środa, 2 grudnia 2015

Rosół z indyka

Rosół z indyka

Rosół z indyka przepis
Rosół z indyka
Rosół z indyka to fajna odmiana dla tego tradycyjnego na kurczaku i kawałku wołowiny. Jest delikatny w smaku, słodkawy i o wiele chudszy, aniżeli wspomniany rosół na kurze.

Jak na rosół przystało, musi być gotowany dość długo na bardzo małym ogniu. To właśnie długie gotowanie i dodatek warzyw oraz aromatycznych ziół sprawia, że wywar nabiera wyjątkowego smaku. Nie zapomnijcie dorzucić do rosołu cebuli - koniecznie razem z łupiną, koniecznie ładnie opaloną. To właśnie m.in. dzięki dodatkowi opalonych łupin cebuli, zupa nabiera pięknego złocistego koloru. Nie potrzebne są tu kostki, proszki, ziarenka i inne wynalazki, które z prawdziwym i smacznym gotowaniem nie mają zbyt wiele wspólnego. O kwestiach zdrowotnych już nie wspomnę.

Przygotowałam dla Was sporą ilość wskazówek, jak gotować rosół z indyka, aby dobrze smakował. Wszystkie zebrałam w uwagach pod przepisem.

Rosół z indyka jak zrobić

ROSÓŁ Z INDYKA

Składniki:
  • 1 udo z indyka wraz z kością (około 900 g)
  • 1 szyja z indyka
  • 3-4 marchewki
  • 2 duże pietruszki plus kilka gałązek naci 
  • 2 cebule wraz z łupiną
  • pół niedużego selera korzeniowego plus kilka gałązek naci
  • zielona część pora
  • 2-3 gałązki lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • sól do smaku
Do podania: makaron nitki, kluski lane, kostka z kaszy manny 

Do posypania: posiekana świeża nać pietruszki

    Rosół z indyka - Przygotowanie:

    Przygotowujemy duży garnek. Ja do gotowania rosołu używam 5-6 litrowego garnka. Umieszczamy w nim umytą szyję i udo wraz z kością. Dokładamy liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Cebulę w łupinie opalamy nad palnikiem i dokładamy do mięsa.  Dodajemy nać pietruszki i selera, pora, lubczyk. Zalewamy zimną wodą (najlepiej wcześniej przefiltrowaną). Zagotowujemy, jeśli chcemy, ściągamy szumowiny (patrz uwagi), przestawiamy garnek na najmniejszy palnik, kładziemy uchylnie pokrywkę i gotujemy na bardzo małym ogniu. Zupa ma jedynie pyrkać. Gotujemy rosół z indyka przez około 2-2,5 godziny. 

    Marchewki, pietruszki i seler obieramy ze skórki i dokładamy je do rosołu. Gotujemy dalej na małym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Pod koniec rosół doprawiamy do smaku solą. 

    Rosół z indyka studzimy, wyjmujemy z niego warzywa, a cały płyn przecedzamy przez gęste sito do mniejszego garnka. Przechowujemy go w lodówce do około 5-6 dni. Rosół z indyka można mrozić. Najłatwiej zrobić to przelewając go do woreczków na lód. Najczęściej mają one pojemność około 200-250 ml. Zajmują też mniej miejsca niż plastikowe pojemniki spożywcze.

    Rosół z indyka podajemy z dodatkiem makaronu jajecznego nitki (ew. lanych klusek, kostki z kaszy manny), pokrojonej ugotowanej marchewki i posiekanej natki pietruszki. Do rosołu można dołożyć oddzielone od skóry i kości pokrojone mięso z indyka.


    Uwagi:

    - Mięso z indyka możecie po oddzieleniu od skóry i kości pokroić w kostkę i dołożyć do rosołu. Można wykorzystać je również jako bazę do przygotowaniu farszu do krokietów, pierogów, przygotować indyka w galarecie lub upiec pasztet.

    - Woda: mięso zalewamy ZAWSZE zimną wodą. Warto użyć przefiltrowanej wody.

    - Sól: rosół (bez względu na to z jakiego mięsa przygotowany) solę zawsze pod koniec, dosłownie kilka minut przed zgaszeniem płomienia pod garnkiem

    - Szumowiny: od dłuższego czasu nie zdejmuję szumowin z rosołu. Pomimo tego zawsze gotuję ładny, klarowny rosół. Szumowiny (czyli to co powstaje w wyniku ścięcia białka w mięsie) po ugotowaniu opadną na dno. Gdy rosół ostygnie, przelewam go do drugiego garnka przy pomocy dużej chochelki (na którym ustawiam dodatkowo sito, aby do rosołu nie wpadły kawałki mięsa czy ziół), a warzywa wyjmuję i przekładam do pojemnika na żywność. Rosół, który widzicie na zdjęciach nie miał ściąganych szumowin, ani też nie był klarowany (klaruję rosół tylko wtedy, gdy planuję wykorzystać go do mięsnej galaretki)

    - Kolor rosołu: rosół swój piękny kolor zawdzięcza m.in. dodatkowi cebuli w łupinie, koniecznie opalonej nad palnikiem. Nie potrzebuje dodatków w postaci ziarenek smaku, kostek rosołowych

    - Tłuszcz: przy rosole na tłustszym mięsie, warto odstawić go do lodówki i po kilku godzinach chłodzenia ściągnąć z jego wierzchu łyżką nadmiar tłuszczu.

    - Pieprz: do rosołu wrzucamy pieprz w ziarnach. Mielonym pieprzem doprawiamy rosół indywidualnie na talerzu


    I pamiętajcie, że podstawą smacznego i klarownego rosołu jest długie gotowanie na bardzo małym ogniu. Rosół nie lubi pośpiechu.


    Rosół z indyka najlepszy przepis
    Rosół z indyka

    Całkowity czas przygotowania: 3-4 godziny.

    5 komentarzy :

    1. Ale mam teraz chęć na rosół...

      OdpowiedzUsuń
    2. Mnammmm... Uwielbiam rosół, wiec na 100% wypróbuje ten przepis.
      Zapraszam do siebie! Mile widziana obserwacja. Nowa seria świąteczna - #MARYCHRISTMAS już u mnie na blogu! Pozdrawiam :) life-that-inspired.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    3. Wygląda bardzo smacznie! ;-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Uwielbiam rosół, u mnie najczęściej mieszany kura z indorem:) ....

      OdpowiedzUsuń
    5. rosół na indyku robi moja ciocia na kuchni kaflowej - jest przepyszny! :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .