czwartek, 21 stycznia 2016

Bretońskie naleśniki gryczane

Bretońskie naleśniki gryczane

Naleśniki z mąki gryczanej
Bretońskie nalesniki gryczane
W naleśnikowym cyklu mam dla Was kolejną propozycję na pozbawione glutenu śniadanie. Tym razem przygotowałam naleśniki bretońskie na mące gryczanej, czyli galette bretonne (nie mylić z z rustykalną tartą francuską). Można je nadziewać przeróżnymi dodatkami. Chyba najpopularniejszym jest połączenie sera, jajka i szynki. Ja mam dla Was kilka innych pomysłów na nadzienie do naleśników bretońskich.

Do przygotowania galette bretonne potrzebna będzie Wam dobra patelnia do naleśników i odrobina wprawy w smażeniu. Nie bójcie się proszę smażenia jajek na naleśniku. To naprawdę bardzo proste, a dzięki kilku moim trikom powinno przebiec bez problemów.

Naleśniki z mąki gryczanej

BRETOŃSKIE NALEŚNIKI GRYCZANE
(FRANCJA)
Śniadanie Mistrzów #299
Z naleśnikiem dookoła świata #34

Składniki:
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1,5 szklanki wody plus 1/2-3/4 wody

Nadzienie I: jajko, szpinak, czosnek, gałka muszkatołowa, ser gruyere, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
Nadzienie II: jajko, jarmuż, ser gruyere, sól i świeżo mielony kolorowy pieprz

  
Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z 1,5 szklanki wody, żółtkami i solą przy pomocy miksera lub trzepaczki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy je do ciasta, mieszamy łyżką do połączenia. Naczynie z ciastem przykrywamy i odstawiamy do odpoczęcia na 30-60 minut. Ciasto mieszamy, dolewamy do niego stopniowo zimną wodę do uzyskania rzadkiego ciasta naleśnikowego. 

Przygotowujemy dodatki do naleśników bretońskich. Nadzienie I: dwie duże garście szpinaku siekamy. Jeden ząbek czosnku drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy czosnek, lekko rumienimy, dodajemy liście szpinaku, smażymy przez 2-3 minuty, doprawiamy solą, pieprzem, gałką i przekładamy do miseczki.   Nadzienie II: 2 duże liście jarmużu pozbawiamy twardej łodygi, rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez minutę. Przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie osuszamy. 

Na patelni do naleśników rozgrzewamy olej. Wylewamy porcję ciasta i rozprowadzamy je po dnie patelni. Smażymy na małym ogniu. Gdy wierzch naleśnika będzie w połowie suchy, na środku wybijamy jajko, spodem łyżki rozprowadzamy białko jaja po reszcie naleśnika, uważając by nie uszkodzić żółta (dzięki temu zabiegowi jajko usmaży się szybciej). Dokładamy pozostałe dodatki (ser i jarmuż lub szpinak), oprószamy solą i pieprzem. Gdy białko będzie ścięte, drewnianą lub silikonową łopatką zaginamy boki naleśnika i lekko dociskamy. Ostrożnie zsuwamy naleśnika na talerz. Z reszty ciasta w ten sam sposób przygotowujemy pozostałe naleśniki. Po złożeniu naleśnika możecie dodać na patelnię odrobinę klarowanego masła i dodatkowo go zrumienić i dosmaczyć. 

Naleśniki bretońskie należy podawać od razu po przygotowaniu. 


Propozycje nadzienia do naleśników bretońskich:
  • jajko, tarty ser gruyere, szynka, sól i pieprz do smaku
  • szpinak, czosnek, gałka muszkatołowa, jajko, sól i pieprz
  • blanszowany jarmuż, suszone pomidory, kremowy serek śmietankowy na kanapki
  • ser gruere, jajko, zblanszowany i przelany zimną wodą jarmuż, sól do smaku
  • jajko, wędzony łosoś, szczypiorek, sól i kolorowy pieprz

Naleśniki z mąki gryczanej

Naleśniki z mąki gryczanej

Naleśniki z mąki gryczanej
Bretońskie nalesniki gryczane


    Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

    4 komentarze :

    1. Kurcze, jak to wszystko smacznie wygląda, zdjęcia na maksa zachęcają do wykonania naleśników. :)

      Mój blog - klik

      OdpowiedzUsuń
    2. już kilka razy widziałam takie zawijanie naleśników, ale zawsze o tym zapominam :D

      OdpowiedzUsuń
    3. Ale piękne! Wyglądają jak galette :) Zdjęcia piękne!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .