środa, 4 listopada 2015

Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu

Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu

 Sałatka z buraczków do obiadu u
Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu 

Buraki to chyba jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Najczęściej podaję je na ciepło w formie zasmażanej lub na zimno w postaci prostej sałatki z dodatkiem oliwy. Oczywiście co roku przygotowuję też spore zapasy buraczków tartych, które pakuje do słoików. Na bazie buraków robię często także sałatkę z jabłkiem i śmietaną. Wykorzystuję do niej buraki pieczone, których smak jest o wiele ciekawszy, aniżeli buraków gotowanych. Ponieważ sam proces pieczenia zajmuje troszkę czasu, zazwyczaj piekę większe ilości buraków i przechowuję w pojemniku na żywność w lodówce przez kilka dni. Później na bieżąco wykorzystuję je do robienia różnej maści sałatek i dipów.

 Buraczki z jabłkiem do obiadu

SAŁATKA Z BURACZKÓW I JABŁKA

Składniki:
  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraków (waga po obróbce termicznej i obraniu)
  • 1 jabłko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki kwaśnej śmietany (125 g)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • cukier do smaku (opcjonalnie)

Wersja odchudzona: zamiast śmietany użyj jogurtu naturalnego



Przygotowanie:

Buraki trzemy na tartce na grubych oczkach. Jabłko obieramy ze skórki, wykrawamy gniazdo nasienne. Owoc ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy, drobno siekamy (można ją dodatkowo sparzyć na sicie). Do buraków dodajemy jabłko, cebulę. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i dodajemy ją do buraków. Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem do smaku (ewentualnie odrobiną cukru w razie potrzeby). Mieszamy.

Sałatkę z buraczków i jabłka podajemy jako dodatek do dań obiadowych. Gotową sałatkę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni (cebulę najlepiej dodawać do sałaki na świeżo, bo może dawać o sobie znać przy dłuższym leżakowaniu sałatki). 

Buraczki ze śmietaną sałatka

 Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu
Sałatka z buraczków i jabłka do obiadu 

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy :

  1. Do obiadu zdecydowanie najlepsza ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra sałatka ,też taka robie tylko bez śmietany.

    OdpowiedzUsuń
  3. moje ulubione! robię identycznie ;) zawsze podaję do rodzinnego obiadu, kiedy odwiedzają nas rodzice :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jako fanka buraków biorę w ciemno :) super młynek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię buraczki - za ich piękny kolor i słodkawo-ostry smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna sałatka :) Lubię z buraczków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.