poniedziałek, 21 września 2015

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę

ZIelone pomidory sałatka
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
W minionym tygodniu podrzucałam Wam przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków. Tym razem mam dla Was prostą, bo dwuskładnikową sałatkę z dodatkiem cebuli. To kolejna smaczna propozycja na wykorzystanie niedojrzałych pomidorów. Sałatka w smaku jest słodkawa, z delikatną kwaśną nutą. 

Taka sałatka z zielonych pomidorów to smaczny dodatek do dań obiadowych, ale i nie tylko. Fajnie sprawdza się również w hot-dogach. Pierwsze słoiczki najlepiej otworzyć po około 3-4 tygodniach, gdy pomidory wystarczająco zmiękną. Chwytajcie przepis i pamiętajcie dać znać, czy sałatka również Wam przypadła do gustu. 

zielone pomidory przetwory, zielone pomidory sałatka

SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW NA ZIMĘ

Składniki (na 5 słoików po około 330 ml):
  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 3 cebule
  • 1 łyżka soli
  • zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu 10 %, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki oleju 
  • dodatki do każdego słoika: ziele angielskie, pieprz, gorczyca, liście laurowe
Przygotowanie:

Pomidory myjemy, wykrawamy szypułkę i wyrzucamy. Pomidory kroimy w cienkie plastry (3-5 mm). Ja robię to w poprzek pomidora. Pomidory umieszczamy w dużej misce lub garnku. Zasypujemy je solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 12-18 godzin. Miskę/garnek warto przykryć, aby nie dostały się do niego muszki owocówki. 

Cebulę obieramy, siekamy w piórka. Umieszczamy ją na sicie i przelewamy wrzącą wodą. Odlewamy cały sok puszczony przez pomidory (nie będzie nam potrzebny). Do pomidorów dodajemy cebulę, mieszamy. 

Przygotowujemy suche, wcześniej umyte i wyparzone słoiki i zakrętki. Na dno każdego słoika wsypujemy 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ziarenka pieprzu, 1 małe ziele angielskie, kawałek listka laurowego. Do słoików nakładamy sałatkę z zielonych pomidorów i cebuli. Należy ją ułożyć dość ciasno, jednak uważajcie by nie uszkodzić warzyw. 

W garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier i olej. Składniki zalewy zagotowujemy (cukier musi się rozpuścić). Wrzącą zalewę stopniowo wlewamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjmujemy ostrożnie z wody, mocno dokręcamy. Odstawiamy je do góry dnem na ręcznik kuchenny i przykrywamy drugim ręcznikiem. Kiedy słoiki całkowicie ostygną, przenosimy je do spiżarki. Sałatka z zielonych pomidorów i cebuli jest gotowa po 3-4 tygodniach. 

Uwagi *:

- sałatkę możecie wzbogacić o dodatek drobno posiekanego koperku
- z zalewy w tych proporcjach sałatka ma słodkawy posmak, jeśli chcecie by była bardziej kwaśna, zredukujcie ilość cukru do pół szklanki


Wypróbuj również przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków

Zielone pomidory przepisy
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków

Zielone pomidory sałatka na zimę
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę
Czas przygotowania: 1 godzina.

22 komentarze :

  1. Wiele bym dała by móc spróbować tej sałatki jeszcze raz.To smaki mojego dzieciństwa,taka sałatka to było must have w moim domu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, a gdzie Kochana dorwałaś zielone pomidory?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeden pan u mnie na targu sprzedaje zielone pomidory (po 2 zł za kg, aż żal nie wziąć). A w październiku czeka mnie ponowne zamykanie tej sałatki na zimę, bo trzeba będzie pomidory z cieplarni Mamy wykorzystać.

      Usuń
  3. Proszę o podanie ilości gorczycy - w tekście przepisu jest 1/3 nasion gorczycy? Czy chodzi o 1/3 szklanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dno każdego słoiczka (po 330 ml) wsypujemy po 1/3 łyżeczki gorczycy.

      Usuń
  4. dzięki za przepis ;-) dostałam ponad 30kg zielonych pomidorów i chętnie je przerobię wg. Twojego przepisu bo strasznie apetycznie wyglądają na zdjęciu :D pozdrawiam
    Aśka

    OdpowiedzUsuń
  5. ps. tyle łyżek soli ile kg. pomidorów?? mam 30kg. czyli jeśli robię sałatkę z wszystkich mam dać 30 łyżek soli?? Przepraszam za głupie pytanie ale nie chce sobie zmarnować produktów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, pytanie nie jest głupie. Zazwyczaj daję łyżkę soli na 1 kg warzyw. Tu po zasypaniu cały słony sok się odlewa. W dalszym etapie już nie dodajemy soli. Pamiętaj o tym, że mają to być płaskie łyżki soli. Jeśli masz ochotę, to możesz zrobić sałatkę z połowy pomidorów, a resztę wykorzystać do sałatki z zielonych pomidorów i ogórków.

      Usuń
  6. Malwinko, zrobiłam i ja. Są już u mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwinko kochana przepis bardzo mi się podoba tylko mam jedno pytanko... Czy mogę użyć pomidorkow koktajlowych?? I nie przekrajac ich.....?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zielone koktajlowe będą jak najbardziej ok. Przekrój je tylko na pół (zasypywanie solą ma na celu pozbycie się goryczki z niedojrzałego pomidora, więc musimy mieć dostęp do jego wnętrza).

      Usuń
  8. Dziękuję ślicznie i baaaardzo serdecznie pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Twoja sałatka prezentuje się wspaniale! Do tego to połączenie smakowe:) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cześć. Pamiętam,że Mama robiła ją na "dość ostro",czy mogę dać więcej octu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zredukuj ilość cukru w przepisie do pół szklanki.

      Usuń
    2. Dziękuję,Trzymaj się.

      Usuń
  11. Dzisiaj zrobiłam sałatkę według tego przepisu, pachnie w całym domu..i wygląda pysznie.Wykorzystałam pomidorki z swojej szklarni, zostało mi mnóstwo zielonych.Polecam przepis łatwy w wykonaniu i będzie pysznie ;)Ogrodniczka

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis super, narobiłam się słoiczków..ale było warto wyglądają pysznie.W dodatku wykorzystałam pomidorki z swojej szklarni, aromat unosi sie w całym domu.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam. Robiłam podobną sałatkę tylko z papryką i wyszła mi bardzo słona czy według ciebie da się coś z tym zrobić? Pomocy:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obstawiam, że z rozpędu zapomniałaś odlać wodę po nasoleniu lub zrobiłaś to nie dokładnie. Niestety nic nie przychodzi mi do głowy, jak to teraz odratować :(

      Usuń

Dziękuję za pozostawione komentarze. Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoimi spostrzeżeniami na temat przepisów zamieszczonych na stronie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

.