piątek, 9 października 2015

Marynowany kalafior

Marynowany kalafior

Marynowany kalafior na zimę
Marynowany kalafior
Marynowany kalafior to smaczna i dość nietypowa przystawka. Przygotowałam go w wersji różowej z myślą o bento. Z pewnością takie różowe różyczki będą ładną i smaczną ozdobą codziennych zestawów do pracy. W smaku kalafior jest słodko-kwaśny. Przed zapakowaniem do słoików kalafior jest tylko krótko obgotowywany, dzięki czemu pozostaje chrupiący. Oczywiście możecie pominąć dodatek buraków w przepisie, jeśli nie zależy Wam na efekcie kolorystycznym (buraki dodatkowo lekko wpływają na smak kalafiora).

Kalafior do słoików na zimę

MARYNOWANY KALAFIOR

Składniki (na 8 słoików po 330 ml):
  • zalewa: 5 szklanek wody, 1 szklanka octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli
  • 1 kalafior
  • 2-3 buraki, ugotowane wcześniej w skórce lub upieczone
  • po 1/3 łyżeczki gorczycy i małym kawałku listka laurowego na każdy słoik

Przygotowanie:

Kalafiora dzielimy na małe różyczki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy kalafiora i gotujemy przez 1 minutę. Odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Przygotowujemy czyste i suche słoiki (wcześniej umyte i wyparzone). Do każdego wsypujemy po 1/3 nasion gorczycy i dokładamy kawałek listka laurowego. Buraki obieramy ze skórek, kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy na dnie w każdym słoiku. Dzięki dodatkowi buraka kalafior po zamarynowaniu przybierze lekko różową barwę. Kalafiora wkładamy do słoików. Składniki zalewy umieszczamy w garnku i zagotowujemy (sól i cukier muszą się rozpuścić).  Gorącą marynatę wlewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Słoiki ostrożnie wyciągamy z wody, mocno dokręcamy. Stawiamy je na kuchennej ściereczce do góry dnem. Przykrywamy drugą ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Słoiki z marynowanym kalafiorem przenosimy do spiżarki. Kalafior jest gotowy do spożycia po około 2-3 tygodniach. 

Kalafior marynowany do słoików


Czas przygotowania: 50 minut.

6 komentarzy :

  1. Nie wpadłabym na to, żeby zamarynować kalafior! Ciekawie wygląda, do tego te buraczki. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis :) I piękny kolor wyszedł! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, świetnie wygląda taki różowy kalafior :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, nie wpadłabym ani na to żeby marynować kalafiora, ani tym bardziej żeby uczynić go różowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak właśnie zajrzałam sprawdzić, skąd Tobie taki różowy kalafior wyszedł. Super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.