piątek, 15 stycznia 2016

Długo pieczona wołowina (szarpana wołowina)

Długo pieczona wołowina (szarpana wołowina)


 Wołowina w niskiej temperaturze
Długo pieczona wołowina (szarpana wołowina)
Długo pieczone w niskiej temperaturze mięso jest niezwykle soczyste i aromatyczne. W ten sposób przygotowuję czasem łopatkę wieprzową, a od kilku miesięcy również kark wołowy. Po kilku godzinach spędzonych w piekarniku mięso z łatwością dzieli się na włókna.  Należy pamiętać, by do tego przepisu wybrać tłusty kawałek wołowiny. Ja najczęściej kupuję wspomniany kark wołowy, który sprawdza się  tym przepisie świetnie.

Do marynaty poza przyprawami dodałam sos sriracha. To bardzo pikantny sos na bazie papryczek chili. Uważajcie z ilością dodanego sosu, aby mięso nie wyszło zbyt ostre w smaku.

Wolno pieczona wołowina

DŁUGO PIECZONA WOŁOWINA

Składniki:
  • 1,5 kg kawałek karku wołowego
  • Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka słodkiej papryki w  proszku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżeczki sosu sriracha o preferowanej mocy (użyłam sosu 50 %)
  • 2-3 łyżki oleju ryżowego (ewentualnie rzepakowego)
Przygotowanie:

Do tego przepisu najlepiej wybrać kark wołowy, który jest tłustym mięsem. Nie sprawdzi się tu udziec lub łopatka, ponieważ są zbyt chude. 

Przygotowujemy marynatkę do mięsa. Wołowinę umieszczamy w pojemniku na żywność i nacieramy solą. W miseczce łączymy pieprz, wędzoną paprykę, słodką paprykę, kolendrę, kmin rzymski, czosnek, oregano, cynamon, gałkę muszkatołową. Mięso nacieramy powstałą mieszanką przypraw. Kolejno nacieramy je sosem sriracha (pamiętajcie, że sriracha jest bardzo ostra! Dostosujcie jej ilość do własnych preferencji). Mięso  polewamy olejem. Pojemnik zamykamy i odstawiamy do lodówki na 24-48 godzin. Co 12 godzin warto odwrócić mięso na drugą stroną. 

Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy pokrywką. Pieczemy w temp. 110-120 stopni (bez termoobiegu) przez około 5 godzin. Przyjmujemy 1,5-2 godziny pieczenia w niskiej temperaturze na pół kg mięsa. Na 30-60 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć przykrywkę i obrócić mięso na drugą stronę. Nie ma potrzeby podlewać mięsa płynem, ponieważ w trakcie pieczenia z mięsa wytopi się spora ilość tłuszczu. Można co jakiś czas polać nim mięso.  

Piekarnik wyłączamy, wysuwamy blachę z mięsem i dajemy mu odpocząć przez 30 minut. Mięso przekładamy na deskę do krojenia. Przy pomocy dwóch widelców dzielimy je na włókna (ewentualnie szarpiąc mięso w dłoniach). Długo pieczoną wołowinę przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 5-6 dni. 


Uwagi:

- Sriracha to bardzo ostry tajski sos na bazie papryczek chili. Jeśli go nie posiadasz, dodaj inny ulubiony pikantny sos w dowolnej ilości lub pomiń ten składnik w przepisie.


Do czego wykorzystać szarpaną wołowinę?

Szarpaną wołowinę można wykorzystać jako nadzienie do bułek (wraz z coleslawem), tortilli, dodatek do różnej maści sałatek itp. Dobrze smakuje wymieszana z sosem pomidorowym i zapieczona z jajkami. Można wymieszać ją też z sosem bbq lub sosem pomidorowo-paprykowym, dodać czerwoną fasolę i kukurydzę, a po podgrzaniu podać z ryżem. Kilka przepisów z wykorzystaniem wolno pieczonej wołowiny już wkrótce zobaczycie na blogu.

Przepisy z szarpaną wołowiną:

Wołowina z ryżem i warzywami
Wołowina z ryżem i warzywami
 Sałatka z długo pieczoną wołowiną
Sałatka z komosą i wołowiną
Pieczony kark wołowy
Długo pieczona wołowina (szarpana wołowina)
Całkowity czas przygotowania: 5 godzin.

4 komentarze :

  1. musze wypróbować , a ta wółówinkę z sosem pomidorowym i jajkami jak robisz ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się wrzucić przepis na blog. W skrócie robię bazę warzywną, potem sos, dorzucam mięso, przekładam do naczynia do zapiekania, robię kilka wgłębień, wbijam w nie jajka i piekę przez 12-15 minut w temp. 180 stopni.

      Usuń
    2. dziękuje , brzmi apetycznie , bede wygladała przepisu ;)

      Usuń
  2. Uwielbiamy szarpane mięsko - jest idealne:) ....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.