wtorek, 24 listopada 2015

Piernikowe crumble z jabłkami

Piernikowe crumble z jabłkami

 Crumble z lodami
Piernikowe crumble z jabłkami

Piernikowe crumble to wyjątkowo pyszny deser, który na długo zapadnie w pamięci Waszym gościom. Niby banalny, ale jednak nietypowy, przywodzący na myśl zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Korzenne przyprawy, chrupiąca kruszonka, orzechy, żurawina i oczywiście jabłka - od razu wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę!

Pamiętajcie, by crumble serwować jeszcze ciepłe (warto jednak po wyjęciu z piekarnika troszkę odczekać, aby nie poparzyć sobie podniebienia). A z czym? Oczywiście z lodami, bo to z nimi crumble smakuje najlepiej. Do wersji piernikowej polecam użyć lodów czekoladowych. Ja wybrałam lody z ciasteczkami brownie. Aromatyczne crumble i kremowe lody tworzą prawdziwie mistrzowską kompozycję. Wypróbujcie koniecznie, bo to jedna ze smaczniejszych wersji tego angielskiego deseru.

 Jabłka pod kruszonką przepis

PIERNIKOWE CRUMBLE Z LODAMI

Składniki (na 6 porcji):
  • kruszonka piernikowa: 100 g zimnego masła, 1,5 łyżeczka przyprawy do piernika, 70 g drobnego cukru, 200 g mąki owsianej 
  • nadzienie: 5 jabłek (wybierzcie miękkie i soczyste jabłka), pół łyżeczki mielonego cynamonu, 2-3 łyżki cukru (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Do podania: opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie

Wersja wegańska: masło zastąp olejem kokosowym i pomiń lody lub użyj lodów na bazie składników roślinnych

Wersja odchudzona: zamiast cukru dodaj erytrol lub ksylitol (warto dodać troszkę więcej zamiennika cukru, około 100-110 g). 



Przygotowanie:

Przygotowanie kruszonki piernikowej: W misce umieszczamy posiekane masło, przyprawę do piernika, cukier, mąkę owsianą. Szybko wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki pomiędzy palcami. Kruszonkę umieszczamy w miseczce i przenosimy do lodówki. 

Nadzienie do crumble: jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w grubszą kostkę.

Przygotowanie crumble: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W dużym naczyniu do zapiekania umieszczamy jabłka (lub w kilku kokilkach). Posypujemy je cukrem, cynamonem, mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki, posypujemy nią owoce. Naczynie z crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

Piernikowe crumble nakładamy na 6 talerzyków lub miseczek. Dekorujemy rozetką lodów czekoladowych z ciasteczkami brownie Carte d'Or i podajemy. 


Uwagi:

- gotową kruszonkę można przechowywać w lodówce do około 7 dni (zawiniętą w folię spożywczą). 

- mąkę owsianą otrzymacie mieląc płatki owsiane w młynku do kawy

- zamiast mąki owsianej można użyć zwykłej mąki pszennej, pszennej razowej, orkiszowej.


 Crumble piernikowe

 Crumble z jabłkami jak zrobić

 Crumble z lodami
 Carte d'Or Chocolate Brownie
Carte d'Or Chocolate Brownie - wydanie zimowe
Carte d'Or Chocolate Brownie to pyszne czekoladowe lody, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym wielbicielom deserów. W opakowaniu zostały ułożone w formie sześciu estetycznych rozetek, których wierzch zdobią ciasteczka brownie i czekoladowy sos. Wystarczy na naszym deserze położyć rozetkę lodów i otrzymamy pyszny deser, którego nie powstydziłaby się żadna kawiarnia. Lody dostępne są w opakowaniach o pojemności 900 ml. Ich koszt to około 18,49 zł.  

 Jabłka pod kruszonką przepis

 Jabłka zapiekane pod kruszonką
Piernikowe crumble z jabłkami

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

14 komentarzy :

  1. Już nie mogę się doczekać, aż będę miała piekarnik, bo już dłuższy czas czaję się na Twoje pieczone przepisy! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł, crumble w wersji świątecznej muszą być wapaniałe (może nawet lepsze niż te letnie). Robię koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, ale smakowicie! Idealnie na taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisuje do wypróbowania. A co się stało z cotygodniowym wpisem make bento? Brakuje mi go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chwilowa przerwa w nadawaniu. Zapraszam w najbliższy poniedziałek na kolejną odsłonę cyklu o bento :)

      Usuń
  5. O rany! Na takie piernikowe cudo z lodami to ja zawsze się chętnie wproszę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawia mnie czemu ten przepis ma etykietę "przepisy wegańskie" jeśli jest w nim i masło i lody, które na wegańskie nie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Etykietkę wegańskie otrzymało ze względu na adnotację, co do zamiany masła na olej kokosowy (wszystkie przepisy z podanymi zamiennikami roślinnymi będą lądować w zakładce z przepisami wegańskimi).

      Usuń
  7. Mniam, mniam, proszę o kawałeczek takiego pysznego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, crumble z lodami to idealny jesienny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ląduje w menu na najbliższy tydzień! :D Tylko tak się zastanawiam czy jako słodzidła do kruszonki można użyć miodu lub syropu klonowego? Czy płynna konsystencja eliminuje te rzeczy? ;) Z góry dziękuję za odpowiedź! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno trzeba będzie dodać więcej mąki owsianej. Kruszonka z dodatkiem miodu może się też szybciej przypiekać.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

.