czwartek, 14 stycznia 2016

Bezglutenowy dutch baby

Bezglutenowy dutch baby

 Bezglutenowy dutch baby
Bezglutenowy dutch baby

Od pewnego czasu eksperymentuję z mąką bezglutenową. Muszę przyznać, że sprawia mi to dużą frajdę. Mogłabym iść na łatwiznę i korzystać  z gotowych przepisów, ale wtedy odebrałabym sobie sporo przyjemności, a przy okazji nie poznałabym nowych produktów na tyle dobrze.

Póki co mam za sobą jedną porażkę w postaci grudowatego, aczkolwiek zjadliwego, omletu kokosowego. Takich porażek będę miała  na swoim koncie zapewne jeszcze kilka, ale każda z nich przełoży się na pewno na kilka smacznych potraw, np. potknięcie z omletem zaowocowało przepisem na pyszny kokosowy biszkopt.

W najbliższych miesiącach na blogu pojawi się sporo przepisów na dania bez glutenu. Mam nadzieję, że przypadną Wam one do gustu. Z czasem także obrazkowe menu zostanie wzbogacone o osobną kategorię z bezglutenowymi przepisami. 

 Bezglutenowy dutch baby przepis

BEZGLUTENOWY DUTCH BABY
Śniadanie Mistrzów #296
Z naleśnikiem dookoła świata #33

Składniki:
  • 1/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki z tapioki 
  • pół szklanki mleka lub napoju roślinnego (np. sojowego, migdałowego)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki erytolu, ksylitolu, ewentualnie 2 łyżki cukru trzcinowego
Do podania: świeże owoce, jogurt naturalny, ulubiona konfitura lub sos owocowy, np. sos truskawkowy z chia


Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy przy pomocy miksera (masę należy dobrze napowietrzyć i od razu wstawiać do piekarnika, przy słabo wymieszanej masie mąka opadnie i zrobi nam się twarda warstwa na spodzie). Naczynie o średnicy około 16-18 cm natłuszczamy olejem. Polecam użyć oleju kokosowego, jeśli go posiadacie. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni (bez termoobiegu lub 180 z termoobiegiem). Ciasto dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez około 20-30 minut, aż ciasto będzie zwarte (patyczek wbity w ciasto będzie nim lekko oblepiony). W trakcie pieczenia ciasto może się unosić do góry, po upieczeniu opadnie.

Bezglutenowy dutch baby wyjmujemy z naczynia i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z konfiturą, sosem owocowym, świeżymi owocami, jogurtem. 


Polecam także inne przepisy na dutch baby:

Dutch baby przepis
Dutch baby 
Czekoladowy dutch baby
Czekoladowy dutch baby


 Bezglutenowy dutch baby
Bezglutenowy dutch baby

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

6 komentarzy :

  1. Zrobię sobie koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takiego Pana naleśnika, świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mozna zamiast maki z tapioki zmielic komose ryzowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można próbować ze skrobią ziemniaczaną. Mielona komosa nie sprawdzi się tu.

      Usuń
  4. No tak. Przynajmniej nie ma problemu z zakupem skrobi ziemniaczanej

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię eksperymenty z mąką bezglutenową :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.