środa, 9 grudnia 2015

Likier Bożonarodzeniowy

Likier Bożonarodzeniowy

Likier świąteczny
Likier Bożonarodzeniowy 
Lubicie własnoręcznie przygotowane prezenty? Jeśli tak, to mam dla Was przepis na pyszny świąteczny likier piernikowy, który możecie podarować w te święta bliskiej osobie. Taki likier jest bardzo prosty w wykonaniu, wystarczy bowiem jedynie wymieszać wszystkie składniki ... et voilà! Pozostaje rozlać go do ozdobnych butelek i wręczyć komuś z naszych najbliższych. 

 Likier na święta przepisy

LIKIER BOŻONARODZENIOWY

Składniki:
  • 250 ml wódki
  • 200 g gotowej masy kajmakowej (chyba najlepiej wypada ta z Gostynia)
  • 200 g mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej, a jeśli kupnej, to bez mąki w składzie)
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Przygotowanie:
    Masę kajmakową mieszamy dokładnie z mlekiem skondensowanym niesłodzonym. Najwygodniej wykorzystać do tego ręczną trzepaczkę, ewentualnie mikser ustawiony na bardzo wolnych obrotach. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika i ekstrakt migdałowy. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników. Kolejno cienką stróżką wlewamy wódkę, cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Likier przelewamy do butelki, zakręcamy, odstawiamy na minimum 7 dni w ciemne i chłodne miejsce (nie musi być to lodówka, można go po prostu trzymać w kuchennej szafce lub barku), aby wszystkie smaki się przegryzły. Przed użyciem likier należy wstrząsnąć. Przechowywany w lodówce gęstnieje, po krótkim pobycie w temperaturze pokojowej wraca do swojej pierwotnej konsystencji.


    A może zainteresują Cię inne przepisy na domowe likiery?

    Likier kokosowy przepis
    Likier kokosowy
    Likier pina colada
    Likier pina colada

    Domowy likier piernikowy

    Likier piernikowy
    Domowy likier świąteczny 
    Przepis na likier bożonarodzeniowy w wykonaniu czytelników:













    Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

    37 komentarzy :

    1. Ciekawy pomysł! Na bożonarodzeniowe wieczory jak znalazł :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Oj na Boże Narodzenie jak znalazł :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Chyba spirytusu nie wódki bo zamiast likieru wyjdzie trochę mocniejsze wino, jeśli takie proporcje zastosować

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. W przepisie nie ma błędu, chodzi bowiem o wódkę, nie o spirytus. Większość likierów ma od około 15 do 25 % alkoholu (z popularniejszych np. Advocat 17,5 %, Baileys 17 %, Malibu 21 %). Używając wódki otrzymamy likier o mocy około 15 %, korzystając ze spirytusu moc likieru wzrośnie do 37 %. Moim zdaniem to zdecydowanie zbyt dużo, jak na tego typu trunek. Wszystko oczywiście jest kwestią naszych osobistych preferencji i jeśli masz chęć, możesz przygotować ten likier na spirytusie.

        Usuń
    4. Dzięki za ten przepis :) Właśnie rozwiązałaś mój problem z prezentem ręcznie robionym dla męskiej części rodziny (bo domowe mydło, to raczej byłby słaby pomysł^^). Ile mniej więcej wychodzi z takich proporcji, jakie podałaś?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. 650 g likieru, czyli około 600 ml. W sam raz na dwie małe butelki :)

        Usuń
    5. Bardzo smaczny likier wychodzi gdy 40 dkg cukierków "kukułki" zalejemy 0,5l czystej wódki. Trwa to trochę dłużej bo cukierasy muszą się rozpuścić, ale jest pyszny.

      OdpowiedzUsuń
    6. Ale piękne zdjęcia :) Powiem szczerze, że nigdy nie przygotowywałam alkoholu, ale bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem - zawsze myślałam, że likier to coś skomplikowanego do przyrządzenia, pokazałaś, że jest inaczej :)
      Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    7. Wiem dokładnie, komu bym taką buteleczkę sprezentowała :)

      OdpowiedzUsuń
    8. A wiesz może gdzie dostać takie małe buteleczki? Bo na allegro znalazłam tylko 0,5l :<

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zajrzyj do małych sklepów z artykułami gospodarstwa domowego. Małe i fikuśne buteleczki można znaleźć też w Tk maxx i w sklepie internetowym Garneczki.pl Tę z korkiem z ostatniego zdjęcia kupiłam w Kik za bodajże 4 zł.

        Usuń
      2. w Nanu-Nana są 250ml za 7,50zł

        Usuń
      3. Można też na targowisku ( ja tak zrobiłam) szulalam dosyć długo ale warto było pochodzić.

