poniedziałek, 4 stycznia 2016

Make bento, not war! #115

Make bento, not war! #115

Lunchbox

Dzień dobry!

Mam nadzieję, że w Nowy Rok weszliście z uśmiechem, pełni nowych celów i energii do działania. Ja tym razem pokusiłam się o przygotowanie wpisu podsumowującego miniony rok. Znajdziecie w nim m.in. 12 najciekawszych zestawów bento z 2015 roku. Przeczytacie w nim również o moich kulinarnych planach na ten rok. Jeśli wpis Wam umknął, tym bardziej zachęcam Was do zerknięcia na niego.
  
Skoro jesteśmy w temacie noworocznych planów, to być może niektórzy z Was postanowili w końcu rozpocząć przygodę z posiłkami w pudełku. W cotygodniowym cyklu Make bento! znajdziecie całe mnóstwo inspiracji na posiłki do szkoły lub pracy. Osobom, które odwiedzają ten cykl od niedawna, polecę przede wszystkim lekturę wpisu o tym, jak planować posiłki na wynos oraz wpisu na temat wyboru lunchboxu. Z pewnością niektórym z Was codzienną organizację ułatwi miły dla oka planer posiłków.

A teraz zapraszam Was na króciutkie podsumowanie ostatniego tygodnia ubiegłego roku. 
Make bento, not war!


W pudełku twarożek (250 g) wymieszany z jogurtem naturalnym domowej roboty, posiekanym suszonym pomidorem i oliwkami. Doprawiony ostrą papryką w płatkach, oregano, bazylią, tymiankiem. Serek posypałam dodatkowo zatarem. Jako dodatek kiełki z domowej uprawy (kiełki rzodkiewki i brokuła), pomidor z czarnuszką, kawałek czerwonej papryki i ogórka oraz wafle ryżowe. 


Do lunchboxu zapakowałam placuszki jaglane z bananem. Jeśli jeszcze ich nie robiliście, to koniecznie szybko to nadróbcie. Szczególnie polecam ten przepis osobom na diecie bezglutenowej. Placuszki nie mają mąki ani cukru w składzie. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Do placuszków podałam dżem wiśniowy. Do pojemnika dorzuciłam też kilka owoców miechunki


Ostatni pojemnik z minionego tygodnia skrywa shirishiri z marchewki z dodatkiem tuńczyka. O samym shirishiri napiszę Wam więcej za jakiś czas. To fajne i szybkie w przygotowaniu danie, które dość często ląduje w azjatyckim bento. W drugiej przegródce prosta sałatka z tego, co było pod ręką (sałata rzymska, pomidorki, papryka, oliwki, zioła greckie). Osobno olej z orzechów włoskich do doprawienia sałatki. 

4 komentarze :

  1. Po długich świętach - lunchboxy wracają do łask. na szczęście nie robiłam zapasów poświątecznych więc spokojnie mogę zacząć od sałatek.
    p.s. bardzo lubię te zielone pudełka z Ikei

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki temu wpisowi przypomniałam sobie o uruchomieniu kiełkownika! Czas wyhodować swoje po świątecznej przerwie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.