środa, 6 stycznia 2016

Brązowy ryż z awokado i jarmużem

Brązowy ryż z awokado i jarmużem

 Ryż z jarmużem
Brązowy ryż z awokado i jarmużem
Brązowy ryż z awokado i jarmużem to propozycja w sam raz dla osób, które wraz z rozpoczęciem nowego roku postanowiły zadbać o swoje zdrowie i przy okazji zrzucić kilka zbędnych kilogramów. To danie lekkie i zdrowe, które dobrze sprawdzi się jako np. drugie śniadanie w szkole lub pracy. Taką pełną warzywnych dodatków sałatkę możecie podać także w ramach obiadu, np. jako dodatek do grillowanego mięsa.

 Ryż z jarmużem

BRĄZOWY RYŻ Z AWOKADO I JARMUŻEM

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 g brązowego ryżu (około pół szklanki)
  • 2 dymki
  • 1 nieduże dojrzałe awokado
  • pół czerwonej cebulki
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1/4 owocu granatu
  • pół niedużego ogórka
  • 4-5 rzodkiewek
  • 1 duży liść jarmużu
  • garść szpinaku
  • 2 łyżki ulubionych kiełków (np. kiełków brokułu, rzodkiewki lub mieszanki kiełków)
  • 2 łyżki pestek dyni
  • dressing: 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju z awokado, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka melasy z trzciny cukrowej, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż płuczemy kilkakrotnie na sicie, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą (na pół szklanki ryżu dodajemy szklankę wody), wsypujemy szczyptę soli. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do wchłonięcia wody przez ryż. 

Dymki drobno siekamy. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Groszek umieszczamy w miseczce, zalewamy wrzątkiem. Po 3-4 minutach odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki siekamy w plasterki. Jarmuż blanszujemy przez minutę we wrzątku, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Liście szpinaku siekamy. Pestki prażymy na suchej patelni. 

Przygotowujemy dressing: czosnek drobno siekamy. Olej łączymy z sokiem z cytryny, melasą, czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Ryż umieszczamy w miseczce, dodajemy awokado, cebulkę, groszek, ogórka, rzodkiewki, jarmuż, szpinak, pestki dyni i granatu, kiełki. Całość polewamy dressingiem, mieszamy i podajemy. 

 Ryż z jarmużem

 Ryż z jarmużem

 Ryż z jarmużem


Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy :

  1. Ależ to danie wygląda cudownie, zielono, pięknie. Niemal czuję wiosnę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda ta zieleń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pieknie, a smakuje jeszcze lepiej, robilam wczoraj na obiad i dzis na kolacje :) pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)

      Usuń
  4. Kolory wyglądają tak zachęcająco, że jutro biegnę zakupić jarmuż!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.