środa, 14 października 2015

Pieczeń drobiowa z cukinią

Pieczeń drobiowa z cukinią


Klops z cukinią
Pieczeń drobiowa z cukinią 
Pieczeń drobiowa z cukinią to ciekawy pomysł na obiad lub dodatek do kanapek. Przygotowałam ją na bazie mięsa z indyka (wykorzystałam filety z piersi), ale równie dobrze sprawdzi się tu kurczak (piersi, mięso z udek lub mieszanka obu). Jest lekka, dobrze wpisze się w dietę osób dbających o linię.

Za sprawą dodatku wspomnianej cukinii  pieczeń jest niezwykle soczysta. Do zagęszczenia masy mięsnej wykorzystałam napęczniałe płatki owsiane. To o wiele zdrowsza opcja, aniżeli dodawanie namoczonego w mleku czerstwego pieczywa lub bułki tartej.

Pieczeń z indyka

PIECZEŃ DROBIOWA Z CUKINIĄ

Składniki:
  • 600 g zmielonego mięsa z indyka (pierś lub udo, ewentualnie mieszanina obu)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 małe cukinie (około 300-350 g)
  • 3 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • pół szklanki płatków owsianych 
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3/4 łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonego tymianku 
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • do posmarowania: 1 łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżeczki płynnego miodu 

Pieczeń drobiowa z cukinią - przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy pół szklanki wrzącej wody, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. Jeśli ma sporo pestek, należy ja wyciąć i wyrzucić. Cukinię przekładamy do miski i zostawiamy na kilkanaście minut. 

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Odciskamy cukinię z nadmiaru soku i wrzucamy na patelnię. Smażymy dalej przez około 5 minut. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Do mięsa dodajemy koperek, napęczniałe płatki owsiane, sól, słodką paprykę, oregano, tymianek, pieprz, jajko i zawartość patelni. Całość wyrabiamy dokładnie dłonią. 

Pieczeń możemy upiec w keksówce o długości około 18-20 cm lub na blasze/w naczyniu żaroodpornym. W przypadku pieczenia w keksówce, należy wysmarować jej dno i boki delikatnie oliwą i wysypać otrębami lub zarodkami (ewentualnie wysmarować dno i boki, a następnie wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia). Masę mięsną przekładamy do keksówki, wierzch wyrównujemy spodem łyżki zmoczonym w zimnej wodzie (lub mokrą dłonią). W przypadku pieczenia na blasze/w naczyniu żaroodpornym, wykładamy dno papierem do pieczenia, przekładamy na papier masę mięsną i formujemy mięsny "bochenek". Mieszamy miód z ketchupem i powstałą miksturą smarujemy wierzch naszego klopsa. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę

Jeśli pieczeń ma być jedzona na ciepło, wówczas przed pokrojeniem jej należy odczekać około 20 minut (pieczeń do spożycia na ciepło polecam piec na blasze lub w naczyniu żaroodpornym). Jeśli pieczeń ma być jedzona na zimno, wówczas należy ją całkowicie ostudzić, schłodzić przez noc w lodówce i kroić dopiero kolejnego dnia. Mamy wówczas pewność, że pieczeń nie będzie się rozpadać. Pieczeń widoczna na zdjęciu była krojona po około 30 minutach od wyjęcia z piekarnika.

* na zdjęciach znajduje się sos pomidorowo-paprykowy 


Wypróbuj inne przepisy na pieczeń:

Klops
Pieczeń drobiowa z warzywami
 Klops z jajkiem
Klops z jajkiem
Klops z chorizo
Klops z chorizo

Klops mięsny z cukinią

Pieczeń z cukinią

Klops z cukinią

Pieczeń drobiowa przepis
Pieczeń drobiowa z cukinią 


Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

23 komentarze :

  1. Bardzo fajna pieczeń :) Zdrowo i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie. Uwielbiamy z córką cukinię , przepis do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a waga cukinii, która jest podana to rozumiem obu a nie jednej?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio właśnie myślałam o takiej pieczeni, więc dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być pyszna :), zapisuję przepis do zrobienia- uwielbiamy cukinię

