czwartek, 26 listopada 2015

Babka ziemniaczana z chorizo

Babka ziemniaczana z chorizo

Babka ziemniaczana jak zrobić
Babka ziemniaczana z chorizo
Babka ziemniaczana to typowo polska potrawa, znana w wielu regionach Polski. Można przygotować ją z surowych ziemniaków lub z domieszką ziemniaków gotowanych. Ja najczęściej robię babkę na bazie tartych ziemniaków. W takiej wersji odkąd pamiętam piecze się babkę w moim rodzinnym domu. Masę ziemniaczaną wzbogacam najczęściej o dodatek mięsa w postaci kiełbasy, kawałków wieprzowiny lub żeberek. 

Tym razem wybrałam kiełbasę chorizo, którą miałam akurat w lodówce. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji próbować babki w takim wydaniu, to tym bardziej Wam polecam. Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa nadała masie ziemniaczanej świetnego smaku. 

Babkę ziemniaczaną najlepiej podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany. Dobrze sprawdza się również dodatek sosów, np. grzybowego, pieczarkowego. A co jest najsmaczniejsze w babcie ziemniaczanej? Oczywiście chrupiąca, przypieczona skórka. 

Zajrzyjcie do Mopsika i Sianko, by zobaczyć ich wersję babki ziemniaczanej. 

Babka ziemniaczana przepisy

BABKA ZIEMNIACZANA Z CHORIZO

Składniki (na 2 porcje):
  • 800 g ziemniaków (waga po obraniu)*
  • 2 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g chorizo
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • niepełne pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • około 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 2-4 łyżki mąki pszennej, ewentualnie kaszy manny
  •  do podania: kwaśna śmietana 

    Babka ziemniaczana z chorizo
    Wersja odchudzona: pomiń w przepisie dodatek chorizo



    Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Przygotowujemy średniej wielkości naczynie do zapiekania. Może być to również podłużna forma na keks lub okrągła tortownica 20-22 cm. Formę smarujemy masłem (dno i boki). 

    Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo kroimy w kostkę. Kiełbasę wrzucamy na patelnię (nie ma potrzeby dodawania tłuszczu, ponieważ wytopi się on z chorizo), smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy cebulę, smażymy kolejne 2-3 minuty. 

    Ziemniaki ścieramy tak, jak na placki ziemniaczane.  Ja kroję je w ćwiartki, wrzucam do malaksera robota kuchennego lub rozdrabniacza blendera i miksuję przez kilka minut na gładką masę. Starte ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy usmażoną cebulę i chorizo, natkę, czosnek, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę, roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką. Wsypujemy mąkę lub kaszę mannę, łyżka po łyżce, za każdym razem mieszając do połączenia. Masę ziemniaczaną przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego lub formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 1 godzinę. Upieczona babka będzie miała ładnie przyrumienioną skórkę. 

    Babkę ziemniaczaną z chorizo wyjmujemy na metalową kratkę. Po około 10 minutach dzielimy ją na porcje i nakładamy na talerze. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja jako dodatek do babki z ziemniaków proponuję prostą surówkę z kiszonej kapusty i marchewki oraz kwaśną śmietanę.



    Uwagi*:

    - Do przygotowania babki ziemniaczanej najlepiej wybrać ziemniaki typu C (np. odmiana Bryza, Aster), ewentualnie typu BC (np. Orlik).

    - Zamiast chorizo możecie użyć zwykłej kiełbasy (pamiętajcie dolać na patelnię odrobinę tłuszczu do smażenia)

    - Babkę można odgrzewać w piekarniku lub odsmażać na patelni (u mnie w domu najczęściej się ją odsmażało).


    Wypróbuj również przepis na babkę ziemniaczaną pieczoną w kokilkach:

    Babka ziemniaczana w kokilkach
    Babka ziemniaczana w kokilkach


    Babka ziemniaczana z surowych ziemniaków



    Babka ziemniaczana jak zrobićprzepisy
<tr><td class=
    Babka ziemniaczana z chorizo

    Całkowity czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut.

    8 komentarzy :

    1. Ależ cudowna inspiracja na jutrzejszy obiad :) Zrobię w wersji wegańskiej z sosem grzybowym i surówką, którą proponujesz.

      OdpowiedzUsuń
    2. Nigdy nie jadłam babki ziemniaczanej. Aż dziw, bo to takie fajne danie. Muszę spróbować :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Naprawdę ciekawa ta Twoja babka. Chorizo musiało nadać jej fajnego smaku. U mnie babka w całości z gotowanych ziemniaków. Dzięki za kolejne świetne wyzwanie do wspólnego gotowania.

      OdpowiedzUsuń
    4. Mmm pycha, uwielbiam babkę ziemniaczaną <3

      OdpowiedzUsuń
    5. Nie znalam tego dania, mimo ze pochodze z Lodzi (wiec nie daleko) to u mnie czegos takiego nie przygotowywano;) Ale spodobala mi sie ta zapiekanka i chyab ja zrobie ktoregos dnia:) Tylko tutejsze ziemniaki, mimo ze wybor jest spory, sa fatalne ;/

      OdpowiedzUsuń
    6. U mnie w domu się takich nie robiło... Będę musiała na starość nadrobić kulinarne zaległości ;)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    .