duże opakowanie u Skworca).

        Usuń
    17. Zrobiłam w formie babeczek - z góry posypałam jagodami wyszły pychhhhhhaaaaa 😊😊😊

      OdpowiedzUsuń
    18. Musze wypróbować koniecznie przepis- z przymusu musiałam przejść na dietę bezglutenowa i wciąż szukam fajnych przepisów ;)

      pozdrawiam Ela

      OdpowiedzUsuń
    19. Czy można użyć cukru kokosowego?
      Pozdrawiam, Teresa.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Tereso, nie próbowałam nigdy dodawać cukru kokosowego do biszkoptów, więc nie pomogę.

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .