środa, 20 stycznia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

 Zapiekanka z ziemniaków i warzyw
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Jak zapewne wiecie, co miesiąc wraz z zaprzyjaźnionymi koleżankami blogerkami spotykamy się w wirtualnej kuchni i gotujemy coś wg konkretnego pomysłu. Tym razem naszym zadaniem było przygotowanie  zapiekanki ziemniaczanej z porem. Ja poszłam troszkę dalej, bo oprócz rzeczonego pora dorzuciłam do mojej zapiekanki kilka innych warzyw. W końcu zapiekanka to świetny sposób na czyszczenie lodówki. Zerknijcie koniecznie do Emilii z blogu Turcja od kuchni oraz Martynosi z blogu Codzienne gotowanie, i zobaczcie, jak wygląda ich wersja zapiekanki z porem.  


Zapiekanka z warzyw


ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WARZYWAMI

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu, najlepiej ziemniaki typ BC lub C)
  • 1 duży por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
  • 3/4 szklanki różyczek brokułu
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • pół czerwonej papryki
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki świeżych lub mrożonych posiekanych ziół (u mnie natka pietruszki, koperek, bazylia, oregano, trybula, ogórecznik) 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • 40 g startego grana padano lub pecorino

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 7-10 mm. Gotujemy je w parowarze przez 5-7 minut. Można je obgotować także w wodzie, jeśli nie posiadacie parowaru. Ziemniaki lekko studzimy. 

Pora kroimy wzdłuż na pół, kolejno siekamy w cienkie plasterki. Brokuły dzielimy na nieduże różyczki, oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, smażymy pora, czosnek i chili przez 3-4 minuty. 

Przygotowujemy sos do zapiekanki: jogurt mieszamy z jajkami, tymiankiem, gałką, solą i pieprzem. Dodajemy posiekane zioła, mieszamy. Pamiętajcie, że sos musi być dobrze doprawiony.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne do zapiekania. Dno i boki naczynia smarujemy masłem. Wykładamy warstwę ziemniaków, oprószamy ją lekko solą, kolejno wykładamy połowę zawartości patelni i połowę brokułów, papryki, groszku (groszku nie rozmrażamy, nie ma takiej potrzeby). Polewamy 1/3 sosu jajecznego. Kolejno wykładamy drugą warstwę ziemniaków, oprószamy ją delikatnie solą, wykładamy resztę warzyw (brokuł, papryka, groszek, zawartość patelni), polewamy 1/3 sosu. Ostatnia warstwa to pozostałe plasterki ziemniaków, które zalewamy sosem i posypujemy połową startego na małych oczkach sera.

Zapiekankę ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 45 minut lub dłużej (do miękkości ziemniaków, stopień wypieczenia sprawdzamy wbijając w zapiekankę czubek ostrego noża). Po 30 minutach od wstawienia naczynia do piekarnika wierzch zapiekanki ponownie posypujemy resztą sera. 

Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Odczekujemy 5-10 minut, kroimy i nakładamy na talerze. Podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego bądź pieczonego mięsa.  


Uwagi:

- zamiast jogurtu można dodać pół na pół kwaśną śmietanę i mleko lub pół na pół jogurt i mleko 
- zamiast grana padano można użyć innego sera, niekoniecznie z gatunku dojrzewających. Sprawdzi się np. ementaler lub gouda. W przypadku użycia innego sera zapiekankę posypujemy nim dopiero na 15 -20 minut przed końcem pieczenia


Wypróbuj inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane:


 Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
Zapiekanka z ziemniaków i kapusty
 Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy

 Zapiekanka warzywna przepis


 Zapiekanka ziemniaczana z brokułem

Zapiekanka z warzyw przepis
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami


Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut.

5 komentarzy :

  1. Zapiekanka na bogato, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie - idealny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj własnie muszę i ja jakas zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjedzone! Jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.