sobota, 7 listopada 2015

Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe

Racuszki z dyni
Racuchy dyniowe

Puszyste placuszki dyniowe to smaczna alternatywa dla klasycznych racuchów drożdżowych. Cudownie pachną korzennymi przyprawami, przez co idealnie wpisują się w jesienny klimat. W środku pozostają wilgotne za sprawą dodatku puree z dyni.  Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem lub polać płynnym miodem i mamy pyszne słodkie śniadanie.
Zajrzyjcie do Emilii i zobaczcie jej turecką wersję racuchów z dynią.

Racuchy dyniowe

RACUCHY DYNIOWE
Śniadanie Mistrzów #287

Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki puree z dyni
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka plus 1 łyżka
  • pół łyżeczki świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni
  • do podania: cukier puder, miód, orzechy i inne bakalie

Przygotowanie:

W misce umieszczamy drożdże, ciepłe mleko i cukier. Wszystkie składanki dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy jajko, puree dyniowe, mąkę i przyprawę do dyni. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. 

Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło. Łyżką kładziemy porcje ciasta (można sobie pomóc ściągając ciasto drugą łyżką, jeśli jest bardzo gęste ). Smażymy je na małym ogniu z obu stron do zrumienienia. Racuszki dyniowe odkładamy na papierowy ręcznik.  

Usmażone racuchy z dyni podajemy z dodatkiem miodu lub cukru pudru i bakalii.


Polecam Wam również przepis na placki dyniowe na proszku do pieczenia:

 Placki z dyni
Placuszki dyniowe

Racuchy z puree z dyni

Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe przepis

Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe

Racuchy dyniowe
Racuchy dyniowe

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut

7 komentarzy :

  1. nie moge znalesc przyprawy do dyni,czy mozna zastapic czyms innym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W składnikach przepisu masz podlinkowany mój przepis na przyprawę do dyni.

      Usuń
  2. Nie bardzo przepadam za drożdżami. Myślisz, że można by je podmienić na proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.