środa, 16 grudnia 2015

Domowy likier Baileys

Domowy likier Baileys

 Domowy irish creame
Domowy likier Baileys
Mam dla Was przepis na kolejny pyszny likier, który możecie przygotować w prezencie dla kogoś bliskiego. Tym razem jest to  domowa wersja popularnego likieru Baileys. Na ile zbliżona do oryginału, to już musicie ocenić sami.

Taki likier jest banalnie prosty w przygotowaniu, ponieważ Wasza praca ogranicza się jedynie do wymieszania kilku składników. I gotowe! Później wystarczy odstawić likier na kilka dni do przegryzienia i możemy przystąpić do degustacji.

Likier baileys jak zrobić

DOMOWY LIKIER BAILEYS

Składniki:
  • 300-350 ml whisky
  • 200 ml masy kajmakowej/krówkowej 
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ewentualnie kremówki 30 %)
  • 60 ml mocnego espresso
  • 2 łyżeczki syropu czekoladowego (np. syropu do kawy), ewentualnie 1-2 łyżeczki kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (nie olejku)
Przygotowanie:

Masę kajmakową mieszamy z mlekiem skondensowanym lub kremówką do całkowitego połączenia (trzepaczką, łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach). Kolejno wlewamy zimne espresso, syrop czekoladowy i ekstrakt. Mieszamy do połączenia. Dolewamy stopniowo whisky, cały czas mieszając łyżką. Gotowy likier à la Baileys przelewamy do butelek, zamykamy. Odstawiamy do lodówki lub w inne ciemne i chłodne miejsce na około tydzień. Likier Baileys przed użyciem należy wstrząsnąć.


Uwagi:

- likier można przygotować z użyciem wódki. Otrzymamy wówczas zupełnie inny w smaku, jednak w dalszym ciągu bardzo smaczny kawowy likier.


Koniecznie wypróbuj również 
przepis na likier Bożonarodzeniowy:

Likier bożonarodzeniowy
Likier Bożonarodzeniowy

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

10 komentarzy :

  1. Mmm pycha likier, jedyny który bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczne są te Twoje zdjęcia likierów! Nie mogę się napatrzeć. A te buteleczki i kieliszeczki - cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka ostateczna objętość likieru wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 770-820 ml (w zależności od ilości użytej whisky)

      Usuń
  4. Nie do końca rozumiem skąd kremowka bo w przepisie jej nie ma? Wygląda b ładnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast niesłodzonego mleka można użyć również kremówki. Dopiszę to w uwagach przy składnikach.

      Usuń
  5. Zastanawiam się po co espresso, skoro w składzie oryginalnego likieru nie ma kawy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na rynku dostępnych jest kilka wersji likieru Baileys. To jest wersja kawowa.

      Usuń
  6. Uwielbiam, uwielbiam i jeszcze raz uwielbiam .

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.