wtorek, 22 września 2015

Żeberka w sosie BBQ

Żeberka w sosie BBQ

Żeberka w marynacie bbq
Żeberka w sosie BBQ
Żeberka BBQ - aromatyczne za sprawą dodatku wędzonej papryki, lekko pikantne, z wyczuwalną słodką nutą miodu. Są proste w przygotowaniu i zapewne przypadną do gustu męskim podniebieniom (choć nie wszystkim). Najlepiej serwować je w towarzystwie popularnego coleslawa i ziemniaków. Mile widziany obok kufel z dobrym zimnym piwem. 

Takie żeberka możecie przygotować także na grillu. Być może ktoś z Was skusi się na pożegnanie lata ostatnim w sezonie grillowaniem. 

Żeberka bbq jak zrobić

ŻEBERKA BBQ 
(USA)

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1,2 kg żeberek wieprzowych
  • 6 łyżek pikantnego ketchupu
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1-1,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (słodkiej lub pikantnej, według preferencji, ewentualnie pół na pół słodka i pikantna)
  • 2 łyżki octu słodowego
  • 2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty do żeberek. W miseczce umieszczamy ketchup, miód, jasny sos sojowy, sos Worcestershire, paprykę wędzoną, ocet słodowy i musztardę. Składniki dokładnie mieszamy. Żeberka wieprzowe dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w pojemniku i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny.

Mięso wyjmujemy z marynaty, układamy w naczyniu żaroodpornym. Naczynie w początkowej fazie pieczenia należy przykryć. Pieczemy w temp. 180 stopni. Po około 40 minutach zdejmujemy pokrywkę, smarujemy żeberka pozostałym sosem i pieczemy dalej przez około 30 minut lub dłużej, aż mięso będzie odchodzić od kości. W trakcie pieczenia smarujemy żeberka co jakiś czas sosem BBQ i odwracamy na drugą stronę. Jeśli mięso zacznie się za bardzo przypiekać, przykrywamy naczynie pokrywką. Żeberka są gotowe, gdy mięso ładnie odchodzi od kości. 

Żeberka BBQ podajemy z ulubionymi dodatkami, np. surówką coleslaw, frytkami, pieczonymi ziemniakami itp. Można je dodatkowo posypać posiekanym szczypiorem z dymki lub natką pietruszki. 

Uwagi:

- Część marynaty (przed dodaniem jej do mięsa) można odlać do słoiczka i wykorzystać jako sos do żeberek.
- Jeśli chcecie by marynata była bardziej pikantna, wzbogaćcie ją o dodatek kilku-kilkunastu kropli Tabasco lub innego ostrego w smaku sosu chili


Wypróbuj inne przepisy na pieczone żeberka:

 żeberka w sosie hoisin
Żeberka w sosie hoisin
 żeberka marynata z miodu i musztardy
Żeberka miodowo-musztardowe
Żeberka marynata

Żeberka po amerykańsku przepis
Żeberka w sosie BBQ

Czas przygotowania: 1 godzina i 20 minut.

6 komentarzy :

  1. O rany, jakie apetyczne zdjęcia! Nie żeby to było coś dziwnego na twoim blogu :) Jestem właśnie świeżo po śniadaniu i normalnie żadne jedzenie w takiej sytuacji kompletnie mnie nie rusza, ale na widok tych żeberek od razu jeść mi się zachciało :))

    OdpowiedzUsuń
  2. a można zastąpić ocet słodowy octem balsamicznym? a jeśli nie to czym można?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, wzroku nie mogę oderwać :)
    Zapraszam:
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.