środa, 6 stycznia 2016

Brązowy ryż z awokado i jarmużem

Brązowy ryż z awokado i jarmużem

 Ryż z jarmużem
Brązowy ryż z awokado i jarmużem
Brązowy ryż z awokado i jarmużem to propozycja w sam raz dla osób, które wraz z rozpoczęciem nowego roku postanowiły zadbać o swoje zdrowie i przy okazji zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To danie lekkie i zdrowe, które dobrze sprawdzi się jako np. drugie śniadanie w szkole lub pracy. Taką pełną warzywnych dodatków sałatkę możecie podać także w ramach obiadu, np. jako dodatek do grillowanego mięsa.

 Ryż z jarmużem

BRĄZOWY RYŻ Z AWOKADO I JARMUŻEM

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g brązowego ryżu (około pół szklanki)
  • 2 dymki
  • 1 nieduże dojrzałe awokado
  • pół czerwonej cebulki
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1/4 owocu granatu
  • pół niedużego ogórka
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 duży liść jarmużu
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki ulubionych kiełków (np. kiełków brokułu, rzodkiewki lub mieszanki kiełków)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • dressing: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju z awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż płuczemy kilkakrotnie na sicie, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą (na pół szklanki ryżu dodajemy szklankę wody), wsypujemy szczyptę soli. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody przez ryż. 

Dymki drobno siekamy. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem. Po 3-4 minutach odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki siekamy w plasterki. Jarmuż blanszujemy przez minutę we wrzątku, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Liście szpinaku siekamy. Pestki prażymy na suchej patelni. 

Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Olej łączymy z sokiem z cytryny, melasą, czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Ryż umieszczamy w miseczce, dodajemy awokado, cebulkę, groszek, ogórka, rzodkiewki, jarmuż, szpinak, pestki dyni i granatu, kiełki. Całość polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy. 

 Ryż z jarmużem

 Ryż z jarmużem

 Ryż z jarmużem


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy :

  1. Ależ to danie wygląda cudownie, zielono, pięknie. Niemal czuję wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ta zieleń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pieknie, a smakuje jeszcze lepiej, robilam wczoraj na obiad i dzis na kolacje :) pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  4. Kolory wyglądają tak zachęcająco, że jutro biegnę zakupić jarmuż!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.