czwartek, 5 listopada 2015

Jak ugotować ryż do sushi?

Jak ugotować ryż do sushi?

Jak ugotować ryż do sushi?

Dziś chciałabym się z Wami podzielić moim przepisem na to, jak ugotować ryż do sushi. Gotowanie ryżu to z pozoru sprawa banalna, jednak często efekt naszej pracy nie jest taki, jakbyśmy tego oczekiwali. Chciałabym zwrócić uwagę na podstawowe błędy, jakie najczęściej się popełnia przy gotowaniu ryżu do sushi i w kilku krokach przejrzyście wyjaśnić Wam, jak proces gotowania ryżu powinien przebiegać. W końcu gotowanie ma być proste i przyjemne.



Podstawowe błędy w gotowaniu ryżu sushi:

  • wybór nieodpowiedniego ryżu (do sushi używamy specjalnego krótkoziarnistego ryżu)
  • niepłukanie ryżu
  • gotowanie w nieodpowiednich proporcjach ryżu do wody, np. w oparciu o proporcje 1:2 
  • mieszanie ryżu w trakcie gotowania
  • gotowanie bez przykrycia
  • dodawanie soli do ryżu w trakcie gotowania
  • zbyt długie gotowanie
  • używanie garnka z cienkim dnem
  • pominięcie zaprawiania ryżu awase-zu

Ryż do sushi

Przyznam, że naczytałam się już wiele o "patentach" na sushi na bazie ryżu długoziarnistego. Od gotowania papkowatego ryżu w sporej ilości wody (wcześniej oczywiście niepłukanego, by otrzymać stosowną papkę), po gotowanie w mleku, które nie mam bladego pojęcia w jaki sposób miało zwykły długoziarnisty ryż przemienić w ryż do sushi. Niewątpliwie musiałby to być cud, niczym ten w Kanie Galilejskiej. 

Wybór odpowiedniego ryżu do sushi ma znaczenie (podobnie, jak w przypadku innych potraw, takich jak risotto, pilaw czy paella). Obecnie w naszym kraju coraz więcej firm ma w swojej ofercie ryż do sushi. Bez problemu powinniście go zakupić także w niektórych osiedlowych sklepach, wystarczy uważnie rozglądać się po sklepowych półkach lub po prostu poprosić sprzedawcę o sprowadzenie kilku sztuk interesującego Was produktu. A jeszcze wygodniej będzie zamówić ryż do sushi w sklepie internetowym.


Jak ugotować ryż do sushi?

Kroki przygotowania:


Płukanie ryżu

Ryż umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą, mieszamy go kolistymi ruchami dłoni kilkakrotnie. Wodę wylewamy, wlewamy świeżą i czynność powtarzamy około 4-5 razy (lub więcej), aż woda będzie przezroczysta. 



Moczenie ryżu

Następnie ryż zalewamy czystą wodą (wody wlewamy tyle, by zakryła ryż) i odstawiamy ryż do namoczenia na około 30 minut. 


Odcedzanie namoczonego ryżu

Namoczony uprzednio ryż odcedzamy na drobnym sicie, a następnie umieszczamy w rondelku z grubym dnem. Rondelek musi mieć pokrywkę, najlepiej aby była szklana (dzięki temu będziemy mogli zauważyć, kiedy woda zacznie się gotować, bez konieczności podnoszenia pokrywki).


Gotowanie ryżu do sushi

Ryż w garnku zalewam zimną wodą. Najlepiej na 1 szklankę ryżu wlać 1 szklankę płynu plus około 1/5 szklanki. Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na włączonym palniku. Do gotowania ryżu nie dodajemy soli. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy moc płomienia do minimum i gotujemy (bez mieszania i podnoszenia pokrywki) przez około 7-10 minut, aż płyn zostanie wchłonięty. To czas orientacyjny, który przyjmuję i u mnie sprawdza się najlepiej. Będzie on uzależniony od takich czynników jak grubość dna garnka, moc palnika, rodzaj użytego ryżu. U mnie po 7-8 minutach nie widać w garnku wody. Garnek przestawiamy na palnik obok i pozostawiamy pod przykryciem do napęcznienia jeszcze na 10 minut.



Przygotowanie zaprawy do ryżu

Na tym etapie nasz ryż jest już gotowy. Co dalej? Należy go odpowiednio doprawić zaprawą (awase-zu). Najlepiej przygotować ją, kiedy ryż się gotuje. Na 1 szklankę suchego ryżu przyjmuję najczęściej 3 łyżki octu ryżowego, pół łyżeczki soli i 2 łyżeczki drobnego cukru. Składniki naszej zaprawy mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru, ewentualnie  lekko podgrzewamy w rondelku, mieszając aż się rozpuszczą i odstawiamy do ostygnięcia (nie doprowadzamy do zagotowania!). Proporcje najlepiej wypracować samemu, każdy bowiem ma inny smak. Wiele osób do zaprawy daje sporą ilość cukru (na 1 szklankę ryżu od 3-4 łyżeczek i więcej), dla mnie jest to ilość stanowczo zbyt duża.

W sklepach z żywnością orientalną można zakupić specjalną gotową zaprawę do ryżu do sushi. O wiele taniej wyniesie nas zakupienie octu ryżowego i przygotowanie zaprawy samemu w domu.


Doprawianie ryżu do sushi i studzenie

Ryż przekładamy do szerokiej miski (najlepiej drewnianej lub ceramicznej). Wąską drewnianą  lub plastikową łopatką (ja używam plastikowej łopatki) rozdzielamy ziarenka ryżu, dodając stopniowo naszą zaprawę do sushi. Fachowo powinniście ryż dodatkowo wachlować, aby przyspieszyć proces studzenia. Miskę z ryżem przykrywamy wilgotną czystą ściereczką kuchenną. Z tak przygotowanego ryżu przygotowujemy nasze sushi.  Pamiętajcie o tym, by ryż przygotować bezpośrednio przed przygotowaniem sushi. 


Całkowity czas przygotowania: 45 minut.

6 komentarzy :

  1. z tym ryżem do sushi to zawsze mam taki problem, że on NIGDY nie wyszedł mi w smaku taki, jaki podają w barach sushi, mimo, że zmieniałam proporcje składników zaprawy... :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy10 maja, 2016

      sprobuj z gotową przyprawą z marketu w proporcjach: 400g ryżu, 400ml wody, 2 torebki przyprawy (wsypać po przegotowaniu ryżu i wymieszać). Do sushi polecam serek almette chrzanowy - naprawdę dodaje fajnego smaku - pasuje do łososia i krewetek.

      Usuń
  2. Super przepis! Ryż do sylwestrowego sushi wyszedł  idealny:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za poradnik, na pewno mi się przyda.
    Poza tym świetny blog, wrzucam od razu do zakładek

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wyszedł idealnie :-) dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.