niedziela, 1 listopada 2015

Jabłka w cieście dyniowym

Jabłka w cieście dyniowym

Jabłka w cieście dyniowym
Jabłka w cieście dyniowym

Po dość długiej przerwie powracam do Was z cieszącym się dużą popularnością cyklem śniadaniowym. Dziś na mistrzowskie śniadanie chciałabym Wam zaproponować jabłka w cieście. Chciałam, aby danie to przybrało jesienny klimat, dlatego przygotowałam ciasto z dodatkiem puree z dyni oraz korzennych przypraw. Jabłka obtoczone w takim cieście smakują wyjątkowo dobrze. Wystarczy je tylko oprószyć cukrem pudrem i zajadać ze smakiem. 


Jabłka w cieście dyniowym

JABŁKA W CIEŚCIE DYNIOWYM 
Śniadanie Mistrzów #286

Składniki
  • niepełna szklanka mąki owsianej (100 g)
  • pół szklanki gęstego puree z dyni (130 g), ja przygotowałam puree z dyni hokkaido
  • pół szklanki mleka (125 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1-1,5 łyżeczki przyprawy do dyni
  • 3-4 jabłka (polecam wybrać słodsze odmiany)
Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę owsianą, puree dyniowe, mleko, jajko, cukier i przyprawę do dyni. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Wykrawamy gniazdo nasienne z jabłek. Owoce obieramy i  kroimy w plastry o grubości około 1 cm.  

Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry jabłka zanurzamy w cieście i kładziemy na patelni. Smażymy z obu stron do zrumienienia ciasta. Usmażone plastry jabłka odkładamy na papierowy ręcznik. Jabłka nakładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy na ciepło lub na zimno.


Uwagi:

- mąkę owsianą otrzymacie mieląc płatki owsiane w młynku


Wypróbuj inne przepisy na owoce w cieście:

Jabłka w cieście
Jabłka w cieście
 Plastry ananasa w cieście
Ananas w cieście
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami

Jabłka w cieście dyniowym

Jabłka w cieście dyniowym

Jabłka w cieście dyniowym
Jabłka w cieście dyniowym

Jabłka w cieście dyniowym

Czas przygotowania: 20 minut.

12 komentarzy :

  1. jak pysznie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już w tym roku jabłka w cieście, ale o dyniowym nie pomyślałam. Swoją drogą to danie z dzieciństwa :) Zdjęcia prezentują się niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no powiem, że nie wpadłabym na podobny przepis. Bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znowu mnie zaskoczyłaś i trafiłaś w moj gust ;) kocham dynie, ostatni duzo jej w mojej kuchni ale jako dodatek do tego typu ciasta nie znałam,
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  6. Drobne pytanko- mąkę owsianą można zastąpić pszenną? :)
    Będę wdzięczna za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm uwielbiam jabłka w cieście a u Pani jeszcze w tak pysznym, jesiennym wydaniu! :) Koniecznie musze spróbowac, prezentują się, jak zawsze zresztą, pięknie :)

    PS Książka Pani? :) Moja młodsza siostra szaleje za tymi dziennikami, zrobiła już zadania ze wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie wklejałam naklejki do dziennika, gdy przypomniałam sobie, że nie odpisałam na Twój komentarz. Książka oczywiście moja. Uwielbiam ją :) i proszę, tylko nie per pani. Mam na imię Malwina. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. w takim razie jestem bardzo ciekawa jak go wypełniłaś, szczególnie te strony typu "wypełnij te stronę jak tylko chcesz" :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.