poniedziałek, 9 listopada 2015

Sałatka z soczewicy i dyni hokkaido

Sałatka z soczewicy i dyni hokkaido

Sałatka z dynią i soczewicą
Sałatka z soczewicy i dyni hokkaido

Mam dziś dla Was przepis na niezwykle smaczną jesienną sałatkę z dodatkiem pieczonej dyni hokkaido. Świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja lub drugie śniadanie. Możecie dodatkowo przygotować do niej kilka grzanek z bagietki lub ciabatty.  Sałatkę z soczewicy i dyni polecam podawać z białym półwytrawnym winem.

 Sałatka z soczewicą i roszponką

SAŁATKA Z SOCZEWICY I DYNI HOKKAIDO

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 250 g pieczonej dyni hokkaido (waga po upieczeniu)
  • dwie garście roszponki
  • 250 g ugotowanej brązowej soczewicy (waga po ugotowaniu)
  • 4-5 suszonych pomidorów w oliwie
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (użyłam sera Bleu d'Auvergne)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka orzechów włoskich lub pekan, podprażonych na suchej patelni i posiekanych 
  • dressing: 2 łyżki oliwy, pół łyżeczki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta kminu rzymskiego, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce umieszczamy pokrojoną w kostkę dynię, umytą i osuszoną roszponkę, odsączoną soczewicę. Pomidory odsączamy z oliwy, drobno siekamy. Ser kruszymy w palcach. Do miski dorzucamy pomidory, ser, natkę, czerwoną cebulę, orzechy. Składniki dressingu dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy sosem, delikatnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. 


Inne przepisy na sałatki z pieczoną dynią:

Sałatka z serem limburger i dynią
Sałatka z burakami i dynią
 Sałatka z dyni i rukoli
Sałatka z rukolą i dynią
Sałatka z bulgurem i dynią
Sałatka z bulgurem i dynią


Dynia z soczewicą

Lekka sałatka z dynią

 Dynia i suszone pomidory
Sałatka z soczewicy i dyni hokkaido

Czas przygotowania: 10 minut.

2 komentarze :

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.