wtorek, 8 grudnia 2015

Śledzie w oleju

Śledzie w oleju

śledź w oleju jak zrobić
Śledzie w oleju
Śledź w oleju to nieodłączny element świątecznego stołu. Przygotowuję go na kilka sposobów, m.in. z koperkiem, z pieczarkami lub z korniszonami. Tym razem mam dla Was mój sprawdzony przepis na śledzie z warzywami. Są lekko pikantne za sprawą papryczki chili oraz czosnku i przede wszystkim ciekawe w smaku ze względu na ilość warzywnych dodatków. Tak przygotowane śledzie w oleju są po prostu pyszne! Najlepiej zrobić je minimum dobę przed planowanym podaniem i odstawić do lodówki, aby przeszły smakiem. 

 śledzie w oleju sprawdzony przepis
Śledź w oleju
ŚLEDZIE W OLEJU Z WARZYWAMI

Składniki:
  • 500 g solonych śledzi (około 6 płatów)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • pół niedużej czerwonej papryki
  • 150 g marynowanych pieczarek (waga po odsączeniu)
  • 1 papryczka chili (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do zalania śledzi
  • 2-3 łyżki octu z czerwonego wina
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
Jak zrobić śledzie w oleju?

Zaczynamy od moczenia śledzi. Umieszczamy je w misce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1-2 godziny. W trakcie moczenia warto zmienić raz wodę na świeżą. Wymoczone śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w mniejsze kawałki o długości około 3-5 cm. 

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę (można ją dodatkowo sparzyć na sicie i osuszyć, ja w przypadku czerwonej cebuli nigdy tego nie robię). Ogórki, pieczarki i oczyszczoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Pozbawione pestek chili i czosnek drobno siekamy. 

W litrowym słoiku umieszczamy kilka kawałków śledzia. Oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy czosnkiem, chili, cebulą, papryką, pieczarkami i ogórkami. Układamy kolejną warstwę śledzi, oprószamy je pieprzem i posypujemy warzywami. Powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników. Mniej więcej w połowie słoika dokładamy listek laurowy i ziele angielskie. Polewamy octem, dolewamy olej. Słoik ze śledziami zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Śledzie należy przygotować na minimum dobę przed planowanym podaniem (a najlepiej 2-3 dni wcześniej). Śledzie w oleju przechowujemy do tygodnia czasu w lodówce. Podajemy je z dodatkiem pieczywa.


Wypróbuj inne przepisy na śledzie:

 Śledzie z rodzynkami
Śledzie z rodzynkami i cebulą
Śledzie z grzybkami marynowanymi
Śledzie z marynowanymi grzybkami
 Sałatka śledziowa z burakami przepis
Śledziowa sałatka z burakiem

śledź w oleju przepis

śledź w oleju przepis
Śledzie w oleju  
Czas przygotowania: 15 minut.

18 komentarzy :

  1. wyglądają bardzo apetycznie, spróbuję napewno

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Zamiast śledzi skorzystałam z macerowanych w soku z cytryny i soli plastrów tofu. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. genialny pomysl! u mnie w rodzinie tez malo osob ludzi sledzie

      Usuń
  3. Klasyczne śledzie w oleju to moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają zjawiskowo .... wyobrażam sobie jakie muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki olej najlepszy do tego typu śledzi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybierz neutralny w smaku olej. Moja mama do śledzi używa zawsze oleju rzepakowego. Ja rzepakowego w kuchni od dłuższego czasu nie stosuję i śledzie zalewam olejem ryżowym.

      Usuń
    2. Ok, dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń
  6. czym mogę zastąpić ocet z czerwonego wina .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet z białego wina w tej samej ilości lub około 1 łyżka octu 10 % (ewentualnie więcej do smaku, jeśli lubisz ostrzejsze w smaku śledzie).

      Usuń
  7. A ja najpierw ZAWSZE śledzie marynuję w lekkiej zalewie octowej przez 1-3 dni i dopiero z takich przygotowuję śledzie w oleju, z jabłkami, owocami czy rozmaite sałatki śledziowe. Bo wydaje mi się, że ocet jakby zwarza mięsko śledzia i nie jest on taki surowy. A może nie czuje się tak surowego śledzia jak mi się wydaje? Co o tym sadzisz robiąc różne śledzie? Może niepotrzebnie dokładam sobie od lat roboty?
    Dziękuję za pyszności na blogu - jestem jego fanką :) - Ula G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulu, a jakie proporcje robisz przy takiej zalewie?

      Usuń
  8. Korzystam z książki z prawie panieństwa Kazimiery Pyszkowskiej "Smaczne potrawy z ryb" i daję 1/5-1/4 octu 10% na 2 szklanki wody + łyżka cukru + ziele i listek, zagotowuję i zimną zalewam śledzie. Bywa, ze dodaję jeszcze nieco oleju/oliwy i wtedy jest ODCHUDZONA wersja śledzi w oleju lub bez oleju - do dalszej przeróbki. Ula

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moczenie śledzi w wodzie plus kilka łyżek octu ma sens, ale przez kilka godzin, bo w przeciwnym razie wypłuczesz z nich większość soli i sam smak śledzia. Dawniej czasem dodawałam do wody ocet, ale obecnie wolę po prostu do oliwy/oleju dolać octu i śledzie również fajnie kruszeją. Ale to oczywiście kwestia preferencji. Grunt, to pozwolić śledziom swoje odstać w zalewie lub sosie, aby przeszły smakiem (czyli minimum dobę). Może po kilku latach zrobisz kolejne podejście do śledzi przygotowanych innym sposobem, niż ten dotychczasowy? A skoro jesteśmy w temacie śledzi, to ja lada moment zabieram się za robienie panierowanych śledzi w occie. Jeśli wyjdą smaczne, to może jeszcze przed świętami uda mi się je opublikować.

      Usuń
  9. Bardzo dziękuję za wnikliwy komentarz. A jak mawiają: "trening czyni mistrza", więc odważę się na inne śledzie niż "PO MOJEMU". Pozdrawiam świątecznie i do... poczytania śledziowo niebawem. Ula

    OdpowiedzUsuń
  10. A jesli robiłam podwójną porcję tych zacnych śledzi i włożyłam je do dużego słoja (1,5l) to powinnam cały wypełnić olejem? Chodzi mi o to, że dolałam olej w połowie słoja a te śledzie i dodatki dodane potem, na końcu są jakby suche, czy tak jest dobrze i co jakiś czas wystarczy wstrząsać po prostu słojem?
    Baaaaardzo dziękuję za tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elizo, musisz wlać więcej oleju. Olej powinien sięgać ostatniej warstwy śledzi. Pozdrawiam świątecznie :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.