piątek, 27 listopada 2015

Tażin z kurczakiem i dynią

Tażin z kurczakiem i dynią

Tażin z kurczakiem i dynią
Tażin z kurczakiem i dynią
Na zakończenie sezonu na dynię mam dla Was aromatyczny tażin, który wzbogaciłam o dodatek tego pomarańczowego warzywa.  Takie dania świetnie rozgrzewają, dlatego naprawdę fajnie wpisują się w jesienne menu.

Zdaję sobie sprawę z tego, że zdecydowana większość z Was nie posiada tażinu, dlatego w przepisie skupiłam się na przygotowaniu potrawy na patelni. Gotowy tażin podajcie z kuskusem lub bulgurem, ewentualnie płaskim pieczywem. Przygotowując kuskus lub bulgur warto wzbogacić go o dodatek świeżych ziół i odrobiny masła.

Tażin z kurczakiem i dynią

TAŻIN Z DYNIĄ I KURCZAKIEM

Składniki (na 3 porcje):
  • 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół posiekanej papryczki chili (bez pestek)
  • 400 g pomidorów z puszki lub kartonika
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 250 g dyni (waga po obraniu i wykrojeniu pestek - wybrałam odmianę butternut)
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu)
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • natka pietruszki do posypania

Do podania:
ugotowany kuskus, bulgur, chlebki z patelni, gęsty jogurt naturalny

Wersja odchudzona: zamiast mięsa z udek kurczaka użyj mięsa z piersi z kurczaka



Przygotowanie:

Oczyszczone mięso kroimy w kawałki wielkości kęsa. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Wsypujemy mielone przyprawy, mieszamy i smażymy przez 30 sekund.  Wlewamy bulion, dodajemy pomidory. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. 

Gdy potrawka się gotuje, obieramy i oczyszczamy z pestek dynię. Miąższ dyni kroimy w kostkę.

Zdejmujemy przykrywkę, dokładamy  żurawinę, ciecierzycę i dynię. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż dynia będzie miękka. 

Tażin z kurczakiem i dynią nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z dodatkiem kuskusu, bulguru lub płaskiego pieczywa z piekarnika lub patelni. Ja tażin podałam z bulgurem z makaronem vermicelli. 


Wypróbuj inne przepisy na tażin:

Tażin z oliwkami
Tażin z  oliwkami
 Tażin z kurczakiem i piniolami
Tażin z kurczakiem i piniolami 
Tażin z kurczakiem i brzoskwiniami
Tażin z kurczakiem i brzoskwiniami
Tażin z kurczakiem i dynią
Tażin z kurczakiem i dynią

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

2 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.