niedziela, 17 stycznia 2016

Naleśniki korzenne

Naleśniki korzenne


Naleśniki korzenne jak zrobić
Naleśniki korzenne 

Na dobry początek dnia mam dla Was pyszne cienkie naleśniki pachnące korzennymi przyprawami. Tym razem zamiast jednego przepisu przygotowałam aż trzy. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie wersję dla siebie.

Do naleśników podajcie ulubione słodkie dodatki. Ja postawiłam na owoce cytrusowe, które posypałam cukrem i skarmelizowałam przy pomocy palnika, kremowy serek kanapkowy i listki mięty. Takie śniadanie nie tylko ładnie wygląda, ale i smakuje świetnie.

Zajrzyjcie do Kasi i Emilii i zobaczcie ich wersję naleśników korzennych.

Naleśniki korzenne przepis

PSZENNE NALEŚNIKI KORZENNE
Śniadanie Mistrzów #298

Składniki (na około 5-6 sztuk):

  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki stopionego masła lub oleju
Do podania: owoce, kremowy serek, konfitura itp. 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Przed smażeniem należy pamiętać o przemieszaniu go. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

NALEŚNIKI KORZENNE OWSIANE

Składniki (na około 5-6 sztuk):


  • 90 g mąki owsianej
  • szczypta soli 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki stopionego masła lub oleju
Do podania: owoce, kremowy serek, konfitura itp. 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dolewamy odrobinę więcej mleka. Ciasto należy smażyć od razu po przygotowaniu. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

NALEŚNIKI KORZENNE BEZGLUTENOWE

Składniki (na około 5-6 sztuk):

  • 60 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki jaglanej
  • 10 g mąki z tapioki
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżeczki stopionego masła lub oleju
Do podania: owoce, kremowy serek, konfitura itp. 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy ręcznej trzepaczki lub miksera. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wylewamy na nią porcję ciasta, rozprowadzamy po dnie patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na talerz. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, należy je dokładnie przemieszać. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 




Naleśniki korzenne jak zrobić
Naleśniki korzenne 

Naleśniki korzenne jak zrobić



Całkowity czas przygotowania: 15 minut.

8 komentarzy :

  1. Mmmm...aż czuję ich zapach:) A zdjęcia są fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie, koniecznie będę musiała kiedyś je wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć maki gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę cierpliwie poczekać do czwartku, planuję na ten dzień publikację smacznych naleśników gryczanych.

      Usuń
  4. Ciężko nam przejść obojętnie obok przepisów z przyprawami korzennymi.. :) Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przepadam za przyprawami korzennymi ale szukam przepisów na zdrowsze wersje ciasta naleśnikowego- myślę że bez przypraw też będą fajne:) po raz kolejny zachwycam sie nad zdjęciami, aż chce się na nie patrzeć!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.