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ciekawa jej smaku. Z chęcią bym spróbowała do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Róbcie, róbcie ja zrobiłam i jest pysznaaaaaaaaaaaaa :) zarówno na ciepło do obiadu jak i na zimno do kanapek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i uważam, że przepis jest naprawdę ciekawy. Musiałam tylko zastosować jeden mały trik, bo okazało się, że mój drób ważył ciut mniej (jakieś 490-500g, nie 600, a resztę składników miałam już przygotowaną). Dodałam więc dodatkowo pół szklanki płatków jaglanych namoczonych w gorącej wodzie, a płatki owsiane zmieliłam (miałam tylko ekologiczne, te najgrubsze). Efekt jest świetny i chyba - nawet dzięki tym dodatkowym płatkom jaglanym - całkiem zdrowy. Aaa, i nie używam ketchupu, więc dałam koncentrat i wierzch pozostał intrygująco bardziej czerwonawy od tego na zdjęciu. W smaku zdecydowanie in plus. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja akurat mam koncentrat na czarnej liście ;) Cieszę się, że przepis przypadł CI do gustu!

      Usuń
    2. Nawet koncentrat eko ze słoiczka (nie puszek, kartkoników etc.) jest szkodliwy? Mogę zapytać dlaczego? Ja nie umiem natrafić na ketchup o nie za słodkim składzie, stąd koncentrat. A że bez żadnych dodatków, to sądziłam, że jest ok. Hmm.

      Usuń
    3. Mam po prostu jakieś wewnętrzne opory przed używaniem tego typu produktu w kuchni. Nie rozumiem w sumie po co się go używa. Latem wolę sięgnąć po świeże pomidory, zimą zaś po domowy przecier z pomidorów lub siekane pomidory z kartonika. Pomidorowa na koncentracie to jakaś pomyłka (mój Teść niestety robi właśnie taką koncentratówkę i nigdy nie potrafiłam pojąć czemu nie zrobi jej po prostu z pomidorów), gdy słyszę, że ktoś np. smaruje koncentratem kanapki, to mnie aż wzdryga. Takie już moje kulinarne zboczenie ;)

      Usuń
  9. W koncentracie nie ma nic złego, jest lepszy niż ketchup. Koncentrat zawiera wprawdzie mniej wit C niż świeże pomidory, ale za to więcej likopenu (przyswajalność wzrasta wraz z jego obróbką termiczną), a likopen odgrywa dużą rolę w profilaktyce nowotworów, szczególnie prostaty u mężczyzn. Ciekawa jestem jaki argument "przeciw" ma autorka bloga...

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam wczoraj, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejna super produkcja w zestawie! Jestem fanką Pani przepisów i często zaglądam na bloga. Może ma Pani w zanadrzu jakiś pomysł na taki klopsik z ryby? Chodzi za mną taki ryby w galarecie(i to nie karpia), może jakieś sugestie? Przeszukałam dania z ryb i nic w tym stylu nie znalazłam.PS. Moja 6-letnia córeczka też ma na imię Malwinka i już czuję sympatię,he he
    dormirka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dormirko, w tym roku nie zdążę już nic zrobić w tym stylu, by wrzucić na blog. Wyszukaj sobie w sieci terrine z ryby (fish terrine). Na pewno znajdziesz coś internującego. Buziaki dla córci :*

      Usuń
  12. dziękuję za podpowiedź
    d.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam w tym tygodniu i dodaję do ulubionych, na pewno jeszcze nie raz do niej wrócę! Nie mogę się tylko zdecydować, czy wolę na zimno czy na ciepło :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Malwinno, widziałam Twój przepis na klops z jajkiem i zastanawiam się, czy można by także tą pieczeń również "nafaszerować" (całymi oczywiście) jajkami. Co o tym sądzisz? Czy współgrałoby to smakowo? Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że będzie ok smakowo. Tylko pamiętaj kroić po kilkunastu godzinach, gdy pieczeń odstoi w lodówce.

      Usuń
  15. Dziękuję serdecznie, Malwinno :)
    P.S. Twoje przepisy są naprawdę kreatywne, smaczne i niezwykle przy tym fotogeniczne - inspirujesz!
    Dziękuję i pozdrawiam raz jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo smaczne ale słodkie. Następnym razem spróbuję zrobić na ostro, mniej miodu i trochę chili do środka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.