poniedziałek, 21 grudnia 2015

Pikantne śledzie w sosie majonezowym

Pikantne śledzie w sosie majonezowym

Śledzie sriracha
Pikantne śledzie w sosie majonezowym 
Tym razem mam dla Was przepis na pikantne śledzie w pysznym majonezowym sosie. Nie znajdziecie w składnikach świeżych papryczek chili czy sosu Tabasco. Charakteru nadaje tu dodatek sosu sriracha. To popularny w Tajlandii gęsty pikantny sos na bazie papryczek chili. Dodawajcie go stopniowo do uzyskania preferowanej "mocy" sosu majonezowego. Zwróćcie wcześniej uwagę, jak pikantna jest Wasza sriracha, ponieważ można ją kupić w różnych wersjach. Ja użyłam srirachy 49 %.

Śledzie chili

PIKANTNE ŚLEDZIE W SOSIE MAJONEZOWYM

Składniki:
  • 500 g solonych śledzi
  • 200 g majonezu
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny, ewentualnie octu z białego wina
  • 2 łyżeczki płynnego miodu (u mnie miód z koniczyny)
  • 1-2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej wg preferencji); u mnie sos sriracha 49 %
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:

Moczenie śledzi: śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 1-2 godziny do wymoczenia. W połowie moczenia wymieniamy wodę na świeżą. Śledzie wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kawałki długości 3 cm. 

Przygotowujemy sos majonezowy do śledzi: w miseczce umieszczamy majonez, kwaśną śmietanę, dodajemy sok z cytryny lub ocet winny, miód i sos sriracha. Sos sriracha dodajemy stopniowo, jest bardzo pikantny w smaku. Sos majonezowy doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą (uważamy z ilością tej drugiej, śledzie są już słone w smaku). 

Śledzie umieszczamy w pojemniku na żywność, zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na 1-2 dni, aby wszystkie smaki się przegryzły. Śledzie podajemy z dodatkiem pieczywa.


Uwagi:

- sos możecie wzbogacić o dodatek drobno posiekanej czerwonej cebulki i ogórków konserwowych

 Śledzie w oleju
Śledź w oleju
Śledź w śmietanie sprawdzony przepis
Śledź w śmietanie
Śledzie z rodzynkami i cebulą
Śledź z rodzynkami

Pikantne śledzie przepisy

Śledzie z chili
Pikantne śledzie w sosie majonezowym 

Czas przygotowania (bez czasu moczenia śledzi): 15 minut.

3 komentarze :

  1. Mniam,lubię śledzie! Fajna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musza być pyszne i dodatkowo smakowicie wyglądają:). Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.