czwartek, 5 listopada 2015

Temari sushi

Temari sushi

Temari sushi przepis
Temari sushi
Temari sushi to sushi w kształcie ryżowych kulek. Ich wierzch zdobią przeróżne dodatki, które możemy dobierać według naszych preferencji. Warto postawić na przyjemne dla oka i podniebienia zestawienia. W dzisiejszym wpisie znajdziecie kilka propozycji ode mnie. Wykorzystałam m.in. tuńczyka, łososia, awokado, jajka i płaty nori.

Samo przygotowanie temari sushi jest dość proste. Potrzebna będzie dodatkowo folia spożywcza, która ułatwi Wam formowanie ryżowych kulek. Koniecznie przygotujcie sobie sushi w takiej postaci. Nie jest to być może zbyt popularna odmiana sushi, ale bez wątpienia niezwykle oryginalna i efektowna.

Zajrzyjcie też do Martynosi i zobaczcie jej wersję tego japońskiego przysmaku.

Temari sushi jak zrobić

TEMARI SUSHI
(JAPONIA)

Składniki (na 2 porcje):
Temari sushi przepis
  • 1 szklanka ryżu do sushi (200 g)
  • zaprawa do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru
Dodatki:
- surowy łosoś,
- awokado, 
- rzodkiewka, 
- ogórek, 
- 1 jajko,
- płaty nori,
- czarny sezam,
- tuńczyk w puszce w sosie własnym, 
- kapary,
- pasta wasabi

lub inne wg uznania 

Do podania: sos sojowy

Akcesoria: nożyczki, folia spożywcza, małe foremki do wykrawania, miseczka z zimną wodą

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania ryżu do sushi. Odsyłam Was do wpisu, jak ugotować ryż do sushi, gdzie szczegółowo krok po kroku opisuję, jak należy go gotować i zaprawiać.

Wycinamy kawałek folii spożywczej o wymiarach około 20 cm na 20 cm. Na środku układamy 1-2 czubate łyżki ugotowanego i przestudzonego ryżu do sushi. Folię ciasno zawijamy wokół ryżu formując kulkę. Folię odwijamy, zwilżamy palce wodą (zapobiegnie to przyklejaniu się ryżu do dłoni) i powstałą kulkę odkładamy na talerz. Podobnie postępujemy z resztą ryżu. Pamiętajcie za każdym razem lekko zmoczyć palce. Kulki na talerzyku przykrywamy czystym kawałkiem folii spożywczej, aby nie obeschły. 

Przygotowujemy dodatki do temari sushi. Jajko roztrzepujemy dokładnie widelcem z odrobiną soli. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy jajko, smażymy omlet z obu stron. Z warzyw przy pomocy foremki wycinamy dowolne kształty. Awokado kroimy w  plasterki, łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Omlet dowolnie kroimy (np. tak jak ja możecie posiekać go w paseczki, wykroić z niego kształty foremkami itp.). 

Przygotowujemy nowy kawałek folii spożywczej podobnej wielkości, jak uprzednio. Na środku układamy dodatki do kulki ryżowej, np. odrobinę odsączonego tuńczyka i kawałek omletu. Kładziemy na nie uformowaną wcześniej kulkę ryżową i ponownie mocno zawijamy.  Delikatnie odwijamy folię i temari sushi przenosimy na talerz, na którym ma być serwowane. Podobnie postępujemy z resztą kulek, dobierając dodatki wg preferencji. Poniżej znajdziecie opis wszystkich zestawiań, które przygotowałam. Temari sushi serwujemy z dodatkiem sosu sojowego. 

Temari sushi przepis

Od lewej strony: surowy łosoś i omlet/wasabi, tuńczyk w sosie własnym, awokado, omlet/tuńczyk, rzodkiewka/surowy łosoś, rzodkiewka/omlet i nori/tuńczyk i kapary

Temari sushi przepis

Od góry: wasabi, tuńczyk i kapary/tuńczyk, awaokdo, nori/wasabi, ogórek, rzodkiewka, kapary, nori/ nori, omlet, czarny sezam/ omlet, ogórek, awokado, nori/ awokado i surowy łosoś

Czas przygotowania: 1 godzina

5 komentarzy :

  1. Twoje sushi jest cudowne :) Ja pozostałam przy rolowanych makach, ale były pyszne, chyba będę robić częściej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jestem fanką surowych ryb, dlatego wybrałabym z tuńczykiem i omletem, ale wszystkie kuleczki wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak przygotowane sushi mógłbym jeść codziennie! :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to wspaniale i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprosiłabym się na taką ucztę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.