czwartek, 17 grudnia 2015

Strogonow

Strogonow

strogonow przepis
Strogonow
Strogonow to chyba jeden z najpopularniejszych gulaszy wołowych w naszym kraju. Choć zapewne niektórzy określą go mianem zupy, dla mnie strogonow będzie zawsze potrawą bardziej zbliżoną właśnie do gulaszu lub gęstej potrawki. Zresztą, gdy zerkniecie na przepisy na strogonowa na stronach rosyjskich, zobaczycie, że to dość gęsta potrawa. 

Jak zrobić strogonowa
Strogonow

Właściwa nazwa tego dania to boeuf stroganow i pod taką nazwą funkcjonuje ono w innych krajach. W Polsce na tyle upowszechniła się nazwa strogonow, że  przez niektórych językoznawców została uznana za równie poprawną. Moim zdaniem, nie jest więc błędem używanie nazwy strogonow, należy pamiętać jednak o tym, by utrzymać konsekwencję w stosowanym nazewnictwie.

Przepisów na strogonowa jest całe mnóstwo. Współcześnie obserwuje się trend używania nazwy strogonow w odniesieniu do dań mięsnych, mających w składzie śmietanę i/lub pieczarki (np. przepisy na strogonowa drobiowego znajdziecie w książkach Gordona i Jamiego). Popularne stały się wersje na bazie kurczaka, wieprzowiny, czy wątróbki. 

Przeglądając polskie strony z przepisami, łatwo zauważyć, że strogonow w naszym rodzimym wydaniu to najczęściej gulasz wołowy z dodatkiem pomidorów i/lub koncentratu pomidorowego, pieczarek, a czasem również papryki i ogórków kiszonych. Potrawa ta ewoluowała ze swojej pierwotnej postaci i obecnie  można spotkać ją w wielu różnych wariantach. 

Strogonow sprawdzony przepis

A jak wygląda oryginalny przepis na strogonowa? To dość proste danie składające się z niewielkich paseczków polędwicy wołowej w sosie śmietanowym z dodatkiem musztardy i cebuli. W niektórych przepisach pojawia się dodatek koncentratu pomidorowego oraz wina Madera (I. Łukasik, A. Sado, Kuchnia rosyjska, Warszawa 2009). Z kolei pieczarki pojawiły się w tym daniu w późniejszym okresie. 

Dziś prezentuję Wam mój sprawdzony przepis na strogonowa. Jest to wersja bliższa tej popularnej w naszym kraju. Zapewniam Was jednak, że mięso przyrządzone w taki sposób jest przepyszne. Przepisem na oryginalnego strogonowa z polędwicy wołowej podzielę się z Wami na początku przyszłego roku. 

Jeśli wersja spolszczona okaże się dla Was zbyt kontrowersyjna, to ciekawa jestem, co powiecie na np. szwedzką lub fińską wersję strogonowa, w której zamiast mięsa wołowego wykorzystuje się kiełbasę? 

Strogonow przepisy

 STROGONOW 

Składniki (na 3-4 porcje):
  • 500 g wołowiny na gulasz, np. mięso z udźca, łopatki wołowej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • klarowane masło do smażenia
  • 1 cebula, posiekana w kostkę
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 200 g posiekanych pomidorów z puszki (bez skóry) lub przecieru pomidorowego (passata)
  • 1 duży listek laurowy i 2 ziela angielskie 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy (używam musztardy sarepskiej)
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g pieczarek, obranych, pokrojonych w plasterki
  • 1 duża czerwona papryka (opcjonalnie)
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie), pokrojone w plasterki
  • 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  
Do podania (do wyboru): ugotowany biały ryż, kasza, pieczywo

Przygotowanie:

Mięso kroimy w plastry w poprzek włókien, a następnie w podłużne kawałki wielkości kęsa. Oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy mięso i obsmażamy ze wszystkich stron (mięsa będzie dość sporo, więc najlepiej to zrobić w partiach). Mięso przekładamy do rondla. Dodajemy na patelnię cebulę, smażymy przez kolejne 3-4 minuty. Kolejno dodajemy koncentrat i przesmażamy go z cebulą przez minutę. Wlewamy 1/4 szklanki wody, zagotowujemy. Jeśli coś przywarło do dna, przy pomocy drewnianej łopatki ściągamy wszystkie smaki z dna patelni. Do rondla przekładamy zawartość patelni, dodajemy pomidory, liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy wodę (tyle, by zakryła mięso na 2-3 cm). Całość gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby do garnka dolewamy więcej wody. Po około 1-1,5 godziny wołowina powinna być miękka.