        Usuń
    9. U mnie likier już gotowy, od razu podwójna porcja, ale mam pytanie :)
      Otóż co zrobić żeby likier był nieco mocniejszy? W którym momencie i ile dodać spirytusu? Mogę dolać teraz, kiedy likier jest już zrobiony?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dolej do już gotowego w ilości wg uznania. Możesz wcześniej lekko rozcieńczyć spirytus, by likier się nie zwarzył, ewentualnie wlać wódkę. Pamiętaj, by alkoholu dolewać stopniowo.

        Usuń
    10. Czy kajmak można najpierw podgrzac tak żeby łatwiej bylo wymieszac z reszta skladnikow?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Nie ma to większego sensu, bo alkohol i tak trzeba dodać do zimnego kajmaku wymieszanego z mlekiem.

        Usuń
    11. W życiu nie przygotowywałam domowych alkoholi, ale tym razem chyba się skuszę i zrobię ten likier na Boże Narodzenie.
      Przy okazji dziękuję za namiar w jednym z komentarzy na sklep "Garneczki.pl". Zajrzałam tam i już dokonałam zakupów.
      Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Staram się nie wchodzić na ich stronę, bo zazwyczaj kończy się to zmniejszeniem objętości portfela ;) Polecam zaglądać u nich do zakładki promocje i outlet. Często trafiają się super produkty. Ja np. ostatnio kupiłam piękny komplet do herbaty i emaliowaną kawiarkę za grosze :)

        Usuń
    12. mam w domku 200 ml spirytusu ile go użyć i jak rozcieńczyć by pasował do tego przepisu

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. 125 ml spirytusu rozcieńczone z wodą w stosunku 1:1. Chyba, że chcesz otrzymać mocniejszy likier, wówczas na około 150 ml spirytusu daj 100 ml wody. Pamiętaj, by najpierw rozrobić spirytus, nim dolejesz go do pozostałych składników.

        Usuń
      2. ślicznie dziękuje za odp
        będzie prezent jak malowanie na święta ']

        Usuń
    13. Dostaliśmy z chłopakiem 0,5 l wódki w prezencie i tak stała i stała... Nareszcie się przydała, właśnie odstawiliśmy podwójną porcję do 'przegryzienia' ;) Dzięki za wspaniały przepis!

      OdpowiedzUsuń
    14. Chodzi o migdałowy aromat do ciast? Innego nie widziałam w sklepie

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Chodzi o ekstrakt migdałowy (składający się z naturalnego olejku z gorzkich migdałów i alkoholu), a nie o sztuczny olejek. To naprawdę świetny produkt, który nadaje cudownego aromatu. Najłatwiej zamówić go przez Internet. Jeśli nie uda Ci się go kupić, po prostu pomiń ten składnik w przepisie.

        Usuń
    15. Bardzo bym chciała przygotować ten likier ale mam w zapasie tylko mleko skondensowane słodzone. Czy likier nie wyjdzie za słodki?
      Pozdrawiam :)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Będzie zdecydowanie zbyt słodki. Polecam przerobić mleko skondensowane słodzone na domową masę krówkową, a brakujące mleko niesłodzone dokupić.

        Usuń
    16. Uwielbiam Twój blog.Jutro mam czas i akurat zbędna ;) buteleczke alkoholu to zrobię pyszny likier.Dam znać jak wyszło.

      OdpowiedzUsuń
    17. Zrobiłam likier z mlekiem zagęszczonym niesłodzonym. o takim: http://a.pl/zdjecie-568191/osm-gostyn-mleko-zageszczone-nieslodzone-7-5-500g-Product2 i wydaje mi się, że jest to zbyt płynne. znalazłam informację, że mleko zagęszczone to to samo co skondensowane ale czy na pewno?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Izo, mleko skondensowane i zagęszczone to ten sam produkt. Użyłam tego samego mleka niesłodzonego, co Ty. Widocznie wolisz likiery o gęstszej konsystencji. Pozdrawiam.

        Usuń
      2. czy można w jakiś sposób zagęścić ten likier? :)

        Usuń
      3. Pozostaje Ci jedynie dodać więcej masy kajmakowej, ale to wpłynie jednocześnie na stopień słodkości finalnego produktu.

        Usuń
    18. ok, bardzo dziękuję! :)

      OdpowiedzUsuń
    19. A ten ekstrakt migdałowy to może być likier amaretto czy nie bardzo bo ma już w sobie alkohol?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zamiast ekstraktu możesz dodać 1-2 łyżki amaretto. Na pewno doda przyjemnego aromatu i smaku.

        Usuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .