środa, 13 stycznia 2016

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem

Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem

Gołąbki z kaszą gryczaną przepis
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem
Gołąbki z kaszą gryczaną to fajna odmiana od tych klasycznych z dodatkiem ryżu. To danie dość czaso- i pracochłonne, ale warte przygotowania. Tym razem postawiałam na wersję pieczoną w piekarniku. Do gołąbków podałam lekki sos na bazie pomidorowej passaty, ale równie dobrze (o ile nie lepiej) sprawdzi się tu sos pieczarkowy lub grzybowy. Wbrew pozorom jest to danie lekkie i niskokaloryczne. Częstujcie się proszę przepisem i koniecznie zajrzyjcie na blog Marynosi, która również przygotowała pyszne gołąbki z kaszą.


Gołąbki z kaszą przepisy

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ I MIĘSEM

Składniki (na około 12-14 sztuk):
  • 1 duża główka białej kapusty
  • 1 szklanka kaszy gryczanej (około 200 g suchego ziarna)
  • 600 g mielonego mięsa z udek indyka lub kurczaka 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku

Do podania: sos pomidorowy, pieczarkowy lub grzybowy


Gołąbki z kaszą gryczaną - przygotowanie:

Obgotowanie kapusty: Przy pomocy ostrego noża wycinamy głąb z kapusty. Zdejmujemy zewnętrzne, uszkodzone liście kapusty (zachowujemy je na później do wyłożenia naczynia do zapiekania). W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę (łyżeczka soli na duży garnek wody). Do wrzącej wody wkładamy kapustę (wyciętym głąbem do dołu) i gotujemy przez około 7-10 minut. Kapusta powinna być praktycznie w całości zakryta przez wodę. Jeśli nie macie tak dużego garnka, możecie najpierw gotować ją przez kilka minut głąbem do dołu, następnie ostrożnie odwrócić i gotować kolejne kilka minut, aż liście zmiękną.  Z kapusty zdejmujemy liście, uważając, aby ich nie uszkodzić.  Możecie to robić w garnku lub na desce do krojenia. Ja zdecydowanie wolę robić to na desce. Liście odkładamy do ostygnięcia, a następnie nożem ścinamy zgrubienia na liściach. 

Przygotowujemy farsz do gołąbków: kaszę umieszczamy w garnku, prażymy przez 2 minuty, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy sól. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Odstawiamy do przestygnięcia.  

Kaszę umieszczamy w dużej misce, dodajemy mięso. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, smażymy na patelni przez 4-5 minut. Dodajemy do kaszy. Dodajemy roztarty w palcach majeranek, zieloną czubricę, słodką paprykę w proszku, pieprz. Doprawiamy do smaku solą. Wbijamy jajka, farsz dokładnie wyrabiamy dłonią. Stopień doprawienia farszu najlepiej sprawdzić, próbując go. Oczywiście nie próbujemy surowego farszu. Najlepiej niewielki kawałek usmażyć na patelni i spróbować, czy jest wystarczająco doprawiony. 

Na środku każdego liścia układamy porcję nadzienia (2-3 czubate łyżki) i zawijamy. Z podanych proporcji powinniście otrzymać 12-14 gołąbków. Dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy w nim gołąbki (zawinięciem do dołu), wlewamy 1-2 szklanki wody (na dnie naczynia powinno się znaleźć około 2-3 cm płynu). Naczynie przykrywamy pokrywką lub w przypadku jej braku - folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 1,5 godziny. Na 20-30 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie, aby gołąbki się zrumieniły. 

Gołąbki wyjmujemy z naczynia, nakładamy na talerze. Podajemy z ulubionym sosem. Przed podaniem warto posypać je posiekaną natką pietruszki. 

Jak odgrzać pieczone gołąbki? Ja umieszczam je kolejnego dnia w naczyniu do zapiekania, zalewam sosem, naczynko przykrywam folią aluminiową i odgrzewam gołąbki przez kilka-kilkanaście minut  w temperaturze 180 stopni. 

Gołąbki z kaszą gryczaną przepis

Gołąbki z kaszą gryczaną przepis
Gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem

Całkowity czas przygotowania: 2 godziny.

7 komentarzy :

  1. Mniam, pięknie i smacznie wyglądają. Robiłam z kaszą gryczaną, wiem, że są pyszne.
    Zdjęcia u Ciebie zawsze piękne.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne gołąbki, nigdy nie jadłam z kaszą gryczaną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie pieczone w piekarniku są najlepsze .... nie robiłam nigdy natomiast z kasza gryczaną, choć mam je w planach:). Przyznam Ci się Malwi, że ja nie uważam gołąbków za danie czaso- i pracochłonne (bo u nas jeśli są robione to od razu na 3-4 dni) ... uwielbiam je zawijać, robić nadzienie .... jedynie parzenia liści nie lubię .... ale da sie wytrzymać:). Pozdrawiam ciepło i porywam gołąbka ze zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię zawijać, farsz zrobię raz dwa...no ale właśnie to parzenie liści. Mocno za tym nie przepadam, dlatego częściej robię gołąbki z kapusty włoskiej. Uściski.

      Usuń
  4. Wygladaja bardzo apetycznie, w weekend ja tez zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie podane gołąbki :)
    Uwielbiam je, ale zdejmowanie liści z kapusty jest dla mnie koszmarem. Moja kapusta nigdy nie mięknie cała i robię to po kilka liści. I znów do gara i kolejne liście. Jak Wy to ludzie robicie, że kapustę wkładacie na 10 minut do garnka i liście zdejmujecie?
    Lubię robić farsz. Zawijać gołąbki lubię nawet bardzo. Ale ta kapusta powoduje, że gołąbki robię rzadko.
    Czuję się pokonana przez warzywo :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to parzenie to nic przyjemnego niestety, dlatego jak już wspomniałam, częściej sięgam po kapustę włoską niż zwykłą białą. Włoska ma na tyle miękkie liście, że nie trzeba ich obgotowywać.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.