wtorek, 15 grudnia 2015

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

Śledź w śmietanie przepis
Śledzie w śmietanie
Śledź w sosie śmietanowym to nieodłączny element świątecznego menu. Można go przygotować na wiele sposobów. Ja swój sos wzbogacam o wyraziste w smaku dodatki w postaci musztardy, cebuli i kiszonych ogórków. Nie może też zabraknąć sporej ilości świeżo zmielonego pieprzu.

Po przygotowaniu śledzie w śmietanie należy odstawić je na kilka godzin do lodówki, aby wszystkie smaki się przegryzły. Myślę, że najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać, jak Wam smakowały. 

Przepis na śledzie w śmietanie

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

Składniki:
  • 500 g solonych filetów śledziowych (około 6 płatów)
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1  łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić śledzie w śmietanie?

Zaczynamy od wymoczenia śledzi. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 1-2 godziny. W połowie moczenia zmieniamy wodę. Filety śledziowe osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki o długości 3-5 cm.  

Przygotowujemy sos śmietanowy do śledzi. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Jabłko obieramy, kroimy w niedużą kostkę. Ogórki kiszone siekamy w podobnej wielkości kostkę. Do śmietany dodajemy musztardę, ocet winny, cukier, posiekaną cebulę, jabłko, odciśnięte z nadmiaru soku ogórki. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą (nie przesadzamy z ilością tej drugiej, śledzie same w sobie są już słone). 

Śledzie umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy sosem, delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Śledzie w śmietanie podajemy z dodatkiem pieczywa.


Polecam też inne przepisy na śledzie:

Śledzie z rodzynkami i miodem
Śledź z rodzynkami i cebulą
Śledź z grzybkami
Śledź z grzybkami
 Śledzie z pieczarkami w oleju
Śledź z pieczarkami

jak zrobić śledzia w śmietanie

Sos ze śmietany do śledzi
Śledzie w śmietanie

Czas przygotowania: 20 minut.

7 komentarzy :

  1. Wygląda apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czad!!!
    dzięki Pani mam zamiar zrobić akcję śledziową w te Święta i przygotować aż 4 Pani propozycje :D
    pochwalę się zdjęciami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) W takim razie czekam na zdjęcia. Ciekawa jestem, które przepisy wybrałaś. Na blogu pojawi się jeszcze jeden na pikantne śledzie z sosem sriracha.

      Usuń
  3. A jakiej firmy śledzi używasz, bo ja w sklepie dzisiaj przeczytałam skład matiasów i włosy mi się na głowie zjeżyły. Może takie z beczki nie mają tych wszystkich cytrynianiów, glutaminianów, benzosesanów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śledzie solone kupuję na stoisku rybnym takie prosto z beczki na wagę. Z ciekawości dopytam następnym razem sprzedawce o skład. Ale myślę, że będzie to jedynie śledź, sól i cukier. Zawsze można spróbować zrobić je samemu.

      Usuń
  4. Zrobiłam próbę i zostały zaakceptowane przez małżonka na wigilijny stół:) Tylko zamiast octu (bo nie miałam) dałam sok z cytryny, może tylko dam łyżkę majonezu dla wzbogacenia smaku (raz do roku można zaszaleć:)). Dziękuję za kolejny dobry przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.