wtorek, 3 listopada 2015

Dynia pieczona z serem pleśniowym

Dynia pieczona z serem pleśniowym

Pieczona dynia piżmowa
Dynia pieczona z serem pleśniowym
Cudownie pachnąca ziołami pieczona dynia to prawdziwy przysmak, którego powinien spróbować każdy w sezonie jesiennym. Szałwia, rozmaryn i ostra papryka w płatkach sprawiają, że dynia smakuje wyjątkowo dobrze. Jeśli dorzucimy do tego ser pleśniowy i orzechy powstanie nam zapadająca w pamięć kompozycja. Postawiłam na Bleu d'Auvergne, lekko słony, intensywny w smaku ser z korzenną nutą.  Koniecznie wypróbujcie przepis, bo naprawdę warto!

Pieczona dynia piżmowa

DYNIA PIECZONA Z SEREM PLEŚNIOWYM

Składniki (na 2 porcje):
  • 500 g dyni piżmowej (waga po obraniu i oczyszczeniu z nasion)
  • 2 łyżeczki oliwy lub oleju (użyłam oliwy aromatyzowanej chilli, szałwią i czosnkiem)
  • pół łyżeczki tureckiej ostrej papryki w płatkach
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanych listków szałwii
  • pół łyżeczki suszonych igiełek rozmarynu
  • sól himalajska lub morska w młynku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 80 g sera z niebieską pleśnią (użyłam sera Bleu d'Auvergne)
  • 2 łyżki posiekanych i podprażonych na suchej patelni orzechów włoskich

Przygotowanie:

Dynię kroimy w grubą kostkę lub plastry. Umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą lub olejem. Posypujemy turecką papryką w płatkach, Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Dynię oprószamy roztartym w palcach rozmarynem, świeżo zmieloną solą i kolorowym pieprzem. Posypujemy ją plasterkami czosnku i szałwią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię posypujemy podzielonym na mniejsze kawałki serem i orzechami. Wkładamy ponownie do piekarnika na 2-3 minuty. Pieczoną dynię podajemy jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw.


Polecam także piersi z kurczaka pieczone z dynią:

Kurczak pieczony z dynią przepis
Piersi kurczaka z dynią

Dynia pieczona z serem pleśniowym

Dynia pieczona z serem pleśniowym

Dynia pieczona z serem pleśniowym Dynia pieczona z serem pleśniowym

Orzechy włoskie

Czas przygotowania: 40 minut.

9 komentarzy :

  1. dynia w takim zestawie musi smakować ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia i ser pleśniowy to duet doskonały, uwielbiam takie połączenie... Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. o mamusiu! ależ to musi być smakowa petarda!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Malwinno, czy wykorzystujesz jakoś pozostałe po oczyszczeniu dyni nasiona? Słyszałam, że można je samemu wysuszyć, no a potem zajadać :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwa lata temu robiłam takie pestki w piekarniku z przyprawami. Najpierw je dokładnie myłam, potem obgotowałam, a następnie piekłam Były w sumie fajne, ale nie byłam do końca zadowolona z efektu (część była chrupiąca, część taka raczej ciągnąca do dokładnego pogryzienia). Może to kwestia konkretnej odmiany lub wieku takiej dyni. Minionej jesieni jedynie lekko je podsuszałam i moi panowie dostawali je do chrupania (panowie, czyt. szczurki). Słyszałam o jakiejś dobrze wpływającej na oczyszczanie miksturze ze zmielonych pestek wraz z łupiną. Podobno skutecznie oczyszcza organizm z niechcianych lokatorów.

      A to jeszcze masz dynie Moniko? Mnie ostała się jedna makaronowa, z zewnątrz wygląda ładnie, ale pojęcia nie mam, co może być w środku.

      Usuń
    2. Nie, niestety już nie. Ale tęsknię za sezonem - na Śląsku za oknem jest raczej jesiennie, więc i wspomnienia wracją. Przeglądałam Twojego bloga i tak od przepisu do przepisu trafiłam tutaj. Tą recepturę zapisuję do wyprobowania - dynia z serem bleu i orzechami brzmi naprawdę zachęcająco :)
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.