sobota, 19 grudnia 2015

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Barszcz czerwony na święta
Barszcz wigilijny 
Barszcz czerwony wigilijny to jedna z moich ulubionych zup. Obowiązkowo musi być przygotowany na domowym zakwasie z buraków i esencjonalnym bulionie warzywnym. Nie może w nim zabraknąć też wywaru z grzybów, czosnku i sporej ilości majeranku.

Lubię go do tego stopnia, że potrafię się nim zajadać cały rok. Trudno się dziwić, w końcu taki domowy barszcz na zakwasie jest po prostu pyszny! Niestety przy okazji dość praco- i czasochłonny, dlatego ja najczęściej przygotowuje go z podwójnej porcji i część mrożę.

Z czym podawać barszcz wigilijny? U mnie w święta serwuje się go z uszkami, pasztecikami lub krokietami

Barszcz czerwony do uszek

BARSZCZ WIGILIJNY 

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 1,5 litra bulionu warzywnego (patrz niżej)
  • 500 g świeżych buraków 
  • 50 g suszonych grzybów + 3 szklanki wody
  • 1-2 szklanki domowego zakwasu z buraków (lub więcej do smaku)
  • 1-2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku  
  • sok z cytryny i cukier do smaku (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc do namoczenia. Kolejnego dnia gotujemy je do miękkości. Powinno to zająć około 20-30 minut. Grzyby odcedzamy na sicie, a cały wywar grzybowy zachowujemy. Grzyby można wykorzystać jako dodatek do kapusty, krokietów lub po prostu przygotować uszka z grzybami, które podacie z barszczem. 

Buraki obieramy (pamiętajcie o założeniu rękawiczek!), kroimy w mniejsze kawałki, a następnie dodajemy do bulionu. Gotujemy przez około 20-30 minut. Buraki odcedzamy, a do bulionu dolewamy wywar z grzybów. Kolejno dolewamy 1 szklankę domowego zakwasu, dodajemy rozgnieciony czosnek i roztarty w dłoni majeranek. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu (uwaga! Nie wolno doprowadzić go do wrzenia). Próbujemy go, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, ewentualnie dodajemy więcej majeranku. W razie potrzeby dolewamy więcej zakwasu. Ja na taką ilość zupy dodaję najczęściej 2 szklanki domowego zakwasu z buraków. Jeśli mamy za mało zakwasu, barszcz możemy dosmaczyć niewielką ilością soku z cytryny. Barszczu na zakwasie nie wolno doprowadzić do zagotowania, ponieważ straci kolor. 

Barszcz wigilijny podajemy w głębokich talerzach lub flaczarkach/bulionówkach z uszkami lub w filiżankach jako dodatek do pasztecików (np. pasztecików z kapustą i grzybamipasztecików z pieczarkami) lub krokietów

Jak przygotować bulion warzywny? 


Składniki:
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 dużego selera lub połówka małego
  • 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula wraz z łupiną, opalona
  • 10 ziarnek kolorowego pieprzu
  • zielona część pora
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka gałązek naci selera i naci pietruszki
  • 3 gałązki lubczyku (zimą używam mrożonego)
Przygotowanie:

Marchewki, pietruszki, selera obieramy i umieszczamy w garnku. Dokładamy  seler naciowy, cebulę, listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, nać selera i pietruszki, lubczyk i pora. Zalewamy 2,5 litra wody, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez około 1,5-2 godziny (jeśli chcecie później wykorzystać warzywa do sałatki, skróćcie gotowanie do około godziny, aby nie rozgotować warzyw). Pod koniec bulion warzywny doprawiamy do smaku solą. 

Bulion warzywny przecedzamy, studzimy i odstawiamy do lodówki. Można go przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Bulion warzywny można też mrozić.

barszcz czerwony na zakwasie przepis
Zakwas na barszcz czerwony

barszcz czerwony na zakwasie przepis
Barszcz wigilijny 
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

1 komentarz :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.