sobota, 16 stycznia 2016

Omlet z wędzonym łososiem i ricottą

Omlet z wędzonym łososiem i ricottą

Omlet z łososiem i kiełkami
Omlet z wędzonym łososiem i ricottą
Lubicie śniadania z jajkami w roli głównej? Jeśli tak, to mam dla Was smaczną propozycję w postaci omletu z łososiem i ricottą. Słona ryba i kremowy serek fajnie skomponowały się z kiełkami i aromatycznym zatarem. Ja postawiłam na kiełki rzodkiewki, ale równie dobrze sprawdzi się miks pikantnych kiełków.

Przygotowanie takiego śniadania zajmie Wam dosłownie kilka chwil, dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania przepisu.

Omlet z łososiem i kiełkami

OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I RICOTTĄ
Śniadanie Mistrzów #297

Składniki (na 1 porcję):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g wędzonego łososia na zimno
  • 30 g sera ricotta
  • 2 łyżki ulubionych kiełków (polecam wybrać pikantne mieszanki kiełków lub kiełki rzodkiewki)
  • zatar do posypania
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Do podania: świeże pieczywo

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wylewamy masę jajeczną. Wierzch posypujemy porwanym łososiem i kiełkami. Smażymy do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. Omlet z łososiem zsuwany na talerz, posypujemy pokruszoną i odsączoną z nadmiaru serwatki ricottą oraz zatarem. Podajmy z dodatkiem pieczywa. 

Omlet z łososiem i kiełkami
Omlet z wędzonym łososiem i ricottą

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

3 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.