Kiedy wołowina będzie miękka, dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku, musztardę, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Do strogonowa dokładamy oczyszczoną i pokrojoną w podłużne kawałki paprykę (jeśli używamy). Gotujemy dalej przez około 15 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło, smażymy pieczarki przez około 5 minut, aż się zrumienią. Dokładamy je do gulaszu. Jeśli używamy także ogórków kiszonych, należy je pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć krótko na patelni (najlepiej na maśle) i dołożyć do wołowiny. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącego sosu, energicznie mieszamy, a następnie wlewamy śmietanę do gulaszu. Strogonowa zagotowujemy i nakładamy na talerze.

Gotowego strogonowa podajemy z dodatkiem ugotowanego białego ryżu, kaszy lub po prostu z pieczywem.

Polecam Wam również przepis na bogracz:

 Bogracz wołowy
Bogracz
Czas przygotowania: 2 godziny i 20 minut.

23 komentarze :

  1. Uwielbiam! Mam słabość do dań jednogarnkowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, uwielbiam strogonowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowny! Aż mi ślinka cieknie :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis, bo strogonowa uwielbiam, choć sama jeszcze g nie gotowałam:). Pozdrawiam Malwi i życzę zdrowych i wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam. Właśnie zjadłam.
    RE WE LA CJA!!!
    Jadałam Strogonowa wiele razy, ale ten przepis - boski, cudowny, najlepszy. Wylizałam talerz, chochelkę i jak jutro dokończymy to nie zostanie ani kropelka.
    Ogórek genialnie pasuje.

    Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja super itp ale żałosne normalne najprostsze na świecie duszony kawalek mięsa z warzywami. smiać mi sie chce z tych waszych komentarzy co wy w domach jecie chleb ze smalcem tylko??? czy zamawiacie chińczyka z sajgonkami???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za to Ty wpieprzasz kawior i zagryzasz truflami tępaku

      Usuń
    2. Zgryzota ludzka nie zna granic. Grunt to cieszyć się smakiem a z czego to jest zrobione czy to strogonow czy chleb ze smalcem. Oby zawsze było nas stać na ten "kawałek mięsa"

      Usuń
  8. Właśnie robie....a jaki jestem ciekawy co wyjdzie...pytanko można też dodać żółta papryke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, będzie bardziej kolorowo.

      Usuń
  9. Właśnie spisałam skł.będę robić.Na pewno pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bez śmietany dużo lepszy, polecam dolać troszeczke wody z pod ogóreczków 100ml i odrazu lepiej pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. właśnie zrobiłam.. wyszedł pyszny !! najlepszy przepis !

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zrobiłam.. wyszedł pysznie :) od siebie dodałam tylko marchewkę pokrojona w plasterki.. ps. najlepszy przepis !

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki,rzeczywiście pychota;)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepisałem i na pewno zrobię :-) w niedzielę organizujemy chrzciny i będzie jako danie główne :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. Przyznam że gdy próbowałam bez śmietany byłam zachwycona że strogonow jest pyszny a praca nie poszła na marne, jednak po dodaniu śmietany było stokroć gorzej :/ Sam sos wyszedł dosyć kwaśny, chyba przez ogórki? Ale w dalszym ciągu przeważała ta papryka i było to fajne, po dodaniu śmietany zginął i smak papryki i smak pieczarek, zostało tylko kwaśne coś, niezbyt smaczne.. Ogólnie przepis byłby ok, ale bez ogórków i bez śmietany

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój pierwszy strogonow - wspaniały!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Od lat robię bardzo bardzo podobny strogonof (przepis od mojej mamy)Coś wspaniałego. Natomiast różnica polega na tym, że nie dodaję śmietany :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Właśnie robię pierwszy raz zobaczymy jak moim gościom będzie smakował. Ale apetycznie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  19. super:) jutro gotuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.