wtorek, 24 listopada 2015

Piernikowe crumble z jabłkami

Piernikowe crumble z jabłkami

 Crumble z lodami
Piernikowe crumble z jabłkami

Piernikowe crumble to wyjątkowo pyszny deser, który na długo zapadnie w pamięci Waszym gościom. Niby banalny, ale jednak nietypowy, przywodzący na myśl zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Korzenne przyprawy, chrupiąca kruszonka, orzechy, żurawina i oczywiście jabłka - od razu wiedziałam, że będzie to strzał w dziesiątkę!

Pamiętajcie, by crumble serwować jeszcze ciepłe (warto jednak po wyjęciu z piekarnika troszkę odczekać, aby nie poparzyć sobie podniebienia). A z czym? Oczywiście z lodami, bo to z nimi crumble smakuje najlepiej. Do wersji piernikowej polecam użyć lodów czekoladowych. Ja wybrałam lody z ciasteczkami brownie. Aromatyczne crumble i kremowe lody tworzą prawdziwie mistrzowską kompozycję. Wypróbujcie koniecznie, bo to jedna ze smaczniejszych wersji tego angielskiego deseru.

 Jabłka pod kruszonką przepis

PIERNIKOWE CRUMBLE Z LODAMI

Składniki (na 6 porcji):
  • kruszonka piernikowa: 100 g zimnego masła, 1,5 łyżeczka przyprawy do piernika, 70 g drobnego cukru, 200 g mąki owsianej 
  • nadzienie: 5 jabłek (wybierzcie miękkie i soczyste jabłka), pół łyżeczki mielonego cynamonu, 2-3 łyżki cukru (najlepiej cukru z prawdziwą wanilią)
  • 1-2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Do podania: opakowanie lodów Carte d'Or Chocolate Brownie

Wersja wegańska: masło zastąp olejem kokosowym i pomiń lody lub użyj lodów na bazie składników roślinnych

Wersja odchudzona: zamiast cukru dodaj erytrol lub ksylitol (warto dodać troszkę więcej zamiennika cukru, około 100-110 g). 



Przygotowanie:

Przygotowanie kruszonki piernikowej: W misce umieszczamy posiekane masło, przyprawę do piernika, cukier, mąkę owsianą. Szybko wyrabiamy kruszonkę, rozcierając składniki pomiędzy palcami. Kruszonkę umieszczamy w miseczce i przenosimy do lodówki. 

Nadzienie do crumble: jabłka obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w grubszą kostkę.

Przygotowanie crumble: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W dużym naczyniu do zapiekania umieszczamy jabłka (lub w kilku kokilkach). Posypujemy je cukrem, cynamonem, mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy. Kruszonkę wyjmujemy z lodówki, posypujemy nią owoce. Naczynie z crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni.

Piernikowe crumble nakładamy na 6 talerzyków lub miseczek. Dekorujemy rozetką lodów czekoladowych z ciasteczkami brownie Carte d'Or i podajemy. 


Uwagi:

- gotową kruszonkę można przechowywać w lodówce do około 7 dni (zawiniętą w folię spożywczą). 

- mąkę owsianą otrzymacie mieląc płatki owsiane w młynku do kawy

- zamiast mąki owsianej można użyć zwykłej mąki pszennej, pszennej razowej, orkiszowej.


 Crumble piernikowe

 Crumble z jabłkami jak zrobić

 Crumble z lodami
 Carte d'Or Chocolate Brownie
Carte d'Or Chocolate Brownie - wydanie zimowe
Carte d'Or Chocolate Brownie to pyszne czekoladowe lody, które przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym wielbicielom deserów. W opakowaniu zostały ułożone w formie sześciu estetycznych rozetek, których wierzch zdobią ciasteczka brownie i czekoladowy sos. Wystarczy na naszym deserze położyć rozetkę lodów i otrzymamy pyszny deser, którego nie powstydziłaby się żadna kawiarnia. Lody dostępne są w opakowaniach o pojemności 900 ml. Ich koszt to około 18,49 zł.  

 Jabłka pod kruszonką przepis

 Jabłka zapiekane pod kruszonką
Piernikowe crumble z jabłkami

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

14 komentarzy :

  1. Już nie mogę się doczekać, aż będę miała piekarnik, bo już dłuższy czas czaję się na Twoje pieczone przepisy! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetny pomysł, crumble w wersji świątecznej muszą być wapaniałe (może nawet lepsze niż te letnie). Robię koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, ale smakowicie! Idealnie na taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis zapisuje do wypróbowania. A co się stało z cotygodniowym wpisem make bento? Brakuje mi go :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chwilowa przerwa w nadawaniu. Zapraszam w najbliższy poniedziałek na kolejną odsłonę cyklu o bento :)

      Usuń
  5. O rany! Na takie piernikowe cudo z lodami to ja zawsze się chętnie wproszę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zastanawia mnie czemu ten przepis ma etykietę "przepisy wegańskie" jeśli jest w nim i masło i lody, które na wegańskie nie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Etykietkę wegańskie otrzymało ze względu na adnotację, co do zamiany masła na olej kokosowy (wszystkie przepisy z podanymi zamiennikami roślinnymi będą lądować w zakładce z przepisami wegańskimi).

      Usuń
  7. Mniam, mniam, proszę o kawałeczek takiego pysznego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, crumble z lodami to idealny jesienny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ląduje w menu na najbliższy tydzień! :D Tylko tak się zastanawiam czy jako słodzidła do kruszonki można użyć miodu lub syropu klonowego? Czy płynna konsystencja eliminuje te rzeczy? ;) Z góry dziękuję za odpowiedź! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno trzeba będzie dodać więcej mąki owsianej. Kruszonka z dodatkiem miodu może się też szybciej przypiekać.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.