sobota, 21 listopada 2015

Omlet z łososiem i szpinakiem

Omlet z łososiem i szpinakiem


Łosoś w omlecie
Omlet z łososiem i szpinakiem

Kiedy nie macie czasu na przesiadywanie w kuchni, wówczas najlepiej rozpocząć dzień od omletu. Przygotowuje się go bardzo szybko i można nadziać tym, co ma się akurat w lodówce. Ja postawiłam na dość popularne połączenie wędzonego łososia i listków szpinaku. Nie mogło w przepisie zabraknąć również czosnku, który fajnie komponuje się z tym zielonym warzywem. Polecam wszystkim miłośnikom wędzonych ryb.


Omlet z łososiem przepis

OMLET Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM
Śniadanie Mistrzów #289

Składniki (na 1 porcję):
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • 50 g miniaturowego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g wędzonego łososia
  • cząstka cytryny do doprawienia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy dokładnie z mlekiem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej lub klarowane masło, wrzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy przez około 30 sekund. Dokładamy listki szpinaku, smażymy przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przekładamy do miseczki.

Patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem, rozgrzewamy na niej niewielką ilość oleju. Wlewamy jajka. Smażymy kilka minut do preferowanego ścięcia wierzchu omletu. W połowie smażenia na wierzchu układamy porwanego na kawałki wędzonego łososia, usmażony szpinak z czosnkiem. Farsz kropimy sokiem z cytryny, składamy i podajemy. 


Polecam wypróbować inne przepisy na omlet z patelni:

Omlet z bobem
Omlet z bobem
Omlet ze szpinakiem i serem
Omlet ze szpinakiem i serem
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami 

Wędzony łosoś omlet

Omlet z łososiem przepisy
Omlet z łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania: 10 minut

7 komentarzy :

  1. To jest naleśnik,a nie omlet!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uprzejmie proszę nie krzyczeć, a i przy okazji polecam się dokształcić, bo widocznie nie dostrzega Pan/Pani różnicy pomiędzy omletem a naleśnikiem.

      Usuń
  2. dlaczego ja dzisiaj rano nie pomyślałam o omlecie? :( Pomyślę jutro, bo uwielbiam :) tylko łososia zamienię na makrelę, jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, ale coś czuję, że też da radę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda,delikatnie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.